Kuva: AOP

Ilta työsti esikoisalbumiaan viisi vuotta, eräs kappale syntyi 20 minuutissa: 'Käteni vain tärisivät'

04.09.2020 12:15 - Emmi Moilanen

Artisti kertoo, että Ikävöi sua -kappale on muodostunut hänelle erityisen rakkaaksi.

Tänään perjantaina, 4. syyskuuta, esikoisalbuminsa Näitä hetkiä varten julkaissut artisti Ilta, 23, kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että on odottanut levyn julkaisua hyvissä mutta myös jännittyneissä tunnelmissa.

- Kun antaa muiden arvioitavaksi jotakin tosi intiimiä ja sellaista, mitä on itse luonut, niin on se aika raakaa, Ilta pohtii.

Tuoretta albumia kuvaillaan ”päiväkirjaksi nuoren naisen elämään,” ja kappaleet käsittelevät teemoja aina rakkaudesta ja ihmissuhteista niin itsetutkiskeluun, kuin ajankuvaan nopeatempoisesta nykymaailmastakin. Ilta työsti esikoisalbumiaan viiden vuoden ajan, ja valmistuvien kappaleiden rinnalla on tapahtunut myös kasvutarina.

- Tämä on ollut pitkä matka mielestäni. Muistan, kun olin 18-vuotias ja juteltiin levy-yhtiöiden kanssa. Sieltä he sanoivat, että ”joo Ilta, monilla aloittelevilla artisteilla menee vähintään kolme vuotta, että tulee ensimmäinen albumi.” Muistan silloin vähän naureskelleeni, että pyh, ei minun kohdallani, Ilta nauraa.

- Nyt viiden vuoden jälkeen ymmärrän sen kaiken, että tässä menee aikaa, kun löytää tyylin ja tavan tehdä kappaleita ja sen, kuka olen artistina sekä biisinkirjoittajana. Tuntuu, että olen kasvanut tätä albumia tehdessä jollain tapaa. Olen oppinut paljon uutta itsestäni, hän jatkaa.

Ilta kertoo tuoreen levyn sisältävän paljon inhimillisiä teemoja ja tunteita, joita hän on itse kohdannut omassa arjessaan. Yksi kappale on muodostunut artistille erityisen rakkaaksi.

- Ikävöi sua on ensimmäisiä kappaleita, joita tein ja muistan, että minulla oli ollut omassa elämässäni iso tunne ja isoja tapahtumia. Olin juuri alkanut kunnolla tehdä biisejä ja hullun valtava tunne oli sisälläni. Menin pianon ääreen ja tuntuu, varmaan ekaa ja vikaa kertaa, että se biisi vaan syntyi, Ilta aloittaa.

- Muistan, kun käteni vain tärisivät ja oli sellainen voimakas flow-tila. Ja 20 minuutissa oli valmis koko biisi. Se on ollut minulle, ja on edelleen, rakkain kappale albumilta. Tuntuu, että se tuli ihan jostain hypermaailmasta se biisi, Ilta muistelee iloisena.

Artisti toivoo, että hänen kappaleensa voisivat antaa vertaistukea ja voimaa kuuntelijalle. Kirjoitusvaiheessa hän ei mieti, ”tuleeko hyvä vai huono kappale.” Ilta painottaa hänelle tärkeää olevan se, että musiikissa on tunne ja syvempi merkitys.

- Ajattelen sitä kautta, että nämä tulevat jostain ja auttavat minua käsittelemään tunteita. Ehkä ne voivat joitakin muitakin auttaa.

”Oikeat keskustelut tuovat minulle voimaa”

Tuore albumi maalaa myös ajankuvaa nykymaailmasta ja ilmiöistä, joiden keskellä elämme. Ilta on huomannut, kuinka kännykkä liimautuu helposti käteen ja miten helposti sosiaalinen media aiheuttaa nuoren naisen elämään paineita.

- Vaikka some ja kännykkä ovat isona osana elämää, olen tajunnut sen, etteivät ne tule ikinä korvaamaan oikeaa vuorovaikutusta ihmisten välillä. Minun on pitänyt todella tarkoin muistaa, että oikeat keskustelut ihmisten kanssa ilman kännykkää ovat niitä asioita, jotka tuovat minulle voimaa.

- On pitänyt tehdä itselleni todella tarkkaan sääntöjä, että jos menen vaikka mökille, haluan laittaa kännykän sivuun. Haluan muistaa ottaa oikeista vuorovaikutussuhteista kaiken irti.

Ilta kertoo, että hänelle on tärkeää pitää sisältö omissa sosiaalisen median kanavissaan aitona ja autenttisena.

- Se ei ole todellakaan helppoa. Pitää tehdä duunia, että muistan, kuka olen eikä se, kuka olen Instassa. Huomaan, että on pitänyt käyttää erikoishuomiota siihen, millaisen kuvan lisään. Hymyilenkö oikeasti näin vai hymyilenkö näin siksi, että näen itseni selfiessä, artisti kyseenalaistaa.

Vaikka kännykkä joskus liimautuukin käteen helposti, Ilta ei kuitenkaan kuluta aikaansa lukien mitä hänestä keskustelupalstoilla puhutaan. Kiitollisuutta aiheuttaa myös se, että somen kommenttikentät ovat pysyneet lähtökohtaisesti kannustavina ja niissä vallitsee positiivinen ilmapiiri.

- Satunnaisesti tulee niitä ”ei niin rakentavia” kommentteja. En voi poistaa sitä, etteikö se tuntuisi, se on tämän ammatin varjopuoli. Olen lueskelematta Jodeleita sun muita, missä ihmiset saattavat rajustikin puhua.

Heti perään Ilta toteaa, että julkisessa työssä laulajana on myös ”niin hyvät plussat.” Ihmiset kannustavat paljon, tsemppaavat ja fiilistelevät artistin mukana.

- Jotkut rakastaa ja jotkut vihaavat. Ajattelen niin, että jakaa sitten mielipiteitä, ei ole ainakaan plus miinus nollaa. Minullakin on sellainen persoona, josta jotkut välillä pahoittavat mielensä, koska heitä ärsyttää. Elämässä ei voi miellyttää kaikkia, olen kuka olen, Ilta tiivistää napakasti.

"Haluan juhlia tätä loppuvuoden"

Vaikka valitseva koronatilanne on tuonut omat haasteensa albumin julkaisuun ja keikkailuun, Ilta on pysynyt toiveikkaana ja positiivisena.

- Nyt on aika olla luova ja ottaa uusia keinoja käyttöön sen sijaan, että miettii, mitä menettää tässä ajassa. Oikea vuorovaikutus on sellainen, ettei sitä voi korvata mikään. Pitää laittaa aivot raksuttamaan, että miten saan ihmisistä sen vuorovaikutuksen, Ilta suunnittelee nauraen.

Artisti kertoo iloisena, että haluaa juhlia viiden vuoden suurta työtä ja työn tulosta koko loppuvuoden.

- Toivonkin, ettei se ole hetken huuma minullakaan, että viikko iloitaan ja sitten mietitään ”mitäs nyt.” Huomaa itsekin, kuinka tässä maailmassa kaikki menee niin nopeasti. Biisit menevät ja biisit tulevat.

- Haluaisin oppia omassa päässä rauhoittamaan tämän. Jos eläisin maailmassa 50 vuotta sitten, tämä olisi todellakin relevantti loppuvuoden. Haluan säilyttää sen mielessäni ja haluan juhlia loppuvuoden, Ilta iloitsee syksyn suunnitelmistaan.

Voit kuunnella uunituoreen Näitä hetkiä varten -albumin alta.

Lue myös: "Toivottavasti ei ole poliiseja paikalla" - Vuoden tulokas piti Iskelmä Gaalan erikoisimman puheen

Kilpailut

Uusimmat