Anna Perho asteli ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa 13-vuotiaana - kertoo nyt, mitä hankki palkallaan

23.05.2019 13:45 - Katariina Auvinen

Anna Perho on Radio Novan kesäjuontaja.

Radio Novan kesäaamuja viihdyttävät vaihtuvat julkkisvieraat, jotka juontavat yhdessä Esko Eerikäisen kanssa. Yksi heistä on media-alan monitoiminainen Anna Perho, 48. Nainen toivoo, ettei tule ainakaan antamaan intoa vaihtaa kanavaa. 

- Seuraan itse tiiviisti uutisia ja sitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Minusta tuntuu, että olen parhaimmillani sellaisissa paikoissa, jossa viihde ja asia kohtaavat toisensa sopivissa mittasuhteissa, hän kertoo. 

Nainen on itse työskennellyt radiossa, mutta yksi rakkaimmista radiomuistoista vie Perhon lapsuuteen ja isovanhempien luokse. 

- Aikaisemmin Yleltä tuli radiosta ohjelmasarja nimeltä Knalli ja sateenvarjo. Mummi ja ukki kuunteli sitä aina, minä heidän mukanaan ja se oli yhtä juhlaa. Se sketsiohjelma oli kova juttu silloin kivikaudella, kun itse vietin nuoruuttani, hän sanoo. 

Kun muistellaan kesätöitä, Perho kertoo olleensa ensimmäistä kertaa kesätöissä 13-vuotiaana. 

- Olen kotoisin todella pieneltä paikkakunnalta ja ensimmäinen kesätyöpaikkani oli kyläkauppa. Tein töitä kuukauden ja sain siitä palkaksi tuhat markkaa. Ostin sillä palkalla stereot. 

Työpaikalle ei ollut edes pitkä matka, koska Perhon kotitalo oli tuolloin noin parin sadan metrin päässä kaupalta. Perho oli kauppiaalle tuttu asiakas. 

- Mulla on sellainen mielikuva, että olin todella hyvä asiakas, koska kävin noin neljä kertaa päivässä ostamassa jätskiä ja muuta, nainen kertoo. 

Sen lisäksi naisen aika nuoruus ja varhaisaikuisuus kuluivat pääasiallisesti tallihommissa. Sen lisäksi hän teki töitä muun muassa torikauppiaan apulaisena ja keikkaa tarjoilijana. 

Hevosalalta mediatöihin 

Harva tietää, että Perholla on niin hevosenhoitajan kuin agrologin koulutukset. 

- Näin on päässyt käymään, koska itselläni oli silloin pienenä harhainen haavekuva, että haluan hevoskauppiaaksi ja lähdin sitä alaa opiskelemaan. Mitään hyötyä niistä opinnoista ei ole ollut, paitsi siinä suhteessa, että ymmärsin opiskeluiden puitteissa, että tämä ala ei ole se juttu, hän kertoo. 

Ajatus media-alasta kirkastui naiselle, kun hän oli maatalouskoulussa. 

- Kun olin maatalouskoulussa, niin viimeisenä opiskeluvuotenamme erikoisharjoitteluksi kutsuttu harjoittelu, jossa sitten hakeuduin hevosalan lehteen töihin. Minua oli aina kiinnostanut toimittajan työ, mutta ajattelin, että ammattia ei voi harjoittaa ellei ole käynyt Tampereen yliopiston viestinnänlaitoksen opintoja, hän muistelee. 

Nainen haki sinne opiskelemaan, muttei päässyt ensimmäisellä kerralla sisälle. Silloin hän tavallaan luopui unelmastaan vähäksi aikaa, mutta harjoittelu sai toisiin aatoksiin. 

- Kun olin 12 minuuttia ollut toimituksessa, tiesin tämän olevan sitä, mitä haluan tehdä, hän kiteyttää. 

Lue myös: Ajanhallinnasta kirjan kirjoittanut Anna Perho paljastaa, mistä kiireen tuntu johtuu

Radio Nova ja Voice.fi kuuluvat molemmat osana Bauer Mediaan. 

Uusimmat