Kuva: Handout / Vanessa Riki

Signmark muistuttaa Suomessakin tapahtuneesta kuurojen rajusta syrjinnästä: 'Tarinat ovat totta'

19.02.2021 09:00 - Senja Rapila / senja.rapila@bauermedia.fi

Palkitun ruotsalaisen räppäri Adam Tenstan kanssa yhteistyössä syntynyt kappale ottaa kantaa sananvapauteen ja erityisesti viittomakielisten oikeuteen omaan äidinkieleensä.

Maailman ensimmäinen viittomakielinen räppäri Signmark julkaisi tänään uuden Viva La Parola -nimisen singlen. Kappaleessa otetaan kantaa sananvapauteen ja varsinkin viittomakielisten oikeuteen omaan äidinkieleensä. 

Vaikuttavan kappaleen Viva La Parola -nimi juontaa juurensa vuonna 1880 Milanossa pidettyyn kansainväliseen kongressiin, jossa päätettiin kuurojen opetuksesta. Paikalla oli enemmän kuulevia kuin kuuroja ja juuri ennen päätöksen tekoa salissa kuultiin hiljattain sairauden takia kuuroutunutta poikaa, joka oli oppinut puhumaan ennen kuuroutumistaan. Kuuleva yleisö hurrasi ja kokouksessa päätettiin lopettaa viittomakielen opetus koko maailmassa. Päätöksen jälleen salissa raikui Viva la parola eli eläköön sana -huudot. 

Tämän seurauksena lapsilta ja nuorilta evättiin mahdollisuus opiskella omalla äidinkielellään, eli viittomalla, asioita. Heidät pakotettiin tuottamaan ja ymmärtämään puhetta, jonka lisäksi viittomien käytöstä rankaistiin.

- Ei mennyt kuin muutama vuosi, kun päätös rantautui Suomeen ja viittominen kiellettiin kouluissa. Tilanne jatkui 1950-1960 luvuille saakka. Opetuksessa keskityttiin hyvinkin kyseenalaisin keinoin siihen, miten oppilaat saadaan tuottamaan puhuttuja äänteitä ja viittomien käytöstä rankaistiin fyysisesti, kertoo viittomakielen historiaan perehtynyt Signmark.

Monelle kuurolle lopputulos oli se, että lukeminen, kirjoittaminen sekä viittomakielen osaaminen jäivät puutteelliseksi.

Kuurojen oikeuksia poljettiin myös muilla tavoilla. Vuosina 1929−1970 Suomen valtio pyrki estämään kuurojen lasten syntymät: monia kuuroja steriloitiin ja avioliittolaki kielsi aina vuoteen 1969 saakka kahta ”synnynnäisesti kuuromykkää” menemästä naimisiin keskenään. 

- Nämä tarinat kuulostavat uskomattomilta, mutta ovat valitettavasti totta ja tapahtunut juuri Suomessa. Kuuro isäni on kertonut kouluaikoina kokemistaan julmuuksista Helsingissä. Hänen tarinansa nostavat vieläkin minulla karvat pystyyn, sillä kolmen lapsen isänä minun on vaikea hyväksyä, että tälläistä on tapahtunut. Lapsilta vietiin oikeus opiskella äidinkielellään ja heiltä vietiin mahdollisuus sanoa asiansa ääneen. 

- Tällä biisillä haluan rohkaista ihmisiä sanomaan asiansa ääneen. Se tekee hyvää, hiljaa pysyminen ei.

Voit kuunnella kappaleen ja katsoa videon alapuolelta.

Edellisen Silent Shout -albuminsa vuonna 2014 julkaissut Signmark katkaisi pitkään jatkuneen julkaisutaukonsa tammikuussa ilmestyneellä Helsinki-singlellä. Sekä Helsinki että tänään ilmestynyt Viva La Parola -kappale on tehty yhteistyössä grammis-palkitun ruotsalaisen rap-tähti Adam Tenstan kanssa. Myöhemmin keväällä on luvassa vielä Viva La Parola -niminen EP. 

Lue myös: Me Naiset: Räppäri Signmark sai kolmannen lapsensa - sairaalan tapahtumat saivat ärsyyntymään

Lue myös: Räppäri Signmark muistaa hetken, jolloin innostui musiikista - "Käänsin laulua mummin huulilta"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat