Kuva: AOP

Oscarin voittanut ohjaaja lyttää Marvel-elokuvat: "On kauhea suru kirjoittaa nämä sanat..."

06.11.2019 13:45 - Iiro Myllymäki

Martin Scorsesen mielestä Marvel-elokuvat eivät ole elokuvataidetta, vaan läpeensä laskelmoituja tuotteita.

Ohjaajalegenda Martin Scorsese, 76, aiheutti kohua elokuvafanien keskuudessa lausunnollaan Marvel-viihdejätin supersankarielokuvista. Mieheltä kysyttiin haastattelussa mielipidettä Marvel-leffoista, ja hän sanoi katsoneensa muutaman niistä ja hänen mielestään ne muistuttavat enemmän ”huvipuistoja kuin elokuvia”. Lopulta mies vielä totesi, etteivät nämä elokuvat ole hänen mielestään lainkaan elokuvataidetta. Viime vuosien suosittuja Marvel-elokuvia ovat muun muassa Avengers- ja Captain America -elokuvat sekä viime vuosien Spider-Man-elokuvat.

Nyt Martin Scorsese on täsmentänyt lausuntoaan kirjoittamalla mielipidekirjoituksen New York Timesiin. Miehen mielestä elokuviin taidemuotona liittyy aina yllätyksellisyys ja hahmojen moniuloitteisuus. Nämä elementit hänen mielestään puuttuvat jättibudjetilla tehdyistä supersankarileffoista.

”Näissä elokuvissa ei ole yllätyksellisyyttä, mysteeriä tai todellista tunteellista vaaraa. Niissä ei ole mitään riskiä. Nämä elokuvat on tehty täyttämään tietyt vaatimukset, ja ne suunnitellaan olemaan variaatioita muutamasta tietystä teemasta”, Scorsese kirjoittaa.

Martin Scorsesen mielestä Marvel-elokuvien luonteesta kertoo paljon se, että ne ovat tarkkojen markkinointitutkimusten ja yleisöanalyysien tulosta. Tässä tilanteessa taiteellisuus joutuu taipumaan toissijaiseksi.

”Monet tämän päivän elokuvat on tuotettu täydellisesti kulutushyödykkeiksi. Monien niiden takana on lahjakkaista yksilöistä koostuvia tiimejä. Niistä kuitenkin puuttuu jotakin, mikä on aivan elokuvataiteen ytimessä: yksittäisen taiteilijan yhdenmukainen visio. Koska, tietenkin, yksittäinen taiteilija on se suurin riskitekijä”, mies kirjoittaa.

Avengers: Endgame on noussut kaikkien aikojen tuottoisimmaksi elokuvaksi lippuluukuilla (kuva: AOP)

"Tilanne taiteen kannalta sietämätön"

Martin Scorsesella on syy, miksi hän haluaa puhua aiheesta. Hän nostaa kirjoituksessaan esiin, että nykyään on vähemmän itsenäisesti toimivia elokuvateattereita kuin ennen ja monelle elokuvateatterikävijälle on tarjolla pitkälti pelkkiä supersankarielokuvia. Suoratoistopalveluista sen sijaan löytyy miehen mielestä monipuolista sisältöä, mutta hän uskoo, että kaikkien elokuvantekijöiden toive on kuitenkin, että elokuva koetaan isolta valkokankaalta eikä pieneltä ruudulta. Scorsese itsekin on tehnyt uusimman elokuvansa The Irishmanin Netflixille, koska hänen mukaansa vain tällä tavalla hän sai täyden taiteellisen vapauden tehdä elokuvasta sellaisen kuin halusi.

Elokuvien nykytila saa Scorsesen surulliseksi.

"Meillä on nyt kaksi erillistä kenttää: on maailmanlaajuinen audiovisuaalinen viihde ja sitten on elokuvataide. Jotkut elokuvat voivat olla molempia, mutta se käy aina vain harvinaisemmaksi. Pelkään, että toisen taloudellinen dominointi marginalisoi ja vähättelee toisen olemassaoloa. Tilanne on brutaali ja taiteen kannalta sietämätön kaikille, jotka haaveilevat elokuvienteosta tai ovat aloittelemassa sitä. On kauhea suru ylipäänsä kirjoittaa nämä sanat”, Scorsese päättää kirjoituksensa.

Martin Scorsese on palkittu parhaan ohjaajan Oscarilla vuonna 2007 The Departed -elokuvasta. Mies on ollut ehdolla parhaaksi ohjaajaksi Oscar-gaalassa yhteensä kahdeksan kertaa.

Lue myös: Avengers: Endgame nousi kaikkien aikojen eniten lipputuloja keränneeksi elokuvaksi

Lue myös: Eniten tienaavat Hollywood-näyttelijät listattiin - lihaskimput valtasivat kärkisijat

Lähteet: Vulture, New York Times, Wikipedia

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat