Kuva: Yellow Film & Tv

Jopet-show:n Mika Räinä kirjoitti dokumentin Jope Ruonansuusta: "Mietin, mitä Jope haluaisi"

12.02.2023 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Dokumenttiin osallistuivat lukuisat taiteilijan läheiset, jotka kertoivat omia muistojaan hänestä.

Lähes jokaisella suomalaisella lienee muistoja, joita monilahjakkuus Jope Ruonansuun teokset ovat jälkeensä jättäneet. Ruonansuun menehdyttyä vuonna 2020 aggressiivisen syövän seurauksena, halusivat hänen läheiset ystävänsä, suosittua Jopet-show:ta tekemässä olleet näyttelijä Mika Räinä ja ohjaaja Marko Talli koota muistot yhdeksi dokumenttielokuvaksi.

Voice.fi:n haastattelussa Jope ite -elokuvan käsikirjoittanut Räinä kertoo, että tavoitteena oli tehdä Ruonansuun itsensä näköinen elokuva, joka kertoisi hänen elämästään rehellisesti, kaunistelematta ja sellaisella tavalla, jolla taiteilija itse olisi toivonut siitä kerrottavan.

Räinän haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

- Se oli johtolankani. Kirjoittaessani tätä mietin, mitä Jope haluaisi. Tulin tulokseen, että Jope ei haluaisi glorifiointia eikä sitä, että näytettäisiin peräkkkäin kaikki hänen hahmonsa. Hän haluaisi kuvauksen omasta elämästään ja miten se todellisuudessa on mennyt. Monta tilannetta ratkaisiin, kun mietittiin, kuinka Jope haluaisi tämän. Uskomme, että olemme tehneet sellaisen elokuvan, jonka Jope olisi halunnut, Räinä kertoo.

Projekti pysyi salassa viimeiseen asti

Ruonansuun kuoltua niin elokuvan tekijät kuin läheisetkin kaipasivat ensin aikaa vain surra ja käsitellä tapahtunutta. Kun kuolemasta oli kulunut vuosi, konkretisoitui tarve kertoa Ruonansuun tarina elokuvana. Suurelta yleisöltä hanke pysyi kuitenkin piilossa koko tuotantonsa ajan aina viime joulukuun alkuun asti.

Räinä kertoo, että edesmenneen taiteilijan läheiset suhtautuivat kaikki elokuvan tekoon lämpimästi ja halusivat auttaa jakamalla omia tarinoitaan ja muistojaan Ruonansuusta. Myös he lupautuivat pitämään projektin viimeiseen asti salassa.

- Sain kuulla valtavan määrän ihania tarinoita ja muisteluita. Se toimi tosi hyvin myös surutyönä Jopen menettämisen jälkeen, Räinä kuvailee omia tunteitaan projektin aikana.

Läheisten avulla tuotantotiimi sai tietää paljon myös Ruonansuun lapsuudesta ja nuoruudesta, joista kävi heille ilmi monia täysin uusiakin asioita. Yhtenä elokuvan vahvoista teemoista onkin Ruonansuun nuoruutta varjostanut koulukiusaaminen, joka varmasti muovasi häntä.

- Tiesin pääpiirteittäin, mitä elämässä on sattunut, mutta tuli aika paljon yllätyksiäkin, mitä kaikkea nuorempana oli tapahtunut. Ne olivat ohjanneet Jopen matkaa Jopeksi. Näkökulmana oli se, mistä Jope vähiten tunnetaan eli yksityiselämän käänteet, elämä ennen suurta julkisuutta ja matka siksi kansantaiteilijaksi, joksi hän lopulta päätyi. Toinen punainen lanka, joka vaikutti Jopen elämänmatkaan valtavasti oli koulukiusaaminen, Räinä kuvailee. 

Dokumentissa seurataan Ruonansuun elämää lapsuudesta saakka. (kuva: Yellow Film & Tv)

Elämä ei varmasti ollut Ruonansuulle pelkästään helppoa kouluvuosista selviämisen jälkeenkään. Räinä kuvailee, että Ruonansuun suhde julkisuuteen oli vaihteleva ja haastavakin. Toisaalta hän tarvitsi ja rakastikin esiintymistä, toisaalta olisi kaivannut myös rauhaa ja yksityisyyttä.

- Sen kaltainen julkisuus, joka Jopella oli, ei ole aina helppoa. Jokainen meistä haluaa olla myös yksityisihminen ja omassa rauhassaan. Se ei Jopelle ollut aina mahdollista. Kyllä hän totta kai nautti esiintymisestä, estradi oli hänen kotinsa. Sanoisin, että se on sekä siunaus että taakka ihmisille, jotka tekevät julkista työtä, Räinä pohtii. 

Ruonansuu tuli suurelle yleisölle tunnetuksi sketseistään ja imitaatioistaan, mutta hänen pitkäaikaisena ystävänään Räinä ei muista Ruonansuusta päällimmäisenä koomikkoa lavalla. Hän muistaa ihmisen julkisuuden takana. 

- Ei mulle tule ensimmäisenä mieleen hauska mies lavalla vaan se henkilö ja ihminen, joka oli tosi lämminhenkinen, sydämellinen, erittäin ystävällinen, tunteikas ja ajatteleva. Tavallinen ihminen, mutta hirveän suurella sydämellä varustettu, Räinä kuvailee ystäväänsä.

Myöhemmin Ruonansuu on tehnyt paljon koulukiusaamisen vastaista työtä. (kuva: Yellow Film & Tv)

Jos Jope eläisi

Jos Ruonansuu olisi toipunut syövästä ja saanut vielä elää, hän ei suinkaan olisi vielä ollut jättäytymässä eläkkeelle. Räinä paljastaa, että huippusuositulle Jopet-show:lle oli kehitteillä jatkoa, sarja nimeltä Jopet soikoon. Käsikirjoituspalaverit oli jo aloitettu, kun syöpä todettin.

Eläkepäiviäkin Ruonansuu tosin oli jo ehtinyt suunnitella. Hän olisi halunnut omistaa entistä enemmän aikaa rakkaalle harrastukselleen piirtämiselle ja erityisesti karikatyyrien teolle. Lisäksi Ruonansuulla oli vielä haave kokopitkästä elokuvasta. 

- Jopen haave oli tehdä pitkä elokuva. Halusimme kunnioittaa Jopea sillä, että tehdään hänelle se pitkä elokuva. Päätettiin, että se on meidän tehtävä, koska meillä on niin vahva työhistoria Jopen kanssa, Räinä kertoo.

Lopulta Ruonansuu sai haaveilemansa pitkän elokuvan. 

Jope ite -dokumentti sai ensi-iltansa 10. helmikuuta. Jutun alusta tai Podplaysta voit kuunnella koko Räinän haastattelun, jossa hän kertoo myös yhden rakkaimmista muistoistaan edesmenneestä taiteilijasta.

Taiteilija Jope Ruonansuusta tehdään dokumenttielokuva: "Tunteikas produktio" - Viihde - Voice.fi

Sauli Niinistö puhuu Jope Ruonansuulle antamastaan koskettavasta lupauksesta - "Jopen perintö elää" - Viihde - Voice.fi

Voice.fi, Radio Nova, Podplay ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat