Kuva: AOP

Nespresson brändilähettiläs George Clooney otti kantaa lapsityövoimakohuun: "Olen musertunut"

27.02.2020 19:15 - Roy Kokkonen

Nespressolle kahvia toimittavilta kahvitiloilta on löytynyt viitteitä lapsityövoiman käytöstä. Jo vuosia Nespresson brändilähettiläänä toiminut näyttelijä George Clooney kommentoi asiaa.

Kahvi- ja kahvikonevalmistaja Nespressoa syytetään lapsityövoiman käytöstä. Brittiläisen Channel 4:n dokumenttiohjelma Dispatchesin toimittajat ovat paljastaneet joidenkin guatemalalaisten kahvitilojen käyttävän lapsityövoimaa. Dispatchesin mukaan osan näistä tiloista uskotaan toimittavan kahvipapuja myös Nespressolle. Guatemala on maailman kymmenenneksi suurin kahvintuottaja. 

Ensi viikolla julkaistavan dokumentin toimittajat kertoivat löydöistään etukäteen Nespressolle. Sekä Nespresso että vuodesta 2006 sen brändilähettiläänä toiminut Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney, 58, ovat kommentoineet väitteitä.

- Olen yllättynyt ja musertunut nähdessäni tämän tarinan, Clooney kommentoi tiedotteessaan.

Hän tuomitsee lapsityövoiman käytön.

- Olen tietoinen maanviljelyyn ja lapsityövoimaan liittyvistä monimutkaisista ongelmista, sillä työskentelin itse tupakkaviljelmillä 12-vuotiaana. Selkeästi tällä yrityksellä on vielä työtä tehtävänä. Ja se työ tullaan tekemään, hän jatkaa.

Nespresso, joka on osa sveitsiläistä Nestlé-konsernia, on aloittanut oman tutkintansa asiaan liittyen. Yhtiön mukaan sen käyttämä kahvi on eettisesti tuotettua.

- Nespressolla on nollatoleranssi lapsityövoimaan. Tässä tapauksessa olemme käynnistäneet tarkan selvityksen saadaksemme selville, millä tiloilla on kuvattu, ja toimittavatko ne kahvia Nespressolle, Nespresson toimitusjohtaja Guillaume Le Cunff kertoo yhtiön tiedotteessa.

Nespresson mukaan vuonna 2019 kahvia toimittaville tiloille tehdyissä tarkastuksissa paljastui kaksi tapausta lapsityövoiman käytöstä. Kuluneen neljän vuoden aikana lapsityövoimasta on raportoitu jopa viideltätoista eri tilalta. Yksikään niistä ei ole ollut Guatemalassa. Yhtiön mukaan jokainen tapaus on "ratkaistu tehokkaasti".

Lue myös: Mikä pari! George Clooney poseerasi punaisella matolla 17 vuotta nuoremman Amal-vaimonsa kanssa

Lähde: Guardian, Deadline

Kilpailut

Uusimmat