Kuva: AOP / Juha Metso

Jättitulot kahminut Olavi Uusivirta kommentoi nyt saamiaan koronatukia: "Tilini oli tyhjää täynnä"

14.11.2022 13:15 - Iiro Myllymäki

Olavi Uusivirta sai 25 000 euroa korona-apurahaa, vaikka tienasi samalla kovat tulot. Mies kertoo olleensa oikeasti apurahan tarpeessa sitä hakiessaan.

Muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta, 39, kommentoi julkisessa Facebook-päivityksessään saamiaan koronatukia. Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin, että Uusivirta oli yksi hyvin tienanneista tähtiartisteista, jotka saivat myös Taiteen edistämiskeskuksen Taiken myöntämiä koronatukia. Miehen verotettavat tulot olivat vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 303 253 euroa. Taike on antanut Uusivirralle henkilökohtaista korona-apurahaa 25 000 euroa.

Uusivirta kertoo todella tarvinneensa apurahaa sitä hakiessaan.

”Jälkikäteen voidaan sanoa, että hain korona-apurahaa, vaikka tienasin silmittömät summat rahaa. Etukäteen voitiin sanoa vain, että hain apurahaa. Apu-raha, se kai on jonkinlainen vastaus avunhuutoon. Minä tosiaan huusin apua. Minä olin polvillani ja huusin apua. Rahat oli loppu, ja postilaatikkoon tulvi laskuja. Työt oli peruttu, niitä ei enää saanut tehdä”, Uusivirta kirjoittaa.

Uusivirta kritisoi päivityksessään kulttuurialan kohtelua korona-aikana. Hän koki, että kulttuuriala ei merkinnyt Suomessa päättäjille mitään ja kokonaiselta ammattikunnalta vietiin mahdollisuus toimeentuloon eikä kunnon kompensaatiota annettu.

Uusivirta perustelee päätöstään hakea koronatukia.

”Minun tilini oli tyhjää täynnä, minä vannon tämän käsi kaikilla pyhillä kirjoilla. Minulla ei ollut rahaa. Sitä ei ollut myöskään näköpiirissä. Minä hain apurahaa. Minä sain apurahaa. Laskuja tippui, ja niissä kaikissa oli pääkallon kuva.”

Mies erittelee, miten rahaa alkoi lopulta tulla, kun hän keksi erinäisiä töitä itselleen koronarajoitusten puitteissa. Hän teki esimerkiksi keikkoja pienille ihmismäärille kerrallaan ja esiintyi striimikonserteissa.

”Uusia töitä keksittiin niin saatanasti, että niistä on puolet tekemättä vieläkin. Lopulta tilille alkoi valua rahaa, hitaasti mutta varmasti. Neljään kertaan siirretyt keikat toteutuivat lopulta. Vuodella siirretty tv-sarja kuvattiin lopulta. Teatteriesityksen ensi-ilta koitti lopulta. Lopulta raha riitti”, Uusivirta kirjoittaa.

Koko päivityksen voi lukea alta. Jos upotus ei näy, näet päivityksen tästä linkistä.

Taiken jakamat avustukset oli tarkoitettu hätätueksi ilman töitä jääneille kulttuurialan tekijöille. Helsingin Sanomien mukaan suurituloisista artisteista tukia saivat Uusivirran lisäksi muun muassa VilleGalle, Michael Monroe ja Reino Nordin.

Uusivirta kommentoi Helsingin Sanomille olevansa valmis palauttamaan hänelle myönnetyn tuen, "jos taideneuvosto katsoo, etten ole jotain minulle myönnetyistä korona-apurahoista ansainnut tai ne eivät olisi minulle kuuluneet". Hän kertoo käyttäneensä saamansa rahat elinkustannuksiin ja sairaseläkkeellä olevan äitinsä tukemiseen.

Lue myös: Olavi Uusivirta sitoutui historialliseen levytyssopimukseen - "Tärkeä avaus"

Lue myös: Olavi Uusivirta juhlistaa Pridea suutelemalla bändikavereitaan: "Olet rakastettava juuri tuollaisena"

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat