Kuva: Fotolia

Onko itsetuntosi kokenut kolauksen? Psykologin 5 vinkkiä sen palauttamiseen

08.03.2017 19:45 - Senja Rapila

Monet kokevat varsinkin talven pimeimpinä hetkinä menettäneensä itsetuntonsa kokonaan.

Itsetunnon vahvistaminen ja rakentaminen ei ole helppo tehtävä, mutta kuitenkin mahdollinen. Mikäli sinusta tuntuu, että tarvitset apua itsetuntosi löytämisessä, voit ottaa Independent-lehden vinkeistä neuvoja.

Voit lukea psykologin antamat vinkit alapuolelta.

1. Käytä positiivista ajattelua hyväksesi.

Positiivinen ajattelu kannattaa, sillä sinä olet mitä ajattelet. Ideana tässä on täyttää oma mieli niin pitkään positiivisilla ajatuksilla, kunnes alat itsekin uskoa niihin. Jos olet joskus huomannut, ajatukset vaikuttavat hyvin paljon omaan itsetuntoon ja yleiseen olotilaan.

Esimerkiksi: Mikäli asennoidut huonosti esimerkiksi tiskaukseen ja mielessäsi pyörii pelkästään negatiivisia asioita, tuntuu tiskaamisen aloittaminen ylitsepääsemättömältä. Jos mielessäsi on kuitenkin kaikkea iloista, suhtaudut mitä todennäköisemmin tiskaamiseenkin positiivisemmin.

Älä kuitenkaan päätä esimerkiksi, että "minä menestyn". Koska mikäli se ei onnistukaan hetkeen, pettymys on suuri. Mutta jos päätät, että yrität niin pitkään kunnes onnistut ja menestyt, tapahtuu se todennäköisemmin ja et pety odotteluaikana.

2. Tunnista asiat, missä olet hyvä.

Itsetuntosi ja -varmuutesi kasvaa silloin, kun tiedostat asiat missä olet todella hyvä. Jos olet hyvä ruuanlaitossa, vaihda valmisruuat suosiolla kotikeitoksiin ja vietä enemmän ruokailtoja ystäviesi kanssa. Näin koet onnistumisia päivittäin. Entä oletko näppärä käsistäsi? Kokeile neulontaa, mikäli se sopisi näppärille sormillesi.

3. Opettele hyväksymään kehut.

Kun tunnemme olomme huonoksi, on vaikeaa ottaa minkäänlaisia kehuja vastaan. Jos joku kehuu hyvää työnjälkeäsi tai sitä, kuinka hyvältä näytät tänään, saatat kohauttaa olkia ja todeta mielessäsi, että ei hän sanojaan oikeasti tarkoittanut.

Tässä tilanteessa tavoitteeksi olisikin muuttaa se, että osaat vastaanottaa kehut oikealla asenteella. Jos joku sanoo sinua kauniiksi, hän todennäköisesti oikeasti tarkoittaa sitä. Jos pomosi kehuu hyvää työtäsi, tiedosta se, että olet oikeasti onnistunut tekemässäsi työssä hyvin.

Paras keino oppia hyväksymään kehut on pakottaa itsensä vastaanottamaan ne niin pitkään, kunnes siitä tulee tapa. Alkuun voit totuttautua kehujen vastaanottamiseen sanomalla esimerkiksi "kiitos" tai "todella ihanasti sanottu". Lopulta kehujen vastaanottaminen on sinulle helpompaa kuin mitä olisit koskaan kuvitellutkaan!

4. Älä kritisoi itseäsi.

Älä potki itseäsi enää silloin, kun olet maassa. Itsensä ruoskiminen on monella tapana silloin, kun asiat eivät mene odotetulla tavalla. "Miksi olen tällainen. Teen aina samat virheet." Kun itsetuntomme romahtaa, muutumme välittömästi vielä kriittisemmiksi itseämme kohtaan, joka romahduttaa itsetuntoamme entisestään.

Itsekritisointia voi kuitenkin oppia hallitsemaan. Aina kun syytät itseäsi jostain, voit pohtia, sanoisitko samoja, mielessäsi pyöriviä sanoja läheiselle ystävällesi. Et todennäköisesti, joten miksi sanoisit niitä itsellesikään?

5. Muista muistuttaa itseäsi omasta arvostasi.

Jos itsetuntosi heittelee laidasta laitaan, on hyvä jonain hetkinä pysähtyä hetkeksi ja muistuttaa itseään omasta arvostaan. Jos deittirintamalla tulee takkiin, ei kannata masentua ja syyttää itseään omasta "huonoudestaan". Tee vaikka vaihtoehtoisesti lista kaikista omista hyvistä puolistasi.

Lähde: Independent

Lue myös: "Olisit todella kaunis hoikempana" - naisten kuulemat kommentit koottiin yhteen

Lue myös: Mihin naisten huomio kiinnittyy toistensa vartalossa ensimmäiseksi? Tutkimus selvitti

Lue myös: Nainen julkaisi Instagramissa alusvaatekuvia itsestään - mukana tärkeä viesti

Kilpailut

Uusimmat