Kuva: Milena Raappana

Mira Luoti: 'Lapseni syövät lihaa, mutta joskus näytän heille hirveitä esimerkkejä tehotuotannosta'

26.09.2019 15:45 - Milena Raappana

Mira Luoti kokee ilmastoahdistusta itsensä ja lapsiensa puolesta.

Laulaja-lauluntekijä Mira Luodilla, 41, on monta rautaa tulessa. Kesä meni kesäteatterin parissa ja pari viikkoa sitten hän julkaisi toisen sooloalbuminsa Haureuden valtatiel. Edessä siintävän julkaisukiertueen lisäksi hän tekee muusikko Jouni Hynysen kanssa töitä Maanalainen armeija -yhtyeen tiimoilta. 

Luodilla on siis paljon uusia projekteja käynnissä. Miten hän yhdistää uransa, äitiyden ja perhe-elämän pyörityksen viisi-, kymmenen- ja kaksitoistavuotiaiden lastensa kanssa?

- Olen järjestänyt asiani niin, ettei minun tarvitse olla lapsista paljon erossa. Kesällä he olivat mukana kesäteatterilla, joten en koe huonoa omatuntoa siitä, että olen paljon poissa. Keikoilla kysyn, haluavatko he tulla mukaan vai mennä esimerkiksi kaverille tai mummille yöksi, Luoti kertoo. 

Palanen äitiydestä on myös tuoreella henkilökohtaisella Haureuden valtatiel -levyllä. Albumin viimeinen kappale on nimeltään 6-0 ja se kertoo Luodin nuorimmaisesta lapsesta. Kolmen kuukauden iässä nykyään viisivuotiaan pojan sydän pysähtyi hänen ollessaan äitinsä sylissä.

- Levyn päätöksenä on lohtu. Minun on pitänyt luottaa siihen, että elämä kantaa. Kävi, miten kävi. Olen kuitenkin saanut pitää lapseni. Kaikkia aiheita, mitä siellä käydään läpi, on ihana päättää levy siihen, Luoti kuvailee ja myös jatkaa, että on käsitellyt aihetta sen verran, että pystyi nyt kirjoittamaan siitä kappaleen. 

Aihe, josta ei kuitenkaan pysty ottamaan enää etäisyyttä on Luodillekin merkityksellinen puheenaihe; ilmastonmuutos. Hän oli mukana esimerkiksi I love muovi -kampanjassa, jonka tarkoitus oli kiinnittää huomiota kierrättämiseen ja miten paljon muovia löytyy ympäriltämme. 

Ilmastonmuutos aiheuttaa Luodissa ahdistusta myös hänen itsensä ja lastensa kohdalla. Hän kokee, että tukalaa tunnetta pystyy kuitenkin lievittämään omilla toimilla, kuten kierrättämällä oikein ja esimeriksi käyttämällä julkisia. Kuuntele alta pätkä Miran ajatuksista aiheesta:

- Haluan olla esimerkkinä omille lapsilleni ja puhua näistä asioista. Vaikka ne ovatkin synkkiä ja raskaita asioita, ne ovat osa elämää ja niistä on hyvä puhua. Välillä saarnaan heille omalla tavallani esimerkiksi ruokavalion tärkeydestä. Joistakin se voi tuntua kauhealta, kasvisruokavaliota noudattava Luoti sanoo. 

- Annan lapsieni syödä lihaa, mutta saatan myös kertoa ja näyttää heille hirveitä esimerkkejä siitä, miten eläimiä kohdellaan ja miten niitä tehotuotetaan. He saavat sitten itse päättää syövätkö vai eivätkö syö lihaa. Kyllä välillä saattaa tulla hetken tauko, kun äiti on kertonut lemmikeistä semmoista, ettei oikein tee mieli syödä sitä hampurilaista, Luoti naurahtaa. 

Lue myös: Mira Luoti muistelee julki-imettämisen varjopuolta: "Niissä tilanteissa en saanut suutani auki"

Lue myös: "Olen nieleskellyt asiat ja pitänyt suuni kiinni ":Millainen riitelijä sitten olet, Mira Luoti?

Kilpailut

Uusimmat