Kuva: Senja Rapila

Suomalaiset kertovat, miltä tuntui hypätä pois oravanpyörästä - "Uskaltakaa kuunnella sydäntänne"

03.10.2018 18:00 - Lauri Kujanpää

Radio Novan Iltapäivän kuuntelijat jakoivat tarinoitaan siitä, miltä tuntui hypätä pois oravanpyörästä.

Oravanpyörä saattaa olla monelle raskasta. Joka aamu herätään töihin, joka ei palkitse ja odotetaan vain viikonlopun auvoisaa vapautta. Jokainen päivä saattaa tuntua samanlaiselta ja pahimmillaan ihminen elää kuin sumussa.

Radio Novan Iltapäivän Anssi Honkanen ja Niina Backman keräsivät kuuntelijoiltaan tarinoita siitä, miltä oravanpyörästä pois hyppääminen tuntui. 

Yksi kuuntelijoista piti YT-neuvotteluita elämänsä onnenpotkuna. 

- "YT:t olivat elämäni onnenpotku! Potkujen jälkeen minulla oli hetken mietintämyssy päässä ja päädyin myymään asuntoni ja pakkaamaan koko elämäni muuttokuormaan kohti Pohjois-Savoa ja opiskelijaelämää. Nyt yhdeksän vuotta myöhemmin päivääkään katumatta ja onnellisempana kuin koskaan teen käytännössä samoja hommia kuin niin sanotussa entisessäkin elämässä, mutta lisättynä opintojen tuomalla lisäosaamisella. Ja mikä parasta, helsinkiläinen tyttö asuu maalla hevoset omalla pihallaan. Olkaa rohkeita, uskaltakaa kuunnella sydäntänne ja luottakaa, että elämä kantaa ja asiat järjestyvät tavalla tai toisella."

Toinen kuuntelija hyppäsi täysin tyhjän päälle, mutta ei kadu sitä ollenkaan.

- "Kyllä, hyppäsin oravanpyörästä tyhjyyteen pari vuotta sitten. Pidin vuoden vapaata, miettimättä mitään Exceleitä tai tulosta. Kyllä teki hyvää. Pienillä rahoilla mentiin, mutta nautin silti. Vuosi riitti sitä elämää, nyt olen ollut jo vuoden uudessa työssä. Lisäksi tuli alanvaihto. Jos vain pystyy, sitä tulee todella pienellä toimeen ja mieli kiittää. Oli ihanaa herätä aamuisin ilman paineita!"

Kolmas vaihtoi oravanpyörän opiskelijaelämään ja lopulta yrittäjyyteen.

- "Hyppäsin pois oravanpyörästä yli 40-vuotiaana, otin opintovapaata hyväpalkkaisesta työstä, opiskelin uuden ammatin ja nyt olen ollut vuoden yrittäjänä uudella alalla. Ihanaa! Hyvällä suunnittelulla rahat kyllä riittävät, eikä kukaan ole sanelemassa tai valittamassa eikä tarvitse katsoa kenenkään laiskottelua, niin kuin edellisessä työpaikassa. Tuskin palaan ikinä enää palkolliseksi. Suositellen!"

Neljäs henkilö lopetti työnsä ja muutti 800 kilometrin päähän tekemään ihan jotain muuta kuin ennen. Hän myös suosittelee oravanpyörästä irtautumista. 

- "Todellakin kannattaa hypätä oravanpyörästä pois. Minulla oli valtiolla virka, mutta olin tympääntynyt elämääni kaupungissa ja työhöni, joka ei tuonut minulle muuta iloa kuin säännöllisen palkan. Päätin irtisanoutua ja muuttaa 800 kilometrin päähän kotipaikkakunnaltani ja rupesin poromiehen emännäksi. Päivääkään en ole katunut. Aina pääsee takaisin, jos muutos ei olekaan hyvä."

Viides kuuntelija kehottaa tarttumaan tilaisuuksiin.

- "Kun exäni jätti minut ja poikani, uskaltauduin nettideittisivustolle, jossa tutustuin saaristolaiseen. Olin yrittäjänä Helsingissä ja aluksi epäilinkin työn lopettamista. Kun lopulta tapasimme ja tutustuimme deittini kanssa, niin elämä muuttui. Vuoden kuluttua lopetin yritykseni ja aloin oleskelemaan saaristossa koko ajan enemmän. Hän siirtyi ajasta ikuisuuteen kolme vuotta sitten, mutta minä jatkan edelleenkin yritystoimintaa saaristossa. Elämässä vaan tapahtuu joskus hyvinkin yllättäviä asioita ja niihin täytyy tarttua. Täytyy uskaltaa mennä eteenpäin, vaikka ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kuuntele Radio Novan Iltapäivää maanantaista torstaihin klo 14-18. Voice.fi sekä Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mistä tiedät tulleesi vanhaksi? Aihe kirvoitti suomalaiset jakamaan hauskat esimerkkinsä

Lue myös: Suomalaismorsian ei halua miehensä polttareihin stripparia - kansalla vahva mielipide asiaan

Kilpailut

Uusimmat