Kuva: MTV

Sami Sykkö vinkkaa, miten Aira Samulin pysyy virkeänä muodin avulla

01.01.2023 10:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Muotiasiantuntija Sami Sykkö korostaa Voice.fi:n haastattelussa vaatteiden olevan sitä ekologisempia mitä pidempään ne ovat käytössämme.

Voit kuunnella haastattelun alta tai suoraan Podplaysta 

Muotiasiantuntija ja Muodin huipulle -ohjelman tuomari Sami Sykkö, 52, kertoi Voice.fi:n haastattelussa muodin olevan yksi elämän suurista iloista. Sykön mukaan muodista pitää pystyä nauttimaan myös näin ilmastokriisin aikakaudella.

– On monta muuta asiaa, joista pitäisi karsia ennen muotia. Esimerkiksi yksityisautoilu on suurempi hiilijalanjäljen jättäjä kuin muoti, Sykkö sanoo. 

Sykkö on työskennellyt Helsingin Sanomien toimittajana ja Gloria-lehden päätoimittajana. Toimittajana hän on erikoistunut muotiin, sisustukseen ja kulttuuriin.

Tällä hetkellä Sykkö toimii muotikauppaa ja muodin kulttuuria edistävän Fashion Finlandin päätoimittajana. Sykkö aloitti tänä vuonna myös työelämäprofessorina LUT-yliopistossa.

(kuva: Rebekka Silvennoinen)

Sykkö painottaa vaatteiden olevan sitä ekologisempia mitä pidempään ne ovat käytössämme. 

– Kaikkien pitää miettiä tulevaisuudessa minkälaisia vaatteita ostamme. Ei osteta vain hetkeä tai paria käyttökertaa varten. Sen sijaan ostetaan vaatteita, joista tykkäämme niin paljon, että käytämme niitä pitkään. 

Tätä ideologiaa Sykkö pyrkii myös itse noudattamaan. Hän myöntää nuoruudessaan tulleen vaateostoksilla hairahduksia, mutta nykyään panostaa vain vaatteisiin, joita voi käyttää vuodesta toiseen. 

Muoti ja vaatteet ovat saaneet ilmastokriisin myötä ylleensä negatiivisen kaiun. Käytämme kuitenkin vaatteita päivittäin, joten Sykkö muistuttaa muodista iloitsemisesta. 

– Se miten ihmiset pukeutuvat, ovat yksi elämän suurista iloista. Muodista pitää ja saa nauttia. 

Tässä asiayhteydessä Sykkö jakaakin Aira Samulinin, 95, vinkin miten vaatteet parantavat elämänlaatua. 

– Aira Samulin on joskus minulle kertonut, että kun moni muu vanhus valittaa elämän käyvän pitkäksi ja yksitoikkoiseksi, ei näin käy hänelle. Sillä Aira käyttää aina aamupäivät miettien mitä laittaa päälle. Tästä vinkistä aion itsekin pitää kiinni, jos elän lähellekään yhtä vanhaksi kuin Aira. 

(kuva: AOP)

Suomessa muotiosaaminen on vahvalla tasolla. Yhtenä näyttönä tästä toimii muotialan yksi arvostetuimmista kilpailuista. Suomalaiset suunnittelijat sijoittuvat vuodesta toiseen kärkipaikoille ranskalaisessa Hyèresin muotikilpailussa. Tänä vuonna muotisuunnittelija Jenny Hytönen voitti kilpailun.

Yhtenä syynä suomalaiseen muotiosaamiseen on vankka muodin koulutustaso. Toisena syynä Sykkö näkee suomalaisten luontaisen luovuuden.

– Täällä suunnittelijat ajattelevat omaperäisesti. Ruotsalaiset ja tanskalaiset ajattelevat todella kaupallisesti. Meissä on siis hitunen sitä mitä ranskalaisissa on eli luova suunnittelu on meille tärkeää. Se mikä valitettavasti ranskalaisiin verrattuna puuttuu, on koko kansakunnan ylpeys asiasta. 

Sykkö esittääkin asian tiimoilta toiveen ilmoille.

– Toiveeni on, että voisimme osoittaa muulle maalle miten mahtava Suomi on paitsi koulutusmaana, myöskin luovuuden osalta sekä muotimaana. 

Voice.fi, Radio Nova ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Ehtivätkö Muodin huipulle -ohjelman kilpailijat oikeasti ompelemaan asut? Sami Sykkö vastaa

Lue myös: Muodin huipulle -kilpailija Riikka: ”En vaihtaisi päivääkään, mutta en lähde enää ikinä mukaan tämmöiseen”

Lue myös: Mmiisas fanitti jo teininä suosikkiohjelmaa - pääsi nyt sen juontajaksi

Kilpailut

Uusimmat