Kuva: Yle / Márton Jelinkó

Somevaikuttajat lähtevät uutuussarjassa luksustuotteiden alkulähteille Ghanaan - kyläläisten pyynnöt yllättävät Arttu Mustosen

18.01.2023 17:15 - Iiro Myllymäki

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan rankkaan kultakaivostyöhön.

Ylen uudessa Verta, hikeä ja luksusta -sarjassa neljä sosiaalisen median vaikuttajaa lähtee luksustuotteiden alkulähteille Ghanaan Afrikkaan. Toimittaja Rosa Kettumäen vetämässä sarjassa luksuksen kääntöpuoleen tutustuvat somevaikuttajat Arttu Mustonen, Joona Hellman, Roosa Rahkonen ja Yousra Chafak.

Ensimmäisessä jaksossa nähdään, miten nelikko matkustaa Ghanaan ja saapuu ensimmäiseen majapaikkaansa. He majoittuvat pieneen kylään, joka sijaitsee lähellä paikallista kultakaivosta.

- Olen ihan rakastunut näihin väreihin ja siihen, että ihmiset näyttävät iloisilta. Kaikki hymyilevät, Chafak sanoo autossa.

Kotimajoituksessa porukka pääsee kohtaamaan esimerkiksi tilan vähyyden ja alkeelliset saniteettitilat.

- Ihan alkuun, kun tulimme tähän kylään, minulla tuli pieni sokki, Mustonen tunnustaa.

- Tulimme aukion keskelle, missä oli vain hiekkaa ja siellä juoksi vuohet, lampaat, kissat ja koirat ja oli mopoa, autoa ja ihmisiä ja vähän ränsistynyttä taloa, tuli vaan, että oh no, miten pärjään täällä, Mustonen sanoo kameralle.

Arttu Mustonen, Roosa Rahkonen, Rosa Kettumäki, Yousra Chafak ja Joona Hellman (kuva: Yle / Márton Jelinkó)

Nelikko yllättyy siitä, miten aikaisin aamulla kylän väki herää paiskimaan hommia. Myös toinen asia kylän asukkaissa yllättää, ja Mustonen puhuu kameralle aiheesta. Kyläläisten pyynnöt kertovat omaa kieltään heidän elinolosuhteistaan.

- Etukäteen meille sanottiin, että meiltä saatetaan kysyä, ”voitko viedä minut Suomeen” tai ”voitko auttaa minua”. Olen yllättynyt, että jo ensimmäisen illan aikana ainakin viisi ihmistä yritti sanoa, että ”hei, ota minut mukaan”, Mustonen sanoo.

Mies pyrki kieltäytymään kohteliaasti.

- Naureskelin vähän kiusaantuneena. Se oli oikeasti hämmentävää.

Ensimmäisessä jaksossa somevaikuttajat menevät tutustumaan läheisen kultakaivoksen työpäivään ja auttavat työntekijöitä. He pääsevät näkemään, miten fyysisesti rankkaa ja pahimmassa tapauksessa vaarallista työ voi olla.

Sarja on jo katsottavissa Yle Areenassa. Yle TV2:ssa ensimmäiset kaksi jaksoa esitetään torstaina 19.1. kello 21 alkaen. Kahdeksanosainen sarja on jatkoa pikamuotiin paneutuneeseen Verta, hikeä ja T-paitoja -sarjaan.

Lue myös: Verta, hikeä ja t-paitoja saa jatkoa - toinen kausi keskittyy aivan eri teemaan

Kilpailut

Uusimmat