Kuva: Emmi Moilanen

Mikael Gabriel vähensi kännykän ruutuaikaa 11 tunnilla päivässä - sometauko vähensi stressiä

12.03.2020 19:45 - Iiro Myllymäki

Mikael Gabriel poisti taukonsa aikana somesovellukset kännykästään kokonaan. Nyt mies on tehnyt paluun ja joutunut palaamaan myös sosiaaliseen mediaan.

Mikael Gabriel, 30, on tehnyt noin vuoden mittaisen tauon jälkeen paluun, ja hän haluaa tehdä yhden asian selväksi. Hän ei ole enää räppäri. Tai ei ainakaan pelkästään räppäri. Sen sijaan hän haluaa, että häntä kutsutaan taiteilijaksi, muusikoksi tai artistiksi.

- Räppääminen on edelleen lähellä sydäntäni, ja olen siinä helvetin hyvä ja teen sitä edelleen. En halua, että minua kutsutaan räppäriksi, koska se on lokeroimista tiettyyn musiikkityyliin, Mikael Gabriel linjaa Voice.fi:n haastattelussa.

Mikael Gabrielin (oikealta nimeltään Mikael Sohlman) halu laajentaa musiikillista palettiaan näkyy hänen tuoreella singlellään Löytäjä saa pitää. Siinä mies ei räppää, vaan laulaa. Mikael Gabriel kertoo, että hän on ottanut laulutunteja pitkän linjan musiikkipedagogi ja muusikko Aija Puurtiselta.

- Suomen parhaita laulutunteja, Gabriel tarkentaa.

Mikael Gabriel ei pidä uutta suuntaansa radikaalina, vaan luontevana edistysaskeleena hänen urallaan. Hän nauttii siitä, että saa oppia uutta ja kehittyä.

Kuuntele alta, oliko Mikael Gabrielin osalta tietoinen valinta, että paluusinkussa ei räpätä laisinkaan.

"En enää tiennyt, kuka olen"

Vuoden tauko on muuttanut muutakin kuin musiikkityylin. Mikael Gabriel kertoo olevansa nyt entistä rauhallisempi ja tyytyväisempi. Aiemmin ”biiffeistään”, eli räppärikollegoiden kanssa riitelemisestä, tunnettu mies on seestynyt. Tämä näkyy miehen arjessa negatiivisten tunneryöppyjen loiventumisessa.

- Ennen taukoa minulle saattoi tulla vihanpurkaantumisia ja kiukkukohtauksia paljon enemmän. Nykyään niitä ei tule oikeastaan ollenkaan, Mikael Gabriel sanoo.

Pitkä tauko tuli tarpeeseen, sillä Mikael Gabriel ei omien sanojensa mukaan ollut lomaillut kunnolla sen jälkeen, kun hän oli 18-vuotias. Mies eli Mikael Gabrielin tarpeiden mukaan, ei Mikael Sohlmanin.

- En oikein enää tiennyt, kuka itse olen ja mitkä asiat ovat tärkeitä. Nyt menen oma minä edellä enkä Mikael Gabriel edellä, mies sanoo.

Kun miehellä vihdoin oli kunnolla vapaa-aikaa, hän löysi itselleen aivan uusia mielenkiinnonkohteita. Hän alkoi harrastaa nyrkkeilyä ja meni heti ensimmäisissä treeneissään kehään Eva Wahlströmin kanssa. Mies löysi myös golfin ilot ja alkoi käydä salilla enemmän.

Mikael Gabriel esitti Löytäjä saa pitää sai ensiesityksensä Uuden musiikin kilpailun finaalissa 7.3. (kuva: Yle / Miikka Varila)

Tauon alussa Mikael Gabriel kuitenkin ihmetteli, miksi ei pääse rentoon lomatunnelmaan kiinni. Taukoa oli kulunut kolme kuukautta, mutta miehen mieli kävi samoilla kierroksilla kuin ennen taukoa. Sitten mies tajusi, että ongelma johtui sosiaalisesta mediasta. Hän päätyi poistamaan Facebookin, Instagramin ja Snapchatin puhelimestaan kokonaan.

- Ruutuaikani ennen taukoa oli 12,5 tuntia päivässä ja tauon aikana se oli puolitoista tuntia päivässä. Ennen taukoa se aika meni pitkälti Instan selaamiseen ja sieltä muiden unelmien ja tekemisten seuraamiseen.

Mikael Gabriel tottui uuteen somettomaan aikaan nopeasti.

- Minulla ei ollut mitään hajua, kuka julkaisee mitäkin, kuka on onnistunut ja kuka epäonnistunut. Oli helpompi keskittyä omaan elämääni liittyviin asioihin.

Nyt paluunsa myötä Mikael Gabriel on joutunut lataamaan somepalvelut uudelleen puhelimeensa. Ruutuaika alkaa hipoa taas kymmentä tuntia päivässä. Mies taistelee sitä vastaan, että sosiaalinen media alkaisi uudelleen stressata häntä.

Somessa ei aitoja tunteita

Mikael Gabrielin mielestä sosiaalinen media vaikuttaa kielteisesti ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

- Nykyään meidän on paljon helpompi olla yhteydessä toisiimme kuin ennen, mutta olemme vain menneet kauemmas toisista. Sen huomaa varsinkin nuorten sosiaalisista taidoista, Mikael Gabriel sanoo.

Miehen näkemyksen mukaan sosiaalisessa mediassa eivät näy aidot tunteet, vaan ne löytyvät jostain aivan muualta.

- Nautin paljon enemmän siitä, että pääsen keskustelemaan ihmisten kanssa henkilökohtaisesti kasvokkain. Saan siitä paljon enemmän irti kuin siitä, että joku tykkää somessa kuvastani.

Lue myös: Mikael Gabriel aloitti nyrkkeilyn, heti matsi Eva Wahlströmin kanssa: "Olin ihan kakat housussa"

Lue myös: Mikael Gabriel kävi koulun loppuun: "Maailman siistein fiilis!"

Kilpailut

Uusimmat