Kuva: Mikko Räsänen

HS: Vesa-Matti Loiri on kuollut

10.08.2022 11:58 - Iiro Myllymäki

Rakastettu taiteilija menehtyi 77-vuotiaana.

Suomalaisten rakastama viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut, uutisoi Helsingin Sanomat. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias. Loiri menehtyi keskiviikkona 10. elokuuta helsinkiläisessä sairaalassa. Loiri syntyi 4. tammikuuta 1945. Ilta-Sanomille vahvistetaan, että Loiri sai alkuvuodesta 2022 tietää sairastavansa kahta eri syöpää, joista ei enää voinut toipua. Tammikuussa lääkärit arvioivat IS:n mukaan Loirilla olevan vain 2-6 kuukautta elinaikaa. 

Loiri tuli tunnetuksi niin näyttelijänä kuin muusikkona. Hän teki monipuolisen uran suomalaisella viihdetaivaalla.

Loiri ehti uransa aikana näytellä lähes 60 elokuvassa, ja hän levytti 34 albumillista musiikkia. Hän tuli ensin suomalaisille tunnetuksi vuoden 1962 Pojat-elokuvasta. Loiri oli elokuvassa esiintyessään vain 17-vuotias.

Parhaiten suomalaiset muistavat Vesa-Matti Loirin kenties Uuno Turhapuro -elokuvista. Spede Pasasen kanssa luotu hahmo sai ensimmäisen oman elokuvansa vuonna 1973. Turhapuro-elokuvia tehtiin yhteensä 20 kappaletta, ja monista niistä tuli valtavia yleisömenestyksiä, vaikka kriitikot eivät ilmiötä ymmärtäneetkään.

Uuno Turhapuro on suomalaisen komediahistorian rakastetuimpia hahmoja. (kuva: Sub)

Muita Loirin suosittuja komediahahmoja olivat muun muassa Nasse-setä, Jean-Pierre Kusela ja Tyyne.

Loirin uralla yhdistyivät niin kevyt ja farssimainen komedia kuin vakavamielinen pohdiskelukin. Tämä näkyi myös Loirin levyttämässä musiikissa. Vakavammista musiikillisista teoksista muistetaan esimerkiksi Eino Leino -levytykset ja klassikoksi muodostunut joululaulu Sydämeeni joulun teen.

Loiri on aiemmin puhunut kuolemasta Pyhät tekstit -kirjassaan

"Mulla on ollut pari vaikeeta depressiota, jollon en suinkaan, millään lailla, yrittänyt itsemurhaa. Mutta pyysin ettei tarvitse herätä aamulla", Loiri kirjoitti.

"Mä en pelkää kuolemaa, mutta viime vuosina mä olen alkanut pelätä tukehtumiskuolemaa, koska se kestää sentään puolitoista minuuttia.", Loiri kirjoitti vuonna 2016 julkaistussa kirjassaan.

Viimeisinä vuosinaan Loiri harvensi esiintymistahtiaan. Hänen viimeiset konserttinsa nähtiin vuonna 2019 joulukiertueella. Samaisena vuonna Loiri oli paljon esillä elämäkertakirjansa myötä. Elämäkerran kirjoitti Jari Tervo, ja kirjassa käytiin läpi paitsi taiteilijan uran käänteitä myös suhdehistoriaa.

Lue myös: Spede Pasasen klassikkoelokuvasta tulossa uusi versio - pääosaa esittää Aku Hirviniemi

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat