Kuva: AOP

Holokaustimuseo reagoi Kanye Westin antisemitistisiin kirjoituksiin - kutsui tutustumaan sanojen voimaan

11.10.2022 12:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Los Angelesissa sijaitsevan holokaustimuseon tiedotteessa todetaan, että armenialaista alkuperää olevat rap-artistin lapset olisivat saattaneet niin ikään joutua kansanmurhan uhreiksi.

Los Angelesissa sijaitseva holokaustimuseo on kutsunut rap-artisti Kanye "Ye" Westin, 45, tutustumaan vihapuheen ja antisemitistisen retoriikan vaaroihin.

- Sanoilla ja merkitystä ja niillä on seurauksensa, Ye. Haluamme kutsua sinut tutustumaan holokaustimuseoomme Los Angelesiin tutustumaan siihen, kuinka sanat voivat yllyttää kammottavaan väkivaltaan ja kansanmurhaan, museon julkaisemassa lausunnossa todetaan.

- Holokausti sai alkunsa sanoista, jotka synnyttivät stereotypioita, sekä rodullisia ja uskonnollisia trooppeja. Ne johtivat muiden syyttelyyn ja lopulta kuuden miljoonan juutalaisen murhaan. Museomme tarkoitus on muistaa henkensä menettäneitä, levittää tietoa holokaustista ja kaikista kansanmurhista, mukaan lukien Armenian kansaa vastaan tehty kansanmurha, tiedotteessa jatketaan.

Tiedotteessa huomautetaan, että Armenian kansanmurha olisi saattanut koskea myös Westin omia lapsia, joiden äidin isä, edesmennyt asianajaja Robert Kardashian oli armenialais-amerikkalainen. Westilla on neljä yhteistä lasta tosi-tv-tähti Kim Kardashianin, 41, kanssa.

Armenialaisten kansanmurha tapahtui vuonna ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1915, silloisen Osmanien valtakunnan, eli nykyisen Turkin alueella. Tuolloin murhattiin satojatuhansia armenialaisia.

- Sanasi tavoittavat miljoonia ihmisiä, ja sinä voit valita joko lietsoa ihmisiä tai inspiroida heitä, holokaustimuseon tiedotteessa summataan.

Kutsu museokäynnille julkaistiin sen jälkeen, kun West oli julkaissut sosiaalisessa mediassa useita antisemitistisiä kirjoituksia. Kirjoitusten seurauksena artistin Instagram-tili suljettiin ja julkaisu poistettiin. Tämän jälkeen West siirtyi Twitteriin, jossa hän julkaisi ensimmäisen kerran kahteen vuoteen. Hän kiisti Twitterissä olevansa antisemitisti ja merkitsi julkaisuunsa Metan toimitusjohtajana tunnetun Mark Zuckerbergin.

Lue myös: Kanye West pukeutui "White Lives Matter" -paitaan - sosiaalinen media tyrmistyi

Lue myös: Adidas arvioi uudelleen yhteistyötä Kanye Westin kanssa - syynä artistin White Lives Matter -paidat

Lähteet: Entertainment Tonight, Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat