Kuva: AOP

Suomalainen Pekka Sauri tapasi Freddie Mercuryn: "Primadonnamainen hahmo"

05.09.2019 17:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Mercury täyttäisi tänään 73 vuotta.

Queen-yhtyeen legendaarinen keulakuva Freddie Mercury täyttäisi tänään 5. syyskuuta 73 vuotta. Valitettavasti legenda menehtyi 24. marraskuuta vuonna 1991.

Harva ihminen Suomessa ehti tavata Mercuryn henkilökohtaisesti. Yksi heistä on kuitenkin työelämäprofessori Pekka Sauri, 65, joka kertoi kohtaamisestaan Iskelmän Iltapäivä -ohjelman juontajalle Satu Kotoselle.

- Tilanne oli sellainen, että marraskuussa 1974 Queen esiintyi Kulttuuritalolla. Se oli aikaa ennen kuin Queen oli noussut jättimäiseen suosioonsa. Olin silloin parikymppinen opiskelija, joka oli kirjoittanut musiikki- ja kirja-arvosteluja lehtiin. Kun Helsinkiin tuli joku mielenkiintoinen bändi, niin halusin tietenkin paikan päälle.

- Queen piti lehdistötilaisuuden ennen konserttia erään hotellin ylimmässä kerroksessa, mikä oli hyvin vapaamuotoinen. Siellä sai pientä purtavaa ja juotavaa ja haastatella bändin jäseniä.

Sauri oli haastatellut sekä Mercurya että kitaristi Brian Mayta.

- Haastattelin sitten ensin Mercurya, joka oli silloin vielä edellisessä olomuodossaan. Hänellä oli pitkä musta tukka ja platform-bootsit sekä silkkihousut. Pakko sanoa, että hän oli melkoinen riikinkukko ja primadonnamainen hahmo. Luulen, että hän suojeli tuolla omaa persoonaansa.

- Esitin sitten hänelle kysymyksiä, ja vaikka hän ei suoranaisesti ollut töykeä, niin voisi sanoa, että hyvin pidättyväinen hän oli. Tuosta ei mennyt montakaan vuotta, kun Mercury muuttui täysin: tuli kalapuikkoviikset ja lyhyt tukka ja nahkakuteet.

- Suuremman vaikutuksen teki kitaristi Brian May, joka oli täysin päinvastainen hahmo. May oli iloinen ja ystävällinen ja tuntui aivan tavalliselta kundilta, joka suhtautui minuun todella hienosti. Juttelimme hänen kanssaan pidempään ja May kertoi, että oli opiskellut tähtitiedettä, mutta bändihommat olivat vieneet lopulta kaiken ajan.

Mayn kanssa juttu luisti sen verran hyvin, että Sauri oli päässyt kokemaan jotain todella ainutlaatuista.

- Pääsin sitten seuraamaan bändin soundcheckia Kulttuuritalolle ja se oli aivan uskomaton kokemus.

Sauri kertoo myös, että Queenista kertova elokuva Bohemian Rhapsody on hyvin onnistunut. Yksi asia kuitenkin häntä häiritsi.

- On hämmentävää, että vaikka tapaamisesta on yli 40 vuotta aikaa, niin elokuvaa katsellessa ne kaikki muistot tulivat takaisin. Erityisesti minua huvitti, että vaikka Mercurya esittänyt Rami Malek oli todella hyvä, niin hänelle oltiin rakennettu todella oudot etuhampaat. En muista itse tuollaisia Mercurylla. Tai sitten hän vain piti suutaan kiinni.

- Kaikki muut roolihahmot olivat kuin kopioita bändin jäsenistä. Se oli hienoa.

Voice.fi, Radio Nova, Radio City ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Freddie Mercuryn ex-rakas tienaa perinnöllään - keräsi Bohemian Rhapsody -elokuvasta jättitulot

Lue myös: Tiede sen todisti: Freddie Mercury oli uskomaton laulaja

Kilpailut

Uusimmat