Kuva: AOP

Me Naiset: Räppäri Signmark sai kolmannen lapsensa - sairaalan tapahtumat saivat ärsyyntymään

18.09.2020 08:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Signmark kertoo Me Naisten haastattelussa, että joillain teoilla voidaan helposti lisätä pelkoa kuuroudesta.

Signmark eli Marko Vuoriheimo, 42, on kuuro räpartisti, joka kuvaa tuotantoaan kevyeksi, kantaa ottavaksi bilemusiikiksi. Hän on koko ikänsä kokenut itse ennakkoluuloja, sillä hän syntyi kuurona. Juuri siitä syystä nuorimmaisen lapsen syntymän jälkeiset tapahtumat saivat miehen ärsyyntymään toden teolla.

– Synnytysosastolla kävi silloin jotain, mistä suutuin. Minulla on kuuleva vaimo, joka osaa myös viittomakieltä. Kun poika oli syntynyt, hänelle tehtiin kaikki testit, jotka vastasyntyneelle tehdään. Kuulotestin aikana vauva ei heti reagoinut ja hoitaja katsoi minuun. Minä tuuletin! Kuulevalle vaimolle hoitaja sanoi, että ei mitään hätää, Signmark kertoo Me Naisille.

Selvisi kuitenkin, että lapsi kuulee normaalisti, aivan kuin kaksi vanhempaakin lasta. 

– Tämä ”ei ole mitään hätää” on juuri se asia, jolla kuuron lapsen vanhemmille luodaan ahdistusta ja pelkoa. Siksi kilahdin hoitajan reaktiosta. Miksi ei voisi sanoa, että hei onnea, sinulle syntyi kaksikielinen lapsi. Jos kuuroista tiedettäisiin enemmän, kuurous voitaisiin nähdä ongelman sijaan rikkautena.

Hän muistuttaakin kaikkia siitä, että vaikka kuuro ihminen ei kuule, häneltä ei puutu mitään. 

– Kuuroilla on paljon sellaista, mitä kuulevilla ei. Rikas sisäinen maailma, hiljaisuus, oma tiivis yhteisö ja oma kieli.

Lue myös: Kuulovammainen nainen tatuoi korvansa taakse viestin - kuvasta nettihitti

Lähde: Me Naiset

Kilpailut

Uusimmat