Kuva: Getty Images

Madonna 60 vuotta! Katso kuvat supertähden kohauttaneimmista lookeista vuosien varrelta

16.08.2018 07:45 - Iiro Myllymäki

Popin kuningatar on vuosikymmenten varrella noussut otsikoihin esiintymisvaatteillaan, joilla nainen ilmentää vahvaa seksikkyyttä.

Popin kiistaton kuningatar Madonna, koko nimeltään Madonna Louise Veronica Ciccone, täyttää tänään 60 vuotta. Jo 35 vuoden ajan nainen on paistatellut julkisuuden valokeilassa ja ihastuttanut, vihastuttanut ja herättänyt keskustelua niin musiikin, elokuvien, muodin kuin yksityiselämänsäkin kentillä. Madonnan ylle voidaankin asettaa hyvin monta viittaa, mutta yksi tuntuu hänen harteillaan pysyvän erityisen tiukkaan vuosikymmenestä toiseen – Madonna on provosoiva kohauttaja vailla vertaa.

Madonna tuli kunnolla maailman tietoisuuteen vuonna 1984, kun Madonnan ensimmäiseltä albumilta irrotetut singlet Holiday ja Lucky Star alkoivat valloittaa hittilistoja ympäri maailman. Paljon on hittejä virrannut radioaalloilla tämän jälkeen, ja Madonna pitääkin hallussaan Guinnessin maailmanennätystä kaikkien aikojen eniten albumeja ja singlejä myyneenä naisartistina. Billboardin kuuluisalla musiikkilistalla naisen saavutukset ovat omaa luokkaansa. Billboardin Hot 100 -listan top 10:een hänen sinkkujulkaisuistaan on päässyt peräti 38, ja ykköspaikalle on sijoittunut 12 kappaletta.

Jo alusta asti Madonna tajusi, että popmusiikki on parhaimmillaan, kun se herättelee muutakin kuin kuuloaistia. Visuaalisuus on aina ollut Madonnan artistiuden ytimessä, ja voisi jopa sanoa, että joskus naisen pukeutuminen (tai riisuutuminen) ja rajoja rikkovat musiikkivideot ovat saaneet enemmän huomiota kuin musiikki, jota ne tukevat. Madonnalle seksikkyys on ollut paitsi myynninedistämisen myös itseilmaisun keino, ja eittämättä myös feministinen kannanotto. Voimakkaan seksikkyyden ilmaiseminen ei saa olla vain miesten etuoikeus, vaan avoimesti seksuaalisuuttaan esiintuovat naisetkin pitää ottaa vakavissaan. Monet eivät selvästikään ole tajunneet Madonnan sanomaa tai halunneet sitä allekirjoittaa, ja Madonna onkin saanut roppakaupalla paheksuntaa tavastaan ilmentää seksikkyyttä häpeilemättömästi.

Madonna ei ole lyttäyksistä lannistunut, vaan vielä viisikymppisenäkin hän on riisuutunut alusvaatteisilleen sekä kameran edessä että keikkalavoilla. Madonna on uransa aikana pyrkinyt murskaamaan yhteiskunnan naisvihaa, homofobisuutta ja rasismia, ja uusimpana kiusankappaleena nainen on joutunut kohtaamaan ikärasismin. Jos arvata saa, Madonna tuskin kuusikymppisenäkään lopettaa yläosattomissa kuvissa poseeraamista - ja hyvä niin.

Madonnan ulkoinen tyyli on koko hänen uransa aikana ollut merkki jostain syvemmästä. Uusimmasta kokonaisvaltaisesta muodonmuutoksesta, uusien trendien löytämisestä, uusista tavoitteista. Olemme koostaneet kuva- ja videogallerian popin ikonisimman kohauttajan merkittävimmistä tyyleistä. Lähde villille matkalle tötterörintaliivien, krusifiksien ja diskopallojen maailmaan. Alta klikkaamalla pääset seuraavalle sivulle.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat