Kuva: RadioPlay

Ukrainalainen sarjamurhaaja kylvi kauhua tappamalla vain perheitä - eli salattua kaksoiselämää

15.08.2018 22:15 - Katariina Auvinen

Anatoli Onoprijenko ehti tappaa 1980- ja 1990- lukujen vaihteessa ainakin 53 ihmistä.

Tässä RadioPlayn Huorapuutarha-murhapodcastissa Pauliina kertoo ukrainalaisesta sarjamurhaaja Anatoli Onoprijenkosta, joka tunnusti murhanneensa ainakin 53 ihmistä.

Onoprijenkon lapsuus oli hyvin karu, jonka epäillään laukaisseen alkujaan veriset tappamiset. Miehen isä oli alkoholisoitunut ja lähetti Anatoli-poikansa orpokotiin, kun tämän vanhempi veli sai jäädä isän luo asumaan. 

Hän aloitti teini-ikäisenä koulun, mutta jätti sen kesken ja keskittyi sen sijaan ryöstelemään taloja. Huhujen mukaan miehen ensimmäinen uhri olisi ollut vanhempi nainen, joka erehtyi tulemaan kotiin aiemmin ja yllättämään miehen ryöstöpuuhista kotoaan. Tätä ei ole kuitenkaan koskaan vahvistettu, koska mies on itse kertonut uhreistaan.

Onoprijenko päätti lähteä kiertämään Eurooppaa muutaman vuoden ajaksi. Hän kävi muun muassa Ruotsissa ja Kreikassa. Näiden vuosien aikana mies ei omien sanojensa mukaan tappanut ketään, mutta viranomaiset ovat olleet eri mieltä. Esimerkiksi Ruotsissa avattiin useita selvittämättömiä murhatutkintoja sen jälkeen, kun Onoprijenko jäi kiinni kotimaassaan Ukrainassa. 

Ensimmäisen murhansa hän teki palattuaan Euroopan matkalta vuonna 1989. Tuolloin hän oli murtautunut kymmenhenkisen perheen kotiin ystävänsä kanssa. Perhe palasi aikaisin, jonka jälkeen niin Onoprijenko kuin tämän ystävä tappoi koko perheen. Tämän jälkeen ystävä pesi kätensä ryöstöistä, mutta mies päätti jatkaa tekojaan yksin. Mies on aina vedonnut siihen, että alkuperäinen tarkoitus on ollut vain ryöstää ihmiset, eikä niinkään tappaa heitä silmittömästi. 

Sarjamurhaaja murhasi myös silminnäkijät 

Viranomaiset huomasivat kuitenkin, että Onoprijenko keskittyi tappamaan käytännössä pelkästään perheitä. Hän surmasi seuraavaksi viisihenkisen perheen autoon ja sen jälkeen miestä oli vaikea pysäyttää. Hän surmasi perheitä ukrainalaisissa pienissä kylissä, jossa viranomaiset olivat voimattomia. 

Kun vuodet kuluivat, ihmiset alkoivat epätoivoissaan vaatia poliisia selvittämään murhaajan henkilöllisyys. Hieman hätiköiden poliisit ottivat kiinni 26-vuotiaan miehen, joka sattui olemaan vain väärässä paikassa väärään aikaan. Miestä kuulustellaan yhteensä kolme päivää, jonka aikana häntä poltetaan ja kidutetaan sähköshokeilla. Lopulta mies menehtyy saamiinsa vammoihin ja poliisi on taas vailla johtolankaa. 

Juuri ennen kiinnijäämistään vuonna 1996, Onoprijenkon tekemät murhat alkoivat saada yhä väkivaltaisempia sävyjä. Hän paloitteli perheiden lapsia kirveillä. Miehen kiinnijäämistä vaikeutti se, että hän surmasi yleensä mahdolliset silminnäkijätkin. Mies jäi kiinni, kun hän tuli asumaan serkkunsa luokse. Serkku huomasi, että Onoprijenkolla on mukanaan iso liuta aseita, joiden kautta epäilys heräsi. Miehen serkulla oli oma perhe, jonka puolesta hän pelkäsi, joten tämä soitti poliisit. 

Poliisi löysi aseiden lisäksi muita todisteita. Onoprijenko oli säilyttänyt uhreiltaan otettuja "matkamuistoja", joiden avulla hänet voitiin tuomita syylliseksi. Oikeudenkäynti alkoi kaksi vuotta myöhemmin ja sinne saapui satoja ihmisiä ympäri Ukrainaa. Ihmiset sylkivät miehen päälle ja halusivat tämän vastuuseen teoistaan. 

Mikä hämmentävintä, mies oli viimeisten murhiensa aikaan ollut kihloissa. Tyttöystävä oli ollut täysin tietämätön hänen miehensä kaksoiselämästä ja kertoi tämän olleen erinomainen ja rakastava isäpuoli hänen lapselleen. 

Miehen psykologisissa tutkimuksissa löytyy mielenkiintoisia seikkoja, joita Pauliina käsittelee ohjelmassa. Onoprijenko kuoli sydämen vajaatoimintaan vankilassa vuonna 2013. 

Kuuntele koko jakso RadioPlayn kautta. 

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Poikaystävä päätyi pakastimeen aviomiehen seuraksi - jäätelömurhaaja jäi kiinni sattumalta

Kilpailut

Uusimmat