Kuva: Senja Rapila

Eva Wahlström urheilumaailman karuudesta: 'Sain kuulla olevani läskiperse ja syöttöporsas'

18.05.2020 08:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Julkaisussa Wahlström kertoo avoimesti siitä, kuinka monelle valmentajalle rasvaprosentti on se tärkein mittari.

Entinen nyrkkeilijä Eva Wahlström, 39, julkaisi Instagramissa kuvaparin, jonka yhteydessä hän avaa muistoja menneiltä vuosilta. Esiin nousevat etenkin puheet painosta ja rasvaprosentin tarkka seuraaminen.

Wahlströmin mukaan hän oli 16-vuotias, kun häneltä ensimmäisen kerran mitattiin rasvaprosentti. Se oli tuolloin 13, mikä on naiselle hyvin alhainen. 

"Silloinen valmentaja kutsui minua silti pulskaksi. Kaksi vuotta myöhemmin lukema oli tippunut kahdella prosentilla. Sain pitkin vuosia kuitenkin kuulla olevani muun muassa läskiperse, syöttöporsas ja liian lihava maailmanmestariksi. Kilpailin amatöörinä alle 60 kg:n sarjassa ja ammattilaisena reilun kilon alempana," Wahlström kirjoittaa.

Wahlströmin mukaan yllättävän moni valmentaja tuntuu pitävän rasvaprosenttia mittarina sille, miten kovasti ihminen haluaa lajissaan menestyä. 

"Se on myös keino hallita ja jopa alistaa urheilijaa. Painonnousu nähdään periksiantamisena."

Wahlströmin mukaan hän kuitenkin uskoo vakaasti siihen, että nälkiintynyt urheilija ei pääse huippusuorituksiinsa. 

"Liian vähäinen ravinto syö psyykettä,masentaa, huonontaa itsetuntoa ja itsevarmuutta, Vähentää luovuutta ja on mieletön stressi elimistölle. Minun silmissäni hyvinvoiva, palautunut, energinen, luova ja elämännälkäinen urheilija korkeammalla rasvaprosentilla, on paljon vaarallisempi, kuin nälkiintynyt huippuunsa kiristynyt urheilija."

Wahlströmin kirjoitus on kerännut runsaasti kommentteja. Moni kertoo samaistuvansa ajatuksiin täysin. 

"Toivottavasti moni nuori urheilija ja taustajoukot ottavat tästä onkeensa."

"Pystyn samaistumaan moneen kohtaan, kun 20 vuotta takana body fitnessiä ja kisakuntoa ja sitä vähän pehmeämpää tervettä formia. Ja se infernaalinen nälkä sanan kaikissa merkityksissä, mutta irrotan kisan jälkeen itseni täysin koko dietistä ja osaan palautua. Kun oon käynyt vikat kisani, en laihduta enää koskaan."

"Kiitos rehellisestä ja avoimesta kerronnasta."

Julkaisun sekä kaikki sen keräämät kommentit pääset katsomaan alta. Jos julkaisu ei näy, pääset katsomaan sen myös täältä

Lue myös: Eva Wahlström kokeili uudenlaista punnerrusta: 'En edes hahmota, että mihin päin kyynärpäät taipuu'

Lue myös: Eva Wahlström avoimena määrätietoisuudestaan: "Treenasin 4 kuukautta lasinsirpale varpaassa"

Suosittelemme

Uusimmat