Kuva: Mikko Räsänen

Pekka Hyysalo: "Vuosi sitten ajattelin, ettei minusta enää tule normaalia persoonaa"

09.03.2016 20:00 - Mikko Räsänen

Vakavasta aivovammasta uskomattomalla tavalla toipunut Pekka Hyysalo koki tunteikkaan hetken, kun hän avasi kuntoutuskeskuksen muille aivovammapotilaille.

Pekka Hyysalon tarina on useimmille tuttu median välityksellä. Huippulahjakas freestyle-laskija sai lasketteluonnettomuudessa vakavan päävamman 2010. Hän oli 17 päivää koomassa ja menetti niin kävely- kuin puhekykynsä. Kovalla työllä ja taistelulla Hyysalo aloitti uskomattoman toipumisen ja opetteli uudestaan niin kävelyn kuin puhumisen. Toipumisen aikana hän loi Fight Back -brändin innoittamaan kaikkia muita omissa henkilökohtaisissa taisteluissaan.

Eilen Hyysalolla oli suuri päivä, Turussa juhlistettiin pian avattavaa FightBack with Vasa Concept Empowering Center -kuntoutuskeskusta.

- Tänne voivat tulla ilmaiseksi kaikki ihmiset, jotka toipuvat aivovammasta, aivoverenvuodosta tai joilla on muita aivo-ongelmia, Hyysalo kertoi kutsuvieraille.

- Täällä ihmiset tulevat oppimaan, miten voivat itse hoitaa itseään ja edistää kuntoutumistaan.

Hyysalo on itse Vasa Concept -menetelmän kävelevä mainos, sillä hän kertoo vuosi sitten löytämänsä menetelmän auttaneen merkittävästi häntä kuntoutumisessa.

- Vuosi sitten ajattelin, ettei minusta voi koskaan enää tulla normaalia persoonaa, Hyysalo muistelee.

Neliraajahalvaantunut Markku Pekonen oli kokeillut Vasa-menetelmää ja saanut siitä niin paljon apua toipumiseensa, että otti yhteyttä Hyysaloon ja suositteli menetelmää myös hänelle.

Hyysalo kiinnostui mahdollisuudesta niin, että otti yhteyttä menetelmän kehittäneeseen intialaiseen Rajul Vasaan.

- Laitoin hänelle meiliä, enkä uskonut, että hän koskaan vastaisi, mutta jo kahdessa tunnissa sain paluupostia. Vaihdoimme Skype-nikkejä ja sen jälkeen aloimme treenaamaan. 

Harjoittelu sujui netin kautta, vaikka valmentaja asui Intiassa ja valmennettava Suomen Turussa. Tulokset ovat olleet erinomaisia.

- Olen tehnyt tätä vuoden, ja nyt tuntuu siltä, että minulla on rajattomasti mahdollisuuksia. Ajattelenkin nyt niin, että tämä vamma oli minulle vain opetus ja tästä lähdetään uuteen nousuun, Hyysalo kertoi.

Muun muassa Robin ja Michael Monroe saapuivat juhlistamaan Hyysalon kuntoutuskeskuksen avajaisia. (kuva: Mikko Räsänen)

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell piti puheen Turun kaupungin puolesta. (kuva: Mikko Räsänen)

Tässä tilassa tulevat aivovammakuntoutujat saamaan apua ilmaiseksi. (kuva: Mikko Räsänen)

Radio Novalta tuttu Aki Linnanahde juonsi tilaisuuden. (kuva: Mikko Räsänen)

Erkka Westerlund kehui Pekka Hyysalon kovaa työmäärää kuntoutumisen eteen. Hyysalon kolmen tunnin päivittäinen treenimäärä oli samaa luokkaa kuin Jokerien KHL-pelaajilla. (kuva: Mikko Räsänen)

Kilpailut

Uusimmat