Kuva: AOP

Euroviisut julkaisi painokkaan tiedotteen: "Täysin epäreilua"

10.04.2024 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Euroviisut ottaa kantaa artisteihin kohdistuvaan häirintään.

Euroopan yleisradioliitto EBU on julkaissut tärkeän tiedotteen koskien Euroviisuja. Laulukilpailu järjestetään tänä vuonna Ruotsin Malmössä.

Israelin osallistuminen tämän vuoden Euroviisuihin on kuumentanut tunteita ympäri maailmaa. Ihmiset ovat vaatineet Israelin sulkemista ulos kilpailusta Gazan sodan takia. Israel on kuitenkin saanut luvan osallistua tämän vuoden Euroviisuihin, ja useita kilpailuun osallistuvia artisteja on vaadittu somessa jättäytymään kilpailusta osoittaakseen tukensa Palestiinalle. Myös Suomen viisuedustajia Windows95mania ja Henri Piispasta on pyydetty boikotoimaan laulukilpailua.

"Ymmärrämme, että ihmiset haluavat osallistua keskusteluun ja ilmaista mielipiteensä. Meihin kaikkiin ovat vaikuttaneet kuvat, tarinat ja kiistaton tuska, jota Israelissa ja Gazassa on koettu", EBU:n apulaispääjohtaja Jean Philip De Tender sanoo.

EBU haluaa kuitenkin muistuttaa, että vastuu Israelin osallistumisesta on EBU:n toimijoilla, eivätkä yksittäiset kilpailijat ole maan osallistumisesta vastuussa. EBU toivoo, että kilpailuun osallistuviin kilpailijoihin ei kohdistettaisi epäasiallista käytöstä ja häirintää tämän takia.

"Vaikka tuemme voimakkaasti sananvapautta ja oikeutta ilmaista mielipiteensä demokraattisessa yhteiskunnassa, vastustamme kuitenkin tiukasti kaikenlaista netissä tapahtuvaa väkivaltaa, vihapuhetta tai häirintää, joka on kohdistettu artisteihimme tai kilpailuun liittyviin henkilöihin. Tätä ei voi hyväksyä ja se on täysin epäreilua, koska artisteillamme ei ole roolia tässä päätöksessä", kirjoituksessa painotetaan.

Windows95man ja Henri Piispanen kilpailevat Euroviisuissa kappaleellaan No Rules. (kuva: AOP/KIMMO BRANDT)

Lue myös: Israelin viisukappaleen sanat menivät uusiksi - saa osallistua Euroviisuihin

Lue myös: Miksi Windows95man toi lavalle valtavan farkkumunan? Avaa nyt idean omaperäistä taustaa

Lue myös: Suomen paikka Euroviisujen semifinaalissa julkistettiin

Lähde: Eurovision

Kilpailut

Uusimmat