Isä, joka kannoit vauvaa Teollisuuskadulla

10.08.2015 10:49 - Mikko Räsänen

Miksi näky vauvaa rintarepussa kantaneesta miehestä sai Voicen toimituspäällikön voimaan pahoin?

Hei tuntematon mies, joka kannoit vauvaa rintarepussa Helsingin Teollisuuskadun reunassa lauantaina 1. elokuuta. Ohitin teidät ajaessani autolla kohti Pasilaa. Kun näin teidät, tuli minulle paha olo.

Tuona päivänä lähistöllä järjestettiin Kallio Block Party. Koska kello oli noin kuusi, olivat bileet jo käynnissä. Olit ehkä päättänyt lähteä Kallioon nauttimaan ihmisvilinästä, hyvästä säästä ja tuttujen näkemisestä ja päättänyt ottaa vauvasi mukaan saamaan raitista ilmaa ja näkemään ihmisiä. Silti sinun näkemisesi sai minut voimaan pahoin.

Olen itsekin poikavauvan isä ja nautin siitä läheisyydestä, mitä koen, kun saan kantaa häntä rintarepussa. Oma vauvani on jo niin suuri, että hän kannattelee päätään ja on kiinnostunut ympäröivästä maailmasta. Siksi häntä voi jo kantaa niin, että hän on selkä minuun päin ja kasvot ulospäin, jolloin hän voi nauttia kaikesta näkemästään. Sinun vauvasi sen sijaan oli todella pieni, ehkä kaksikuinen. Hän oli kasvot sinun suuntaasi ja niskan takana oli oikeaoppisesti niskatuki, joka kätki hänen koko päänsä. Rintarepusta pilkottivat vain pienet suloiset kädet ja jalat. Näky sai minut voimaan pahoin.

Olit liikkeellä kahdestaan vauvan kanssa. Äitiä ei näkynyt. Tuo pieni ja avuton vauva oli sinun vastuullasi ja sinua vasten. Hänen päänsä oli rintarepun sisällä ja hänen näkökenttänsä oli niin rajattu, että näki repun kätköistä vain taivaan ja sinun kasvosi. Vauvan kasvojen ja sinun kasvojesi etäisyys oli noin 20 senttiä, mutta olit silti päättänyt kiilata tuohon väliin tupakan, joka paloi huuliesi välissä. Se oli syy, joka sai minut voimaan pahoin.

Tupakansavu altistaa lapsia astmalle, keuhkokuumeelle ja aivokalvontulehdukselle. Tupakoitsijoiden vauvoilla kätkytkuoleman riski on myös kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna. Ja nämä haitat aiheutuvat vain siitä, että lapset joutuvat hengittämään passiivisesti savua, joka lähtee heidän vanhempiensa savukkeista. Tupakka sisältää yli 4000:a eri kemikaalia, joiden haittavaikutuksista saadaan koko ajan lisää tietoa. Ja samalla tupakkalakeja tiukennetaan. Esimerkiksi Britanniassa astui voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää sakkorangaistuksen uhalla tupakoinnin autossa, jos kyydissä on yksikin alle 18-vuotias lapsi. Suomessa tupakkavalistusta on tehty niin runsaasti, että sinä olet aivan varmasti ollut tietoinen tupakan vaikutuksista ja sen haitallisuudesta vauvalle. Silti asetit oman nikotiininhimosi tuon pienen vauvan hyvinvoinnin edelle. Lapsesi ei voinut valita, hengittääkö tupakansavuasi. Hän ei voinut edes kääntää päätään pois. Hän luotti siihen, että sinä pidät hänestä huolta ja ajattelet hänen parastaan. Miten mielestäsi onnistuit?

Toivottavasti luet tämän tekstin ajatuksella. Toivottavasti katsot peiliin. Ja toivottavasti myös sinä voit pahoin.

Kilpailut

Uusimmat