Kuva: Niki Miettinen

Laura Närhi kertoi silmiä avaavasta matkastaan Afrikkaan: "Siellä on kuollut lapsia hypotermiaan"

26.03.2019 11:15 - Niki Miettinen

Artisti matkusti viime kuussa Malawin tasavaltaan tutustumaan maan elinoloihin.

Laulaja Laura Närhi, 41, matkusti viime kuussa Malawin tasavaltaan, joka sijaitsee eteläisen Afrikan sisämaassa. Enemmistö maan asukkaista elää äärimmäisessä köyhyydessä ja Yhdistyneiden Kansakuntien Unicef  -lastensuojelujärjestö kuljetti artistin Malawiin tutustumaan tasavallan elinoloihin. Närhi on ollut vuosia järjestön kuukausilahjoittajana ja kertoi matkan olleen opettavainen ja tunteellinen. Matkan muisteleminen oli saanut laulajan viimeksi itkemään, kun hän oli katsonut 15. maaliskuuta Unicef-gaalassa esitettyjä videoita.

- Tuli mieleen niitä tunteita ja ihan konkreettisia tuoksuja sekä ääniä, mitä siellä esimerkiksi lastensairaalaosastolla oli, niin se kyllä herkisti, hän kertoo Voice.fi:lle antamassaan haastattelussa.

Erityisesti artistille oli jäänyt matkasta mieleen se, miten paljon maassa on puutteita kaikesta suomalaisille arkipäiväisistä asioista. Sairaalassa ei ole Närhen mukaan tarpeeksi peittoja, tyynyjä eikä kuumemittareita. Maassa tuodaan paljon lapsia sairaalahoitoon aliravitsemuksen takia laulajan mukaan

- Sairaalassa ei ole ehjiä ikkunoita, mikä on aiheuttanut sen, että siellä on kuollut lapsia hypotermiaan kylminä öinä, Närhi kertoi.

Vaikka aihe on surullinen, hän näki kuitenkin asiassa valoisankin puolen. Närhi ihaili, kuinka kunnioitettavan ammattimaisesti henkilökunnan lääkärit, sairaanhoitajat ja opettajat toimivat pienistä resursseista huolimatta. Närhi korosti haastattelussa sitä, kuinka tärkeää hänestä on olla kiitollinen niistä hyvinvointivaltion eduista, joita Suomessa ei aina ajatella, kuten puhtaasta juomavedestä, ruuasta ja lämpimistä asuinoloista.

- Pääsen täällä esimerkiksi lapseni kanssa ilmaiseksi lääkäriin.

Kokemuksen jälkeen Närhi lupasi tehdä omalla kohdallaan muutoksia, jotta hän pystyisi vaikuttamaan arkipäiväisen elämänsä teoilla siihen, että maailma säilyisi elinkelpoisena mahdollisimman pitkään.

- Sain myös vakuutusta sille, että näin ihan paikan päällä, mitä sinne on rakennettu kuukausilahjoituksilla, kuten vesipumppuja. 

Närhelle oli jäänyt matkasta mieleen muun muassa se, kun järjestön kuukausilahjoitusten kerääjien nykyinen päällikkö muisteli laulajalle keränneensä koulun pihaan asennetuille vesipumpuille lahjoituksia räntäsateessa.

Lue myös: Laura Närhi on pohdiskelijatyyppi: Hitauteni raivostuttaa muita

Lue myös: Laura Närhi ei suunnitellut nuorena soolouraa: "Ajattelin aina, että olen bändiartisti"

Lue myös: Laura Närhi ei stressaa lomalla ulkonäköasioista: "Kuljen reikäisissä mökkiverkkareissa"

Iskelmä, Radio Nova ja Voice.fi kuuluvat osana Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat