Kuva: Roy Kokkonen

Olga Temonen rankoista kuvauksista: 'Tuukka pystyi unohtamaan parisuhteemme työaikana'

04.03.2020 15:15 - Roy Kokkonen

Puoliso ei aina ole helpoin työkaveri. Olga ja Tuukka Temonen ovat kuitenkin onnistuneet yhtälössä. Pariskunta pitää yhtä, vaikka kuvaukset olivat rankat, ja kritiikkiä on tullut jo ennen uuden elokuvan ensi-iltaa.

Näyttelijä-tuottaja Olga Temoselle, 42, kuuluu hyvää. Yhdessä ohjaajapuolison, Tuukka Temosen, 44, kanssa tehty elokuva Aika jonka sain saa ensi-iltansa ensi viikolla. Viime viikot ovat kuluneet ennakkonäytöksissä ja elokuvaa markkinoidessa. Seuraavaksi vuorossa on jo päivän kolmas haastattelu, ja Temonen nauraa tullessaan radiostudiosta.

On kuitenkin aika vakavoitua.

Vaikka tuleva elokuva sijoittuukin ratsastuksen maailmaan, kyseessä ei ole kevyt hevostarina. Aika jonka sain käsittelee perheväkivaltaa, menetyksiä ja vammautumista.

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Temosen näyttelemä päähenkilö Jaana Kivimäki on esteratsastaja, joka elää väkivaltaisessa parisuhteessa ja pelkää miestään. Hänen elämänsä muuttuu täysin, kun hän jää hevosauton lastaussillan alle ja halvaantuu navastaan alaspäin.

- Ilman onnettomuutta Jaana olisi vieläkin siinä suhteessa. Eli se onnettomuus, joka pilaa hänen elämänsä, samalla myös pelastaa sen, Temonen kertoo Voice.fi:lle.

Temosen jalat toimivat, ja hän elää onnellisessa parisuhteessa. Kotonaan hän pitää yhdessä perheensä kanssa kotieläinpihaa ja harrastaa ratsastusta. Kuinka täysin päinvastaisesta elämästä nauttiva näyttelijä pystyy uskottavasti eläytymään halvaantuneen perheväkivallan uhrin rooliin?

- Rooliin oli pelottavan helppo mennä mukaan. Säikähdin sitä, miten nopeasti totuin siihen ajatukseen, että roolihahmoni elämässä on tällainen asia. Että hän pelkää omaa miestään, Temonen kertoo.

Olga Temonen esittää Jaana Kivimäkeä elokuvassa Aika jonka sain. (kuva: Roy Kokkonen)

Kun elokuvaa näytettiin koeyleisölle, Temosen vastanäyttelijä Sebastian Rejmanin, 42, näyttelemä väkivaltainen rooli herätti vihaa yleisössä.

- Ihmiset olivat aivan raivona siitä kaltoinkohtelusta, mutta itse olin jotenkin hyväksynyt, että tällaista hahmon elämä vain on, Temonen kertoo.

Kuvaukset olivat ajoittain erittäin raskaat. Temosen mukaan rooli oli niin vahva, ettei siitä hetkessä päässyt pois.

- Olin fyysisesti ihan poikki rankimpien kuvausten jälkeen, vaikka rankkuus olikin henkistä. 

Temonen sanoo ymmärtävänsä nykyään paremmin sitä, miltä perheväkivallan uhreista voi tuntua.

- Koin mikrokoossa sen, mitä väkivaltaisessa suhteessa elävät kokevat. Ajatuksen siitä, että eihän tässä mitään, muilla on asiat vielä huonommin. Pelästyin sitä, että olin lakannut ajattelemasta, että se mitä roolihahmo käy läpi on aivan hirveää.  

Temonen toivoo, että väkivaltaisessa suhteessa elävät voisivat saada elokuvasta sysäyksen hakea apua.

- Toivottavasti tuonkaltaisissa suhteissa elävät ihmiset eivät turtuisi, vaan hakisivat aktiivisesti apua.

Ristiriidoilta vältyttiin

Pääosan näyttelemisen lisäksi Olga Temonen on yksi tuottajista elokuvassa, jonka on ohjannut Tuukka Temonen. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun pariskunta tekee tiivistä yhteistyötä. Olga Temonen on näytellyt Tuukka Temosen elokuvassa Teit meistä kauniin ja heidän tuotantoyhtiönsä on myös tuottanut televisiosarjan Olgan kotona.

Yhteistyö ohjaaja-aviomiehen kanssa on Temosen mukaan sujunut hyvin. Tiiviistä yhteistyöstä huolimatta suurempia ristiriitoja ei ole tullut Aika jonka sain -elokuvan tekoprosessissa, vaikka etenkin Tuukka niitä pelkäsikin aluksi. 

 - Tämän roolin näyttelemistä helpotti todella paljon, että Tuukka oli ohjaaja. Hän pystyi helposti tunnistamaan tunteeni ja ohjaamaan niitä oikeaan suuntaan. Tuukka pystyi hyvin unohtamaan meidän parisuhteemme kuvausten aikana ja pitämään minut yhtenä näyttelijöistä. Kuvauksissa en kokenut olevani parisuhteessa elokuvan ohjaajan kanssa, vaan töissä.

Jättää arvostelijat omaan arvoonsa

Viime viikolla Iltalehden haastattelemat elokuva-asiantuntijat arvostelivat monacolaista Angel Film Awards -elokuvafestivaalia, jossa Aika jonka sain palkittiin viidessä kategoriassa. Olga Temonen haluaa jättää heränneen kohun ja arvostelijat omaan arvoonsa.

- Lähtökohtaisesti menimme festareille hakemaan kansainvälisiä kontakteja ja saamaan kansainvälisen yleisön mielipiteen. Huvittaa, että käydään näin laajaa negatiivissävytteistä keskustelua elokuvasta, jota kukaan ei ole vielä nähnyt. Mehän emme tehneet mitään väärää siinä, että sinne menimme, Temonen vastaa kritiikkiin.

Tuukka Temonen on kirjoittanut omalla julkisella Facebook-sivullaan blogityyppisiä päivityksiä elokuvanteosta. Viime vuoden joulukuussa hän julkaisi tunteellisen päivityksen, jossa kertoi kuluneen vuoden olleen raskas ja elokuvan tuottamisen ”olevan yhtä helvettiä”. Voit lukea miehen koko päivityksen alta. Jos päivitys ei näy alla, klikkaa tästä.

- Minulle vuosi ei ole ollut noin rankka. Tuukka on ääripäiden ihminen. Olen vahvasti sitä mieltä, että hän saa melankoliasta voimaa. Hän lataa akkujaan negatiivisen energian ympärillä. Itse en ole yhtään sellainen, Temonen nauraa.

Pariskunta suunnittelee jo tulevaa. Seuraava projekti otetaan työn alle, kunhan ensi-illasta on selvitty.

- Meillä on voimakas tahtotila, että seuraavaksi haluaisimme tehdä komedian, Temonen paljastaa hymyillen.

Voit katsoa Aika jonka sain -elokuvan trailerin alta. Jos video ei näy alla, näet sen myös täältä.

Aika jonka sain saa ensi-iltansa 13.3.

Lue myös: Olga Temonen pääroolissa miehensä uutuuselokuvassa: "Jouduin ehdottamaan itseäni siihen"

Lue myös: Olga Temosen julkaisemaan kuvaan voi moni pariskunta samaistua: "Laatuaikaa"

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat