Kuva: Fotolia

Menikö nuorten kammo hampaiden oikomiseen liian pitkälle? Katso kuvat vaarallisesta ilmiöstä

27.04.2017 17:45 - Senni Loikala

Monet ovat valmiita välttämään hammaslääkärillä käynnin ja hampaiden oikaisuhoidot hinnalla millä hyvänsä.

Maailmalla on ollut jo pitkään pinnalla ilmiö, jossa ihmiset yrittävät oikoa purukalustoaan omatekoisilla "hammasraudoilla." Monet ovat askarrelleet raudat itselleen esimerkiksi klemmareista, hiuslenkeistä sekä ongissa käytettävistä siimoista.

Myös sosiaalinen media pursuaa tutorial-videoita, joissa ihmiset näyttävät, kuinka he tekevät itse itselleen hammasraudat. Kyseisiä videoita löytyy lukuisia esimerkiksi kirjoittamalla YouTubessa hakukenttään: ”DIY braces.

Vaikka monien nykypäivän ilmiöiden elinkaari on lyhyt, monet askartelevat vieläkin itselleen hammasrautoja.

- Nämä ovat huonoja uutisia. Se on pelkästään vaarallista, hammaslääkäri Tito Norris kommentoi ilmiötä Click 2 Houston -sivustolle.

Omatekoisten "hammasrautojen" vaarat

Omatekoiset raudat voivat aiheuttaa monenlaisia haittoja hampaisiin ja ikeniin. Ne voivat vaurioittaa hampaita ja altistaa tulehduksille. Titon mukaan hiuslenkeistä tehdyt ”hammasraudat” voivat saada hampaat puristumaan liikaa yhteen ja saada hampaita jopa irtoamaan. Hiuslenkki voi myös luiskahtaa hampaiden väleihin kipein seurauksin.

Hammaslääkärissä hammasraudat puolestaan ovat tehty turvallisista materiaaleista ja ne asennetaan puristamaan hampaita juuri oikean verran.

YouTubeen ladattujen videoiden perusteella näyttää siltä, että ilmiö on erityisen suosittu lasten ja nuorten keskuudessa. Katso alta muutama kuvakaappaus videoista, joissa esitellään omatekoisia "hammasrautoja."

(kuva: YouTube)

(kuva: YouTube)

(kuva: YouTube)

Jyväskyläläinen Nina Hedman, 23, tietää, etteivät ihmiset aina suhtaudu hammasrautoja käyttävään aikuiseen ymmärtävästi. Pääset lukemaan hänen puhuttaneen tarinansa tästä.

Kilpailut

Uusimmat