Kuva: Jarno Jussila

Kaikki oli paremmin kuin hyvin, mutta Samu Haber kaipasi jotain muuta: "Se oli hirveää myllerrystä"

25.11.2020 19:45 - Emmi Moilanen

Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuvana tutuksi tullut Haber kertoo, että pisteen laittaminen bändin pitkälle uralle oli yksi hänen elämänsä elokuvallisimmista hetkistä.

”Lopulta pyysin bändin kotiin ja sanoin, ihan oikeasti kundit, minä lopetan tämän.”

Näin Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuvana tutuksi tullut Samu Haber muistelee bändin lopettamispäätöstä Voice.fi:n haastattelussa. Soolouralle lähteneen Haberin ensimmäinen suomenkielinen kappale, Enkelten kaupunki, julkaistiin 13. marraskuuta.

Kipinä suomen kielellä laulamiseen syttyi Vain elämää -ohjelman kuvauksissa vuonna 2017. Artisti kertoo, ettei päätös suosikkiohjelmaan mukaan lähtemisestä kuitenkaan ollut hänelle itsestään selvää.

- Olen tehnyt niin monta vuotta oikeastaan kaiken Sunrise Avenuen vuoksi. Bändin takia menin Voice of Germanyyn, kun silloin mietimme, miten saamme levyn näkyviin taas, levy-yhtiön kanssa sitä pohdittiin. Aina ajattelin, että miksi menisin Vain elämää -ohjelmaan Sunrise Avenuen takia, siinä ei ole mitään järkeä.

- Kun menen ohjelmaan mukaan 2017, minulle sanottiin, että vuonna 2018 saat valita soittaako Sunrise Avenue Niittylavalla vai Rantalavalla Ruisrockissa. Sitä kohti lähdin menemään, että saamme Ruissiin ison oman keikan ja se toteutui. Se oli todella sen arvoista, Haber jatkaa hymyillen.

Mies lisää, että ohjelman kuvaukset vuonna 2017 oli yksi hienoimpia asioita hänen urallaan.

- Se retki oli ihan mahtava, sain tutustua Irinaan, Robiniin, Olli Lindholmiin ja muihin. Toisella reissulla minulle ei tarvinnut myydä asiaa ollenkaan, olin itse, että ”saako tulla mukaan,” Haber muistelee nauraen osallistumistaan Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2019.

Erityisen hienona hetkenä Haberin mieleen on painunut myös tavoitteena ollut keikka Ruisrockissa.

- Vitsi, minulla nousee taas karvat pystyyn. Kun se Viking Line meni ohi siitä Rantalavalta, siinä oli ihan älyttömästi jengiä. Muistan, kun ehkä vartti ennen keikkaa tuli tutuilta viestiä, jotka olivat festareilla, että hitto tänne valuu jengiä. Jännitti, tuleeko porukkaa katsomaan.

- Sitten tulin siihen lavalle ja katsoin, että ei jumalauta, tämä koko laakso on ihan täyteen tupattu. Siinä kun vedettiin Hiljaisuutta, se oli sellaisia taivas-hetkiä, että eihän tämä ole edes todellista. Minulla nousee edelleen kaikki karvat pystyyn, Haber muistelee.

"En pala tälle enää"

Vuonna 2019 Haberin elämässä puhalsivat muutosten tuulet, joiden edessä mies joutui tutkailemaan itseään ja elämää uudella tavalla. Vuoden 2018 marraskuussa Sunrise Avenue jäi puolen vuoden mittaiselle tauolle ja Haber kertoo odottaneensa mielenkiinnolla sekä ”vähän kauhullakin,” millaisia tuntemuksia tauko hänessä aiheuttaa.

- Tuleeko se, että olipa kiva olla paussilla ja on kiva palata. Mutta sitten kun palattiin siihen touhuun, oli yhä se fiilis, etten halua enää tätä. En pala tälle enää, vaikka kaikki oli paremmin kuin koskaan.

- Se oli se vuosi, kun sain rohkeutta ja uskallusta kuunnella itseäni. Tunnistin sen, että haluan mennä muuhun suuntaan elämässä. Se oli hirveää myllerrystä sisällä, koska jouduin tuottamaan pettymyksen bändiläisille, levy-yhtiöille, agentuureille, kaikille. Minullahan oli kaikille tavallaan huonoja uutisia.

Koska kaikki oli käytännössä erittäin hyvin, Haber kertoo ristiriidan repineen häntä moneen suuntaan viime vuoden aikana.

- Pää oli tosi sekaisin ja tunteet syviä. Onneksi kuitenkin tuli päästettyä happea sisään ja kuunneltua, mihin sydämeni haluaa mennä.

Haber lähti vielä työstämään yhtyeensä seuraavaa levyä, mutta sisällä kalvava tunne harasi vastaan.

- Nyt olen tässä, ja olen vielä varmempi tänään päätöksestäni kuin vuosi sitten, Haber toteaa yhtyeen lopettamispäätöksestä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

(kuva: Jarno Jussila)

Pisteen laittaminen Sunrise Avenuen pitkälle uralle oli Haberin mukaan yksi hänen elämänsä elokuvallisimmista hetkistä.

- Olemme keittiönpöytäni ympärillä, musiikkia ei soi, ikkunat ovat kiinni ja on hiljaista. Sanon ne sanat niin, että jokainen sen tajuaa. Olin päättänyt sen, ettei tule enää ikinä uutta albumia. Olin päättänyt myös sen, että olen hiljaa pitkään, jos joku haluaa sanoa jotakin.

- Se oli aika uskomaton ja jälkeen päin aika kauniskin hetki. Ymmärrän ihan kaikki tunteet, kun yrittää laittaa itsensä bändin soittajan rooliin, ei se kiva uutinen ole. Toisaalta, kun minuutin päästä kysyin, että tehdäänkö jäähyväiskiertue, jokainen lapa nousi heti, Haber ylistää bändikavereitaan.

Sunrise Avenuen oli määrä tehdä viimeiset keikkansa viime kesänä, mutta koronaviruksen takia jäähyväiskiertuetta siirrettiin ensi kesälle. Yhtye esiintyy vielä kaksi kertaa Helsingin Olympiastadionilla heinäkuussa 2021.

"En ole mitään tiettyä genreä"

Soolouraa luodessa Haber aikoo pysyä rehellisenä omalle tyylilleen tehdä musiikkia. Mies pohtii, ettei ainakaan tietoisesti aio tehdä erilaisia valintoja kuin Sunrise Avenuen kanssa.

- Samaa kamaa mitä olen aina tehnyt. Musiikkia on niin hankala selittää. Se on suomen kielellä nyt ja ihan samoja valintoja tavallaan, ei minulla ole mitään musiikillista konseptia, enkä ole mitään tiettyä genreä.

- En oikein usko noihin. Olen aina tehnyt omaa musiikkiani ja laulujani, ja tulen tekemään tällä samalla fiiliksellä kuin aina ennenkin, Haber tiivistää tunnelmiaan ensimmäisen soolobiisin julkaisun jälkeen.

Voit kuunnella uuden, Enkelten kaupunki -kappaleen alta.

Lue myös: Soolouralle lähteneellä Samu Haberilla on yksi suuri haave: "Sille elän ja palan"

Lue myös: Tiedätkö, miltä Samu Haber näytti lapsena? Suloinen hiustyyli sai seuraajilta kehuja

Kilpailut

Uusimmat