Kuva: AOP / Shutterstock

Ison-Britannian kuningashuoneessa muutoksia Elisabet II:n kuoleman myötä - uusi kuningas, uusia titteleitä

09.09.2022 11:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kuningattaren poismenon myötä kuningashuoneessa tapahtuu muutoksia. Muun muassa prinssi Harryn ja Meghan Marklen lapsista tulee oikeutettuja kuninkaallisiin arvonimiin.

Yksi merkkittävä ajanjakso tuli päätökseensä torstaina 8. syyskuuta, kun maailman pitkäaikaisin monarkki, kuningatar Elisabet II menehtyi.

Elisabet nousi valtaan vuonna 1952, vain 26-vuotiaana. Hänen valtakautensa kesti kaikkiaan 70 vuotta.

Kuningattaren poismenon myötä Iso-Britannian hovissa tapahtuu muutoksia.

Kuningas Charles III

Elisabetin poismenon myötä hänen vanhimmasta pojastaan, aiemmalta titteliltään Walesin prinssi Charlesista, on tullut kuningas Charles III.

Kuningas olisi voinut ottaa käyttöönsä minkä tahansa neljästä nimestään - Charles Philip Arthur George.

BBC:n mukaan Charles nimitetään virallisesti kuninkaaksi huomenna lauantaina, 10. syyskuuta.

Kuningatar Camilla

Kuningas Charlesin puolisosta, Camilla Parker Bowlesista, on tullut kuningatar. Isossa-Britanniassa entisestä Cornwallin herttuattaresta käytetään nimitystä "queen consort", joka viittaa hänen asemaansa nimenomaan kuninkaan puolisona.

William ja Kate

Kuninkaan vanhimmasta pojasta, prinssi Williamista ei automaattisesti tule Walesin prinssiä, vaan kuninkaan on vahvistettava titteli. Sen sijaan William peri isältään Cornwallin herttuan titelin. Näin ollen William ja Kate ovat nyt Cornwallin ja Cambridgen herttua sekä herttuatar.

Prinssi Harry ja Meghan Markle

Prinssi Harry ja hänen puolisonsa herttuatar Meghan jättäytyivät kuninkaallisista tehtävistä vuonna 2020 ja luopuivat "hänen korkeutensa" -titteleistään. Kuningattaren poismenon myötä heidän lapsensa Archie Harrison sekä Lilibet Diana ovat virallisesti oikeutettuja tulla kutsutuksi prinssiksi ja prinsessaksi.

Archie ja Lilibet olivat kuningattaren lapsenlapsenlapsia, joten tittelit eivät periytyneet heille. Charlesin noustua kuninkaaksi lasten katsotaan olevan kuninkaan suoria jälkeläisiä, joten he ovat oikeutettuja prinssin ja prinsessan arvonimiin.

Vuonna 1917 voimaan astunut säädös on kuitenkin mahdollistanut arvonimet niin hallitsijan itsensä lapsille, kuin hallitsijan vanhimman pojan vanhimmalle pojalle. Tässä tapauksessa Williamin poika prinssi George on siis ollut oikeutettu titteliin jo ennen kuningattaren kuolemaa.

Williamin vanhin poika, prinssi George on ollut oikeutettu arvonimeensä hallitsijan suorana jälkeläisenä. Myös hänen nuoremmat sisaruksensa, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis ovat saaneet tittelinsä edesmenneen kuningattaren päätöksellä.

Vuonna 2021 kuningatar Elisabet sääti, että kaikki Walesin prinssin vanhimman pojan (Williamin) saisivat kuninkaallisen arvonimen esikoispojan lisäksi.

Lue myös: Kuningatar Elisabet II on kuollut

Lähteet: BBC, E! News

Kilpailut

Uusimmat