Kuva: Emmi Moilanen

Kasmir musiikistaan: Olen valinnut kivikoisemman tien, mutta toivon jättäväni jäljen pop-musiikkiin

23.05.2019 12:15 - Milena Raappana

Radio Novan kesäjuontaja Kasmir on oman tiensä kulkija, mikä välillä aiheuttaa hänelle paineita ja ristiriitoja.

Artisti Kasmir, 34, istuu Radio Novan mikkien ääreen jälleen tänä kesänä yhdessä Esko Eerikäisen kanssa. Viime kesänä jo aamujuontoja tehnyt mies pohtii, tottuuko koskaan aikaisiin herätyksiin, mutta väsymys luultavasti lähtee hänen lennokkaiden ideoidensa johdosta.

- Minulla oli pari uutta ideaa, joille molemmille naurettiin. Haluaisin vähän räväkämpää ja ekstemporee-meininkiä. Olisi hauska juontaa muuallakin kuin Novan studiossa, mies kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Viime kesältä parhaimmaksi muistoksi Kasmir kertoo säämiehenä olemisen.

- Huithapeli säämies tekee ehdottomasti paluun. Haluaisin tehdä siitä entistäkin eeppisempää sekoilua. Minua ei haittaa nauraa itselleni, kunhan jengillä on hauskaa, artisti kertoo.

Ulkopuolisuuden kokemus jalostui biisiksi

Radiojuotamisen lisäksi Kasmirin kesäsuunnitelmiin kuuluu tietenkin uuden musiikin tekemistä. Hän paljastaa, että jo 26 biisiä on valmiina uutta albumia varten ja lisää on tulossa. Esimakua tulevasta antoi 10. toukokuuta julkaistu Ihmisen haju -biisi.

- Se kertoo ulkopuolisuuden tunteesta. Idea biisin takana on jo vanha. Muistan, kun olin kahden entisen bändiläiseni 30-vuotissynttäreillä. Olimme olleet tiivis porukka, jonka kanssa tehtiin yhdessä musiikkia. Juhlissa ihmiset puhuivat minulle oudosti ja sanoivat, että olen muuttunut Vadelmaveneen tuoman menestyksen myötä. Siinä sitten hieman eristäydyin joukosta, katselin ihmisiä ja tajusin, etteivät he ole enää minun tyyppejäni.

Tähän ajatukseen Kasmir liitti kielikuvan ihmisen haju. Idea siihen syntyi safareiden varoituskylteistä, joissa lukee, ettei eläimiin saa koskea. Muuten ihmisen haju tarttuu niihin ja lauma alkaa hylkiä jäsentään. Mies kuitenkin täsmentää, ettei taustalla ole mitään negatiivista.

- Tietysti se oli katkeran suloinen tunne. Mitään pahaa ei ole tapahtunut, vaan elämä kuljettaa ihmisiä eri suuntiin. Se voi olla ihan mikä tahansa yhteisö inttikavereista bändikavereihin ja koulukavereihin. Vannotaan, että pidetään yhtä ikuisesti, mutta elämällä on toisia suunnitelmia.

Uusi musiikki rohkeaa

Uudella albumilla tullaan kuulemaan kokeilevuutta. Toisinaan omalle tyylilleen uskollisuus aiheuttaa Kasmirille sisäistä ristiriitaa.

Kuuntele alta miehen ajatuksia aiheesta:

- Välillä unohdan, että olen valinnut sen kivikoisemman tien tekemällä oman kuuloista musiikkia. Varsinkin silloin, kun kollegat hehkuvat paalupaikalla olevia biisejään eikä kukaan laita viestiä, jos oma biisi on Spotifyn 50. sijalla. Paineet ovat suuret, mutta pikavoittojen sijasta toivon joskus jättäneeni oman jälkeni suomalaiseen pop-musiikkiin.

Apua uusien biisien kirjoittamiseen Kasmir on saanut Pyhimykseltä ja tulevasta albumista on tulossa vahvojen tekstien levy.

- Pyhimyksen palaute on kultaakin arvokkaampaa. Tulevasta musiikista on törkeän hyvä fiilis. Kaikki kappaleet on tehty rakkaudella ja voin seistä niiden takana.

Lue myös: Laulaja Kasmir paljastaa suurimmat intohimonsa - "Saa olla jossain aivan muualla"

Lue myös: Kasmir uskoo rakkauteen ensisilmäyksellä: "Siinä hän oli, suoraan valokeilassa"

Uusimmat