Kuva: Aino Haili

Kuuntele pätkä Jari Aarnion kuulustelusta: "Huumausainekaupasta rahaa minulle ei ole tullut"

03.09.2018 15:15 - Emmi Moilanen

MTV3:n rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen pureutuvat RadioPlayn tuoreessa Rikospaikkaradion jaksossa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, Jari Aarnion tapaukseen.

"Jari Aarnion tapaus on täysin poikkeuksellinen Suomen rikoshistoriassa. Huumepoliisin päällikkö otettiin kiinni marraskuussa 2013. Aluksi häntä epäiltiin lahjus- ja virkarikoksista, mutta pian epäilyt laajenivat huumeisiin. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion loppuvuodesta 2016 yhteensä 13 vuodeksi vankeuteen."

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on seurannut jutun vaiheita sen alkumetreiltä lähtien ja tuntee tapauksen lähes "yhtä hyvin kuin omat taskunsa.”

- Aarnion selittämätön varallisuus oli yksi ydinkohta syyttäjien rakennelmassa. Aarniota ei saatu linkattua mihinkään huume-erään varsinaisesti, mutta syyttäjät totesivat, että hänellä on 528 941 euroa sellaista selittämätöntä palkan lisäksi tullutta varallisuutta, johon sitten odotettiin selitystä, että mistä nämä ovat peräisin, Sipilä kertaa tapausta.

Rikostoimittaja Pekka Lehtinen toteaa, että syyttäjän mukaan varat olivat huumekaupasta peräisin. Aarnio kuitenkin kielsi tämän väitteen.

"Olen kertonut koko ajan, että raha on laillista ja mulle laillinen raha on sitä, että Tamminen on laillisesti rahan hankkinut ja laillisesti sen mulle antanut, ja huumausainekaupasta rahaa minulle ei ole tullut," Aarnio toteaa jakson sisältämässä äänitemateriaalissa.

Aarnio kertoi marraskuussa 2015, että kuoleva liikemies Heikki Tamminen olisi antanut varat hänelle vuonna 2002 korvaukseksi vanhoista palveluksista. Kyseinen summa oli ollut 447 000.

Aarnion kertomuksen mukaan varat vaihdettiin virolaisen kuriirin avulla Kaupunginteatterin lipunmyynnin edessä. Tuoreessa jaksossa kuullaan äänite, jossa Aarnio kertoo tapahtumien kulusta.

Ei osannut pyydettäessä kuvailla Tammisen ulkonäköä

Jaksossa kuultavasta äänitteestä ilmenee myös, kuinka Aarnio ei osannut kuvailla Tammisen ulkonäköä, vaikka kertomansa mukaan oli vastaanottanut mieheltä huomattavan summan rahaa. Sipilä ja Lehtinen toteavat, että tämä oli yksi oikeudenkäynnin dramaattisimmista hetkistä.

”Olen kertonut sen, mitä Tammisesta olen halunnut kertoa ja en halua yhtään enempää sitä asiaa avata,” Aarnio kertoo asianajaja Kaarle Gummerukselle maaliskuussa 2016.

Mies ei myöskään suostunut vastaamaan tarkentaviin kysymyksiin koskien esimerkiksi sitä, käyttikö Tamminen silmälaseja tai oliko hänellä esimerkiksi partaa.

”Kuten olen kertonut, olen ne asiat täällä selvittänyt ja muuta kerrottavaa Tammisesta ei ole.”

Sipilän ja Lehtisen mukaan mittava rikos on jättänyt jäljen niin Suomen poliisiin kuin yhteiskuntaankin.

- Ensinnäkin se, että mikään ei ole mahdotonta, senhän tämä opettaa. Että huumepoliisin päällikkö voi periaatteessa olla huumerikollinen, Sipilä toteaa.

- Ja se, että tän tyyppisissä poliisitehtävissä tai muuallakaan, valvonta pitäisi olla järjestetty niin, että se on todellista ja tiedetään mitä tehdään. Nyt se Helsingin huumepoliisi pääsi elämään vähän omaa elämäänsä, eikä kukaan ei oikein tiennyt, mitä ne teki, hän jatkaa.

Voit kuunnella jakson kokonaisuudessaan alta.

Rikospaikkaradio-podcastissa rikostoimittajat Jarkko Sipilä ja Pekka Lehtinen käyvät läpi Suomea kuohuttavimmat rikostapaukset viime vuosikymmenten ajalta. Jokainen jakso sisältää aitoja ääniklippejä, jonka vuoksi podcastia ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele podcastin tähän mennessä ilmestyneet jaksot.

Lue myös: Suomalaisen myrkkyhoitajan hätäkeskuspuhelu on karua kuultavaa – yritti vierittää syytä uhrin niskoille

Lue myös: Suomen hiihtodoping-vyyhti sai alkunsa 20 vuotta sitten - kuuntele Mika Myllylän tunnustus

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat