Kuva: AOP

Clint Eastwood, 90, ohjaa ja tähdittää seuraavaksi elokuvan, jota on palloteltu 70-luvulta lähtien

09.10.2020 13:15 - Roy Kokkonen

Tänä vuonna 90 vuotta täyttänyt näyttelijä-ohjaaja Clint Eastwood tarttuu seuraavaksi elokuvaan, jonka käsikirjoitus on kiertänyt tekijältä toiselle 1970-luvulta lähtien.

Ohjaaja ja näyttelijä Clint Eastwood ei eläkepäivistä haaveile. Toukokuussa 90 vuotta täyttänyt mies on tehnyt yli 60 vuotta kestäneen uran elokuvamaailman huipulla, eikä loppua näy. Deadline kertoo, että koronaviruspandemiasta huolimatta Eastwood on tarttunut seuraavaan projektiin.

Lehtitietojen mukaan seuraava elokuva kantaa nimeä Cry Macho. Vaikka tuotantoyhtiö Warner Bros. ei ole vielä antanut virallista päätöstä elokuvan tuottamisesta, Eastwood on jo aloittanut kuvauspaikkojen kartoittamisen.

Elokuva perustuu N. Richard Nashin samannimiseen romaanin, joka julkaistiin vuonna 1975. Eastwood toimii elokuvan ohjaajana ja pääosanesittäjänä. Lisäksi hän on yksi elokuvan tuottajista.

Clint Eastwood läpimurtoelokuvassaan, Sergio Leonen Dollaritrilogian ensimmäisessä osassa Kourallinen dollareita (1964). (kuva: AOP)

Elokuvaa palloteltu yli 40 vuoden ajan

Cry Macho kertoo ryvettyneestä teksasilaisesta rodeotähdestä ja hevoskasvattajasta, joka saa entiseltään pomoltaan tehtäväksi tuoda miehen poika kotiin tämän alkoholisoituneen äitinsä luota. Matka Meksikosta takaisin Teksasiin osoittautuukin vaativaksi, jonka aikana hevosmies päätyy opettamaan pojalle käsitystään miehuudesta.

Kirjailija teki tarinan alun perin käsikirjoituksen muotoon, mutta studiot toisensa perään hylkäsivät tarjouksen. Nash keksi muuttaa käsikirjoituksen romaaniksi. Suuria muutoksia tarinaan ei tarvittu, sillä kahden viikon kuluttua päätöksestä romaani oli valmis.

Kirja sai positiivisia arvioita, jonka jälkeen kolme studiota, joille Nash oli alun perin lähettänyt käsikirjoituksen, aloittivat tarjouskilpailun elokuvaoikeuksista. Nash valitsi tarjouksista parhaimman, ja studio pyysi miestä tekemään käsikirjoituksen elokuvaa varten.

Hän lähetti yhtiölle sanasta sanaan saman käsikirjoituksen, jonka se oli hylännyt aiemmin. Nashin mukaan studio rakastui siihen välittömästi.

Siitä lähtien tarinaa on yritetty saada valkokankaille, huonolla menestyksellä. Eastwood kiinnostui tarinasta jo vuonna 1988, mutta jätti projektin ja keskittyi Likainen Harry ja murhapooli -elokuvaan.

Vuonna 1991 Roy Scheiderin tähdittämä tuotanto käynnistettiin, mutta se kuopattiin nopeasti. Sittemmin roolia ovat tavoitelleet näyttelijät aina Bond-tähti Pierce Brosnanista Burt Reynoldsiin. Jopa Arnold Schwarzenegger suunnitteli paluuta valkokankaille tarinan avulla vuonna 2011, mutta sekin kuivui kasaan.

Nash kuoli 87-vuotiaana vuonna 2000. Hänet tunnettiin alun perin näytelmäkirjailijana. Hänen tunnetuin teoksensa oli Broadway-musikaali The Rainmaker, josta tehtiin filmatisointi vuonna 1956. 

1970- ja 80-luvulla Eastwood esitti kovaotteista etsivää "Likainen" Harry Callahania. (kuva: AOP)

Ura kestänyt yli 60 vuotta

Vuonna 1930 syntynyt Clint Eastwood on tunnettu näyttelijänä ja ohjaajana, jonka elokuvissa nähdään yltiömaskuliinisia ja kovanaamaisia antisankareita sekä traagisia kohtaloita. Hän nousi tunnetuksi 1960-luvulla Sergio Leonen spagettiwesterneistä, joissa hän esitti nimetöntä pyssysankaria.

1970- ja 80-luvulla hän esitti kovaotteista etsivää Harry Callahania Likainen Harry -elokuvissa. Vuonna 1992 hän voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Oscarit elokuvasta Armoton, jonka pääosaa hän esitti itse. Vuonna 2004 hänet palkittiin samoilla palkinnoilla elokuvasta Million Dollar Baby.

Miehen myöhempiä ohjaustöitä ovat muun muassa Gran Torino (2008), American Sniper (2014) ja The Mule (2018).  Eastwood täytti tänä vuonna 90 vuotta, eikä merkkejä tahdin hidastumisesta ole havaittavissa.

Lue myös: Clint Eastwoodin poika on kuin isänsä, lookia myöten - katso tuoreet kuvat komistuksesta

Lue myös: Clint Eastwood myy hulppeaa kartanoaan - katso kuvat miljoonakodista

Lähteet: Deadline, Variety, Collider, The Hollywood Reporter

Kilpailut

Uusimmat