Kuva: Fotolia

Rasismin idioottimaisuus tiivistettiin 60 sekuntiin - katso käsittämättömän vaikuttava pätkä

15.07.2016 09:15 - Rea Tallgren

Jos olet koskaan miettinyt, miten laittaa jauhot suuhun rasistille, löydät vastauksen taatusti nerokkaasta haastattelusta editoidussa minuutin klipissä, joka leviää netissä.

Rasisminvastainen kouluttaja Jane Elliot puhui amerikkalaisessa uutislähetyksessä rasismista ja onnistui minuutissa osoittamaan, kuinka naurettava ja sairas ilmiö kyseessä on. Viimeistään Elliotin sanojen pitäisi osoittaa, että rasismi ei ole millään tavalla älykästä eikä sitä voi perustella niin, että se olisi järkeenkäypää. 

- Vihaamme, koska meidät on opetettu vihaamaan. Vihaamme, koska meidän vanhempamme on opetettu vihaamaan ja he ovat opettaneet saman meille. Meille on opetettu, että on olemassa erilaisia rotuja.

Väärin, on olemassa vaan yksi laji; ihmislaji. Ja me kaikki kuulumme siihen lajiin. Mutta olemme määritelleet eri rodut, jotta jotkut meistä voisivat kokea ylemmyyttä.

Kenties joskus ajateltiin, että se toimisi. Ei ole toiminut, siitä ei ole seurannut mitään muuta kuin pahaa. Meidän on aika päästää irti tuosta tavasta.

Ei ole olemassa rasismigeeniä tai suvaitsemattomuusgeeniä. Rasistiksi ei synnytä, sellaiseksi opitaan. Ja kaiken, minkä voit oppia, voit myös unohtaa. 

Minun tehtäväni on opettaa ihmisille, että rasismista voi oppia pois. On suorastaan typerää ajatella, että ihon pigmentin määrällä on tekemistä sen kanssa, kuka on parempi tai huonompi ihminen. Ihon pigmentillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka älykäs ihminen on ja kuka on hyvä ja arvokas ihminen. On jo korkea aika päästää irti tästä ajattelusta, Elliot summaa.  

Katso vaikuttava video tästä tai alta. Video on kerännyt 1,5 vuorokaudessa lähes puoli miljoonaa tykkäystä. 

Lue myös: IS: Miss Suomi joutui rasistien kynsiin - "sivistymätöntä ja ala-arvoista käytöstä"

Lue myös: Uskovaisen isän kirje tyttärelle leviää netissä - ei kestänyt tummaihoista poikaystävää

Kilpailut

Uusimmat