Kuva: Shutterstock

"Pidän alushousut jalassa" - suomalaisnäyttelijät kertoivat suhtautumisestaan intiimikohtauksiin

05.10.2020 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Elokuvasäätiö on julkaissut Saara Kotkaniemen laatiman ohjeistuksen intiimikohtauksiin.

Suomen elokuvasäätiö on julkaissut uuden ohjeistuksen intiimikohtausten tekemiseen elokuvissa.

Näyttelijä Saara Kotkaniemen laatima Ohjeistus intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä perustuu 40 näyttelijän ja 20 ohjaajan haastattelujen pohjalta tehtyyn selvitykseen.

- Kävin Me too -keskustelun aikaan läpi omaa uraani ja totesin, että ikävimmät kokemukseni kameratöistä liittyivät juuri intiimikohtauksiin, Kotkaniemi kertoo ohjeistuksen lähtökohdista Suomen elokuvasäätiön tiedotteessa.

Haastatteluissa näyttelijät ja ohjaajat pysyvät nimettöminä. Selvityksesta muun muassa selvisi, että noin 60 prosenttia näyttelijöistä kertoi pitävänsä alaston-ja seksikohtauksia luonnollisena osana työtään, kunhan ne ovat perusteltuja.

"Mä suhtaudun tosi avoimesti ja mul ei oo alastomuutta mitään vastaan. Ehkä se kertoo siitä millanen oon ite ihmisenä, et mulle se on tosi luonnollista enkä oo koskaan kokenut sitä ongelmaksi. Enkä voi sanoa, et mua jännittäis tai ahdistais semmoset.” - näyttelijä, nainen, alle 40-vuotias.

60 prosenttia näyttelijöistä kertoi, että pitävät intiimikohtauksia osana työtään, kunhan ne ovat perusteltuja. (kuva: Shutterstock)

“Lähtökohtaisesti kielteisesti, mutta kyllä mä koen et ne on myös tarpeellisia ja puolustavat paikkaansa. Sanomattakin on selvää, että niiden pitää olla perusteltuja. Että tukevat jollakin tavalla sitä henkilöä, henkilön kehitystä, käänteitä tai roolin luonnehdintaa tms. En voi sanoa olevani innossani kun luen, et näitä on käsiksessä. Varmaan liittyy henkilökohtaiseen häpeäntunteeseen tai kiusallisuuteen. Vaikea kuvitella, et kukaan nauttisi täysin siemauksin siitä, et saa heittää vaatteet pois ja mennä toisten ihmisten eteen demonstroimaan seksin harrastamista.” -näyttelijä, mies, 40–50-vuotias

Intiimikohtausten tekeminen oli näyttelijöiden mielestä kuitenkin usein esimerkiksi "kiusallista, falskia, haastavaa tai jännittävää" ja moni myös koki, että kyseiset kohtaukset ovat tuotannoissa harvoin tarpeeksi hyvin perusteltuja.

"Oon tarkka siitä mitä näkyy ja suojelen itseäni. Mä yleensä lähden siitä, et mä pidän alushousut jalassa. Lähtökohtaisesti ei tarvii näyttää rintoja, mut jos joku vilahtaa ni en oo hysteerinen. Yleensä pyrkii siihen, et kamera on sellaisessa suunnassa tai on asettautunut sellaseen asentoon, että ei tarttis mitään näkyä.” - näyttelijä, nainen, 40–50-vuotias.

Lue myös: Alastomuus elokuvateollisuudessa puhuttaa - uusi dokumentti julkaistaan elokuussa

Lähteet: Suomen elokuvasäätiö, Ohjeistus intiimikohtausten tekemiseen kameratyöskentelyssä

Kilpailut

Uusimmat