Kuva: Senja Rapila

Anna: Yleissivistyksen puute vaivasi ex-uimari Hanna-Maria Seppälää - miehen kuitti pisti miettimään

01.08.2019 11:15 - Iiro Myllymäki

Entinen kilpauimari kertoo Anna-lehdelle, että pyrkii lääkärin opintoihin toden teolla lukihäiriöstä huolimatta.

Entinen kilpauimari Hanna-Maria Seppälä, 34, omisti elämästään 27 vuotta uinnille, ja 17 vuoden ammattilaisura päättyi joulukuussa 2016. Seppälä kertoo Anna-lehdelle, että esimerkiksi koulunkäynti jäi aina kakkoseksi uimiselle, ja elämä pyöri täysin uimisen ympärillä. Nainen heräsi aamuviideltä treenaamaan ja koko päivä meni treenin ja levon vuorottelussa. Nukkumaan Seppälällä oli tapana mennä jo iltakahdeksalta.

Uiminen oli niin hallitseva osa elämää, että aikaa maailman tapahtumien seuraamiselle ei juuri jäänyt. Seppälän aviomies Anssi Hintsa, 56, kommentoikin kerran Seppälälle puolihuolimattomasti, että tällä on yleissivistyksessä puutteita. Tämä heitto jäi mietityttämään Seppälää ja käynnisti muutoksen naisen mielessä.

- Nyt ahmin kaikkea tietoa ympäriltäni ja olen käsittänyt, miten paljon yleistiedossani on aukkoja esimerkiksi politiikan ja talousasioiden osalta – pakko myöntää, että mies oli sittenkin oikeassa. Nyt minulla on vihdoin aikaa ja resursseja seurata myös muuta maailmaa, ja nautin siitä valtavasti, Seppälä sanoo Annalle.

Nykyisin Hanna-Maria Seppälä työskentelee uintivalmentajana ja luennoi yrityksille hyvinvoinnista. Hänen haaveissaan siintää kuitenkin lääkärin ammatti, ja hän on valmis tekemään paljon työtä unelmansa saavuttamisen eteen. Seppälä haki jo viime keväänä useaan suomalaiseen yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Opiskelupaikka jäi saamatta, eikä asia tullut naiselle yllätyksenä. Hän tiesi, että fysiikan osa-alueet eivät olleet hänellä tarpeeksi hyvin hallussa. Nainen oppi käsittelemään pettymyksiä jo kilpauransa aikana, joten opiskelupaikan saamatta jääminen ei lannistanut.

Hanna-Maria Seppälä omisti itsensä täysin uimiselle pitkään. Nyt on tullut aika tavoitella muita unelmia. Kuva vuodelta 2005. (kuva: AOP)

Seppälä oli jo kymmenen vuotta ennen kilpauransa lopettamista miettinyt, että aikoisi pyrkiä jonain päivänä tosissaan opiskelemaan lääkäriksi. Lopullinen päätös opintoihin pyrkimisestä syntyi, kun mies antoi Seppälälle täyden tuen tämän pyrkimyksille. Pääsykokeisiin lukeminen osoittautui rankaksi prosessiksi töiden ohella. Pääsykoekeväänä naisen stressiä tasapainotti treenaaminen.

- Stressin vuoksi olin kuitenkin taatusti kireämpi kuin ennen. Mieheltäni tuli palautetta, että kannattaisi tehdä välillä vähän muutakin kuin lukea tai tehdä töitä. Mutta jos ryhdyn johonkin, laitan aina likoon aivan kaiken, Seppälä sanoo Annalle.

Lukihäiriö haasteena

Erityisen haastavaksi kouluun pyrkimisen tekee se, että Hanna-Maria Seppälällä on todettu olevan lukihäiriö. Seppälä huomasi jo lapsena, että uuden oppiminen vaati enemmän aikaa kuin monella muulla ja asioiden hahmottaminen oli vaikeaa. Nainen ei kuitenkaan anna lukihäiriön estää häntä tavoittelemasta unelmaansa opiskelupaikasta. Hän on saanut paljon tukea läheisiltään ja ottanut päättäväisen asenteen. Hän aikoo pyrkiä opiskelemaan niin kauan kunnes opiskelupaikka irtoaa.

- Opiskeluni vaatii todella paljon toistoja. Se tuo lisähaasteita pyrkimiseen ja myöhemmin lääkäriopintoihin ja lääkärin ammattiinkin. Olen psyykannut itseäni siihen, että todennäköisesti minun täytyy kuluttaa enemmän aikaa opintoihin kuin monen muun. Silti se on haaste, johon haluan ehdottomasti tarttua.

Seppälä aikoo syksyllä pyrkiä lääkärin opintoihin ulkomaisiin yliopistoihin. Jos paikka ei aukene mistään, hän pyrkii taas ensi keväänä Suomen yliopistoihin. Nainen kertoo Annalle haluavansa vielä jonain päivänä lapsia, mutta hän haluaisi ensin aloittaa opintonsa. Vaikka monet hänen ikätoverinsa ovat jo opintonsa suorittaneet ja hankkineet lapsia, Seppälää ei haittaa tehdä asioita omassa tahdissa ja omassa järjestyksessä.

Lue myös: Hanna-Maria Seppälä arvostelijoista: lajeja, joissa ollaan vähissä vaatteissa katsotaan eri tavalla

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat