Kuva: Mikko Räsänen

Osallistuja paljastaa julman totuuden suomalaisista reality-ohjelmista

23.10.2015 08:15 - Mikko Räsänen

Tosi-tv-ohjelmissa nähdään kauniita ja komeita osallistujia. Ulkonäkö kätkee kuitenkin yleensä taakseen surullisia tarinoita.

Bloggaaja ja entinen fitness-urheilija Emmi Lehtomaa arvostelee tuoreessa blogikirjoituksessaan rajusti suomalaisia tosi-tv-ohjelmia. Realitytähdet nimittäin saavat lähes poikkeuksetta osakseen rajua kritiikkiä niin medialta kuin yleisöltä. Monesti myös syyttä.

"Kyseessä on aina kuitenkin ihminen ja yleensä näihin ohjelmiin hakeutuu ihmiset, jotka ovat aika hukassa itsensä kanssa. Mollaaminen ei ainakaan heidän oloa helpota.", Lehtomaa kirjoittaa.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on itse ollut tosi-tv-ohjelmassa, koska osallistui Viidakon tähtöset -sarjan kakkoskaudelle 2013.

- Olin silloin vain tyttö Joensuusta ja juuri tullut Helsinkiin. Ajattelin, että kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä, Lehtomaa muistelee Pop.fi:n haastattelussa aikaa, jolloin hänet värvättiin ohjelmaan mukaan. Värvääminen oli kuulemma helppoa.

- Media-ala on kiinnostanut minua aina. Ajattelin, että ohjelmaan lähteminen on kiva kokemus, kun pääsen näkemään, miten tv-tuotantoa tehdään ja saan hyviä kontakteja, kun tutustun kuvaajiin ja ohjaajiin. 

Todellisuus olikin sitten jotain täysin muuta.

- Reality-ohjelmissa osallistujat ovat vain pelinappuloita, mitä vain heitellään paikasta toiseen. Meidän ohjelmassa kuvaajat eivät saaneet edes puhua meille.

Vaikka Lehtomaa ei ohjelmassa käyttäytynyt ohjelmassa tyhmästi tai aiheuttanut turhia riitoja, huomasi hänkin Suomessa saaneensa tosi-tv-ohjelmaan osallistumisen takia negatiivisen leiman.

- En edes lukenut nettikeskusteluja, mutta silti se leima tuli vastaan ihan kaikkialla. Vaikka itse tiedät, kuka ja mikä olet, niin olet silti leimattu jotenkin huonommaksi ihmiseksi, Lehtomaa muistelee.

- Joidenkin ihmisten käytös minua kohtaan muuttui kokonaan ohjelman takia. Ja inhottavinta oli kuulla, että ystäviltäni oli tultu kyselemään, miten he voivat olla kavereita kanssani, ja ystävät joutuivat puolustelemaan minua.

Ohjelmaan osallistuminen muutti Lehtomaata. 

"Mulla oli itselläni ennen ohjelmaan osallistumista suuria ennakkoluuloja näitä lööppijulkkiksia kohtaan ja jotenkin kuvittelin olevani oikeutettu heidän uravalintoja kritistoimaan. Huomasin kuitenkin saavani samanlaista kohtelua ohjelman myötä ja tämä muutti myös omaa suhtautumistani. Ohjelman myötä olen itse oppinut suhtautumaan ihmisiin tuomitsematta heitä, ja yritän enemmänkin ymmärtää muita, kuin haukkua", hän kirjoittaa blogissaan.

Ohjelmiin lähtevät rikkinäisiä ihmisiä

Lehtomaa lähti tosi-tv-maailmasta yhtä nopeasti kuin oli sinne tullutkin.

- En lähtenyt ohjelman jälkeen mihinkään Seiskan bikinikuviin, ja olen sanonut "ei" muille reality-ohjelmille. 

Viidakon tähtösissä Emmi sai eniten näkyvyyttä, kun samaan ohjelmaan osallistunut Niko Saarinen raivosi hänelle ja sanoi kuuluisaksi sitaatiksi nousseen tokaisunsa: "mä oon v***u nevahööd susta!" (katso video täältä). 

Saarinen on monella tavalla Lehtomaan vastakohta. Lehtomaa lopetti reality-uransa heti ensimmäiseen ohjelmaansa. Saarinen on ollut omien laskujensa perusteella mukana jo 11:ssa tosi-tv:ssä. Tuo on suoritus, jolle Lehtomaa nostaa hattua.

- Niko on todellinen ammattilainen. Se paskan määrä, mitä Niko on saanut osakseen on ihan käsittämätön. Voin rehellisesti sanoa, että itse en olisi kestänyt sitä.

Niko on näyttänyt kestävän kritiikin hyvin. Lehtomaa kuitenkin on nähnyt Viidakon tähtösissä ja muissa realityissa enimmäkseen toisenlaisia osallistujia.

- Aika montaa onnellista tarinaa ei tosi-tv:lle elävien ihmisten taustalla ole. Monet mukaan lähtevistä ovat tosi rikkinäisiä ihmisiä. Ja vaikka heillä olisikin kova kuori, niin aina siellä alla on lopulta ihminen, jota negatiiviset kommentit satuttavat.

- Tuo on lopulta vielä todella pinnallinen maailma, ei siellä juuri kukaan ole aito. Edes ystävyyssuhteet eivät ole aitoja ja draamaa aiheutetaan muuallakin kuin tv-kameroiden käydessä. 

Viidakon tähtösiä ei ole tehty vuoden 2013 jälkeen, mutta nyt Lehtomaa on seurannut huolestuneena Hottikset tv-sarjaa ja sen esiintyjiä.

- Ja siellä erityisesti Bile-Dania. Häntä katsoessa minun tekisi vain mieli halata häntä ja sanoa, että "kaikki on hyvin".

Lue Emmi Lehtomaan koko blogikirjoitus täältä


LUE MYÖS: Suomen suosituin tosi-tv-tähti: Olisinpa löytänyt tasapainon aiemmin

Kilpailut

Uusimmat