Kuva: Malla Hukkanen

Jussi Vatanen ei ollut uskoa korviaan, kun Aki Kaurismäki tarjosi roolia: "Soitetaanko oikeasti mulle?"

01.01.2024 22:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Jussi Vatanen ja Alma Pöysti näyttelevät pääroolit Aki Kaurismäen uudessa elokuvassa Kuolleet lehdet.

Kun Jussi Vatasen puhelin soi ja linjan toisessa päässä oli legendaarinen elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, ei näyttelijä meinannut uskoa korviaan.

- Ensimmäinen ajatus oli, että soitetaanko tässä nyt oikeasti mulle ja sitten se, että olen kiinnostunut asiasta, Vatanen muistelee.

Kokonaisen haastattelun voit kuunnella yltä tai Podplaysta.

Kaurismäki tarjosi Vataselle toista pääroolia pian ensi-iltansa saavasta uudesta elokuvastaan Kuolleet lehdet. Vatasen ei tarvinnut kauaa miettiä vastausta, sillä tarjous tuntui niin hienolta mahdollisuudelta.

Vaikka Vatanen olikin häkeltynyt, että juuri häntä pyydettiin mukaan, ei hän ole kokenut esimerkiksi vahvan komediataustan määritelleen liiaksi uransa suuntaa.  Vatanen muistetaan muun muassa rooleistaan Kimmossa ja Putouksessa, mutta hän kertoo saaneensa onnekseen monipuolisesti työmahdollisuuksia laidasta laitaan. 

- Mulla on ollut koko uran ajan hyvä onni ja mahdollisuus tehdä kaikenlaisia tyylilajeja. Vaikka ajoittain on ollut komediaa enemmän, sitten on taas päässyt tekemään draamaa. Enemmän se menee niin, että kun ohjaaja on valinnut sut rooliin, haluat osoittaa hänelle, että olet tehtävän arvoinen, Vatanen pohtii.

Usein onnistuneen roolin jälkeen saatetaan tarjota seuraavaksi jotakin samantyyppistä, sillä näyttelijän voidaan luottaa suoriutuvan seuraavasta samankaltaisestakin hyvin. Toisaalta Vatasen mukaan tyypillistä on sekin, että joku toinen ohjaaja näkee samassa näyttelijässä potentiaalia johonkin ihan muuhun. 

Rooliinsa Holappana Kuolleissa lehdissä hän valmistautui katsomalla muutaman Kaurismäen aiemman elokuvan. Vatanen sanoo, että mielikuvat Kaurismäen elokuvista elävät suomalaisissa vahvoina.

- Ajattelin, etten uskalla kovin montaa katsoa, etten rupea matkimaan tai jää niihin liikaa kiinni. Varmaan kaikilla suomalaisilla on näkemys siitä, miten Akin leffoissa näytellään. Kieltämättä oli ehkä vähän erilaista löytää itsensä sieltä leffasta, Vatanen miettii. 

Jussi Vatanen ja Alma Pöysti esittävät elokuvassa toisiinsa ihastuvia Holappaa ja Ansaa. (kuva: Lasse Lecklin)

Kaurismäen elokuvan ymmärtää, vaikkei kieltä ymmärtäisikään

Kaurismäen elokuvat ovat jättäneet jälkensä moniin suomalaisiin, eikä Vatanen ole poikkeus. Elokuvat valottanevat myös jollain lailla suomalaista mielenmaisemaa.

- Varmasti itse ja aika moni muukin on kasvanut Akin kulttuurillisen vaikutuksen alaisena. Kyllähän ne meille suomalaisille ovat merkityksellisiä ja läheisiä elokuvia. Ehkä kaurismäkeläinen tyyli koetaan suomalaiseksi. Ollaan siitä aika ylpeitä, Vatanen kuvailee. 

Kaurismäen tyyliin kuuluu sekin, että hänen ohjaamissaan elokuvissa kohtauksia ei harjoitella ennakkoon ja kaikki pyritään kuvaamaan yhdellä otolla. Näyttelijän näkökulmasta se voi tuntua hyvin erilaiselta kuin mihin yleensä on tottunut.

- Olihan se alkuun aika jännittävää ja erilaista, mutta kyllä se oli tosi hieno kokemus. Aki tekee aika vähän kuvakulmia ja kuvia ylipäätään, niitä ei pääse toistamaan paljoa. Oletus on, että tästä pitäisi näillä muutamilla otoilla selvitä. Toisaalta pitää vain luottaa ohjaajan näkemykseen ja visioon, että se mitä saadaan, on just se mitä halutaan. Eikä sitä vaikeutta kyllä ollut, etteikö tässä tapauksessa voisi ohjaajan visioon ja näkemykseen luottaa. Aki on oman tyylilajinsa mestari, Vatanen kuvailee.

Kuolleet lehdet on jo ennen varsinaista ensi-iltaansa saavuttanut valtaisan suosion myös maailmalla. Vatanen uskoo, että syy kansainväliseen menestykseen on Kaurismäen elokuvien kielirajat ylittävässä kerronnassa. Melko vähän elokuvan ilmaisusta jää lopulta sanojen varaan.

- Tarina on hyvin ymmärrettävissä ja Akin tapa käsitellä aihetta on jotenkin universaali. On vähän poikkeksellista, että Akin tapa tehdä huumoria ja komiikkaa avautuu eri kieli- ja kulttuurialueilla. Se on aika uniikkia, Vatanen pohtii.

Elokuva onnistuu Vatasen mukaan välittämään myös useita erilaisia tunnetiloja. Vaikka kuljetaan syvissäkin vesissä, myös huumori ja toivon pilkahdukset ovat läsnä.

- Arvokasta ja ihanaa on se, että siinä ollaan samaan aikaan ihmiselon perimmäisten asioiden äärellä ja ihmiset vähän herkillä ja haavoittuviakin, mutta samaan aikaan mukana kulkevat huumori, lämpö ja välittäminen, Vatanen kuvailee. 

Pääosaesittäjät Jussi Vatanen ja Alma Pöysti ovat kiertäneet kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Kuolleiden lehtien kanssa. (kuva: AOP)

Podplaysta voit kuunnella kokonaisen haastattelun, jossa Vatanen kertoo, tähtääkö elokuvan saaman kansainvälisen menestyksen myötä myös kansainväliselle uralle. 

Lue myös: Alma Pöysti työharjoitteli baarissa valmistautuessaan Aki Kaurismäen uutuuselokuvaan: "Vähän pelotti"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 8. syyskuuta 2023.

Kilpailut

Uusimmat