Kuva: Juuli Rönkä

Hevosurheilu jäi tapaturman takia - nyt periksi antaminen ei ole Martina Aitolehdelle vaihtoehto

06.04.2020 14:15 - Milena Raappana

Hyvinvointialan ammattilainen Martina Aitolehti löysi kipinän triathloniin tosi-tv-ohjelman kuvauksista. Nyt hän tähtää Havaijilla pidettäviin Ironmanin MM-kisoihin.

Lennokkaita koreografioita ja hiusten heilautteluita. Martina Aitolehti, 37, oli luvannut seuraajakunnalleen spektaakkelimaiset kirjajulkkarit Elämäsi kunnossa -kirjasta, ja sen myös fanit saivat pilke silmäkulmassa tehdyllä videolla.

Julkisuuden tiiraavan silmän alla Aitolehti on ollut enemmän ja vähemmän kahdenkymmenen vuoden ajan. Viihdemaailmaa kolunnut tähti tunnetaan nykyään hyvinvointialan ammattilaisena ja yrittäjänä, mutta median otsikoihin hän usein päätyy kohujen tai paljastuksien kautta. Elämäsi kunnossa -kirjastakin media uutisoitavaksi Aitolehden suhteen näyttelijä Mikko Leppilampeen

Julkisuus on tehnyt kuitenkin tehtävänsä. Aitolehti kertoo Voice.fi:lle tietävänsä nykyään tasan tarkkaan, millaisia ihmisiä haluaa ympärilleen ja kuka hän itse todella on. Nykyisestä vankkumattomasta itsetunnostaan ja pelkäämättömästä asenteestaan epäonnistumista kohtaan hän kiittää äitiään ja lapsuuttaan.

- En tiedä, mitä hän on tehnyt. Oon saanut tosi vapaasti toteuttaa itseäni lapsena, Aitolehti sanoo.

(kuva: Juuli Rönkä)

Lapsuudesta noussut kipinä urheilua kohtaan on myös tuonut Aitolehden pisteeseen, jossa hän opastaa hyvinvoinnin ja liikunnan peruspilareita muille, treenaa kaksi kertaa päivässä ja tavoittelee starttia Havaijin Ironman-triathlonkisassa. Ja kirjoittaa näistä teemoista kirjan.

Kuitenkin ennen kuin syvennytään siihen, miten nainen haluaa koetella kehonsa ja mielensä voimia kisassa, jossa uidaan 3,86 kilometriä, pyöräillään yli 180 kilometriä ja juostaan reilu 42 kilometriä, täytyy syventyä hänen historiaansa.

Yleisurheilu oli Aitolehdelle rakas harrastus nuoruudessa, mutta vielä rakkaampi oli hevoset ja raviohjastus. Liekki hevosurheilua kohtaan kuitenkin sammui tapaturmassa, jonka Aitolehti kuvailee melkein 18-vuotiaalle itselleen olleen suuri epäonnistumisen ja häpeän kokemus.

Hän oli muuttanut Lahteen Tapio Perttusen tallille toiseksi raviohjastajaksi ja oli ajamassa hevosen kanssa harjoituskentällä, kun se pillastui. Hurja kyyti kohti tallia päättyi Aitolehdelle maan kamaraan, kun ravuri rysähti ison kaivon kanteen. Ohjastaja selvisi säikähdyksellä, mutta hevonen piti lopettaa.

- Olin tosi hyvä ja rohkea hevosten kanssa. Ansaitsin kyllä paikkani omalla tekemiselläni ja se oli todella suuri kunnianosoitus. Jälkeenpäin mietin, että mulle olisi voinut käydä tosi pahasti siinä.

Parin viikon jälkeen hän lopetti työt, ja hevoset jäivät menneisyyteen. Kaipuu vanhan harrastuksen pariin on kuitenkin säilynyt.

- Tuntuu, että jotain jäi tosi paljon kesken.

(kuva: Juuli Rönkä)

Keskeneräisyyteen tyytyminen ei kuitenkaan ole nykyään Aitolehdelle vaihtoehto. Tunnolliseksi ja jopa hieman mustavalkoiseksi itseään kuvailevan urheilijan kirjasta löytyy suorasukaisiakin tekstinpätkiä, jossa kirjoitetaan:

”Jos omistat kaksi tervettä jalkaa, eikä mikään varsinaisesti estä liikkumasta, on rikos itseä ja ihmisyyttä kohtaan jättää se tekemättä”.

Suoraviivaisen sitaatin esiintuominen tuo puhelimen luurin päähän hetken hiljaisuuden, kunnes Aitolehti vastaa:

- Ymmärrän, ettei aina ole kykyä tai resursseja viedä asioita loppuun. Mutta kun me ryhdytään johonkin, niin emme me ryhdy siihen sen takia, että voidaan jättää se kesken. Se on se pointti, mitä haluan viestittää, että lähtisi rohkeasti tekemään asioita ja vietäisiin ne loppuun asti.

- En missään nimessä tarkoita, että ihmisten pitäisi treenata tai vetää Ironmaneja niin kuin minä. Ei, ei se ole se juttu. Sehän on mun oma maailma. Mutta kyllä me olemme velvollisia pitämään itsestämme huolta. Keho ja mieli ovat kuitenkin tärkeitä työkaluja, jotka vaikuttavat myös meidän ympärillämme oleviin.

Kokeilunhaluttomuudesta Aitolehteä ei voi moittia. Takavuosina hän on kokeillut laulamista, näyttelemistä kuin juontamistakin. Vuosina 2014 ja 2015 hän luotsasi Martina ja hengenpelastajat -ohjelmaa ja viime vuonna osallistui Atlantin yli purjehdukselle muiden julkisuudesta tuttujen henkilöiden kanssa. Yllättäen ensimmäisen ohjelman kuvaukset toimivat katapulttina triathloniin.

”Ohjelman ansiosta jouduin – tai pääsin – opettelemaan vapaauinnin alkeista lähtien. Kun se alkoi sujua, osallistuin ensimmäiseen sprinttimatkan triathlonkilpailuuni Vantaan Kuusijärvellä”, Elämäni kunnossa -kirjassa kuvaillaan.

(kuva: Juuli Rönkä)

Tuttavuus triathlonisti Katariina Laakkosen kanssa oli Aitolehdelle lopullinen sysäys lajia kohti. Kaksikkoa pyydettiin ajamaan Swiss Epic, joka on yksi maailman haastavimmista maastopyöräilykisoista. Kirjassaan Aitolehti kertoo kilpailleensa triathlonin kaikilla matkoilla, mutta hänen ultimaattinen tavoitteensa on osallistua Havaijilla pidettäviin Ironmanin MM-kisoihin.

Ilman työtä tavoite ei kuitenkaan tule saavutettua, eikä Aitolehti haluakaan päästä helpolla.

- Jos kaikki tulisi sormia napsauttamalla, niin se ei olisi millään tavalla kiinnostavaa tai opettavaista. En elä tavoitteissa niin, että odottaisin sitä hetkeä, kun pääsen starttaamaan Havaijilla. Tavallaan elän sitä matkaa, mitä se tuo tullessaan ja mitä siitä saan. Se on se millä on oikeasti väliä. Startti on ohi vuorokaudessa.  

Aitolehti uskookin vahvasti jatkuvaan kehitykseen. Miten on, tuleeko kehityksessä koskaan raja vastaan?

- Ei, et tule ikinä valmiiksi. Aina voi kehittää itseään, eikä se aina ole kirjoista luettua. Itsensä opiskelu on loputon oppimatka. Maailma muuttuu koko ajan. Meillä on nytkin alkamassa aivan uusi aikakausi koko maailmassa. Meidän tehtävämme on kasvaa siinä mukana.

Lue myös: Martina Aitolehti avautuu kohtaamistaan ennakkoluuloista: "Suurin osa pitää minua kylmänä ja ilkeänä"

Lue myös: Martina Aitolehti viettää 37-vuotissyntymäpäiväänsä - katso kuvat julkimosta vuosien varrelta

Kilpailut

Uusimmat