Kuva: Lauri Kujanpää

Star Wars -elokuvien suomalaistähti legendaarisesta Harrison Fordista: "Loistava huumorimies!"

26.11.2019 17:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Joonas Suotamo näyttelee Star Wars -elokuvissa Chewbacca-hahmoa.

Suomalainen Joonas Suotamo, 33, on yksi suomalaisen elokuvamaailman kirkkaimmista tähdistä, sillä mies esittää ikonista Chewbacca-hahmoa Star Wars -elokuvissa. Suotamo puki karvaisen asun ylleen ensimmäistä kertaa Star Wars: The Force Awakens -elokuvassa ja näytteli tuolloin hahmoa yhdessä alkuperäisnäyttelijä Peter Mayhewin kanssa. Sen jälkeen Suotamo on yksin hoitanut Chewbaccan roolin elokuvissa Star Wars: The Last Jedi sekä Solo: A Star Wars Story.

Star Wars -fanit odottavat kuumeisesti tällä hetkellä uuden trilogian päätösosaa, Star Wars: The Rise of Skywalkeria, joka julkaistaan Suomessa 18. joulukuuta. Kuten arvata saattaa, näyttelee Suotamo myös kyseisessä leffassa Chewbaccaa.

Kuinka suomalainen entinen koripalloilija sitten oikein päätyi legendaariseen rooliin? Suotamo kertoo tarinan lyhykäisyydessään Voice.fi:n haastattelussa.

- Kaikki lähti siitä, kun aloitin koripallon. Sen lajin avulla keräsin ympärilleni tietynlaista verkostoa, ja kun Star Wars -elokuvien tuotantoyhtiö alkoi etsimään pitkää ja sinisilmäistä miestä, tuli kyselyä asiasta myös Suomen Koripalloliitolle. Tuottajat olivat saaneet vihiä, että tällaisia miehiä löytyy varsinkin täältä Pohjois-Euroopasta. Liiton kautta Hippo Taatila keksi sitten meikäläisen ja ehdotti mua siihen.

- Olin aina halunnut tehdä näyttelijäntöitä, mutta ajattelin, että tämä pituus olisi rajoittava tekijä. Lopulta kuitenkin kävin muutaman kerran Lontoossa sovittamassa pukua ja tapasin myös ohjaaja J.J Abramsin. Koko hakuprosessi kesti sen 4-5 kuukautta ja onneksi lopulta kävi hyvin.

Kuvauspaikalla Chewbaccan asu voi olla hyvinkin kuuma.

- Vietän välillä kymmenenkin tuntia siinä puvussa ja minulla saattaa olla ehkä 10 minuuttia aikaa syödä lounas. Ongelma on myös siinä, että voin ainoastaan juoda vettä pillillä, ettei maskiin tartu mitään sokeria tai muuta sellaista. Kuvausaikataulut ovat tiukkoja ja voin sanoa, että kyllä siinä välillä hyvin kuuma tulee. Mentaliteetti on kuitenkin se, että haluan tehdä tätä ja haluan, että asiat menevät hyvin, joten ei siinä pieni hikoilu haittaa.

Suotamo kehuu mentoriaan Peter Mayhew´ta, joka valitettavasti menehtyi viime keväänä.

- Hän oli mahtava Star Wars -lähettiläs ja fanit rakastivat häntä. Todella ainutlaatuinen mies, jonka neuvot olivat erittäin arvokkaita. Olen todella kiitollinen siitä, kuinka hän otti minut siipiensä suojiin ja opetti kaiken sen, millainen Chewbacca oikein on.

Suotamo kertoo Mayhew´sta alla. Juttu jatkuu äänitteen jälkeen

Kun Suotamo kuvasi ensimmäistä Star Wars -elokuvaansa, sai hän myös tavata legendaarisen näyttelijän Harrison Fordin, 77.

- Ford on loistava huumorimies. Hänen kanssaan oli tietenkin mahtavaa tehdä töitä, ja sitten kun vielä paljastui, että hän on hyvin samantyyppinen kuin joissakin elokuvissa, niin se oli vain hauskempaa. Ford ei pidä mistään mielistelystä tai lämpimikseen juttelusta, vaan haluaa olla siinä missä muutkin ja tehdä kovasti töitä.

- Luulen, että sitä Ford juuri arvosti, kun kohtasin hänet kollegana enkä ylistänyt häntä jatkuvasti.

Uusimman Star Wars -trilogian viimeinen osa julkaistaan joulukuussa. Kuvauspaikalla oli Suotamon mukaan haikea tunnelma.

- Kyllähän sen huomasi siellä, että nyt hommat ovat jälleen loppumassa. Viimeisinä kuvauspäivinä kyyneleet vierivät ja ihmiset kiittelivät toisiaan.

Kuten fanit ovat jo saaneet tietää, tulevassa elokuvassa nähdään myös alkuperäisen trilogian pääpahis keisari Palpatine. Suotamo ei paljasta, mitä tulevassa leffassa tapahtuu, mutta kertoo, että on saanut tavata Palpatinea näyttelevän Ian McDiarmidin, 75 ja kehuu tätä herrasmieheksi.

Suotamo myös kertoo, että Chewbaccalla on iso rooli The Rise Of Skylwalker -elokuvassa.

- Koen, että Chewbaccalla on hyvä rooli, ja kaikki "hyvikset" taistelevat yhteisen asian puolesta. Ei paljasteta vielä, mitä elokuva pitää sisällään, joten näette sen sitten kuukauden päästä!

Star Wars -faneja on maailmanlaajuisesti miljoonia. Suotamo kertoo haastattelussa, että saa kuitenkin kävellä rauhassa kaduilla.

- Disney Worldissa kun lomailtiin, niin siellä kyllä ihmiset tunnistivat. Muuten Amerikassa kun ollaan, niin ihmiset vain luulevat, että pelaan korista, kun olen niin pitkä.

Lopuksi Suotamo vielä kiittää vanhempiaan saamastaan tuesta.

- Vanhemmat ovat olleet ylpeitä tästä jutusta ja on tietenkin ollut hienoa, että on saanut heille näyttää tämän ammatin tähtihetkiä. Vanhempien tuki on aina ollut mukana ja siitä olen todella kiitollinen.

Voice.fi, Iskelmä, Radio Nova, Kiss ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Suomalainen Star Wars -tähti muistelee edesmennyttä legendaa: "Lepää rauhassa ystäväni"

Lue myös: Disney paljasti yksityiskohtia tulevista Star Wars -leffoista - mukana Game Of Thronesin luojat

Kilpailut

Uusimmat