Kuva: Fotolia

Nyt puhuu lapsilta pääsyn ravintolaansa kieltänyt: "Vaativatko kaikki tilanteet lapsen läsnäoloa?"

04.11.2016 09:34 - Anna Hopi

Tamperelaisravintoloitsija Sami Lappalainen kokee, että ihmiset ovat väärinymmärtäneet hänen viestinsä.

Tällä viikolla somekansa on keskustellut tuohtuneeseenkin sävyyn siitä, voiko ravintoloitsija kieltää lapsilta pääsyn ravintolaan. Keskustelu sai alkunsa, kun perheenisä pyrki tamperelaisravintolaan 1,5-vuotiaan lapsen kanssa alkuillasta, mutta ei päässyt sisään. Hän koki saman tilanteen lounasaikaan toisessa ravintolassa, kerrotaan keskiviikkona julkaistussa Ylen uutisessa.

Näitä ravintoloita pyörittävä ravintoloitsija Sami Lappalainen perustelee valintaansa kieltää lasten pääsy ravintoloihin viikonloppuisin ja viikonloppuiltaisin.

- Meillä on monenlaisia pubeja, baareja, ruokapaikkoja, osassa on rajoituksia ja osassa ei. Rajat ovat vähän neuvoteltavissakin. Jos on hyväkäytöksisiä ihmisiä ja kysyvät kauniisti, niin niissä on joskus joustettu. Pääperiaate on, että tiettyihin ravintoloihin ei toivota viikonloppuisin lapsiperheitä, toteaa mies Iskelmän Aamuklubin Mikko Siltalan ja Pauliina Puurilan haastattelussa.

- Halutaan taata aikuisille rauhallinen paikka. Monesti lapsiperheistä on häiriötä. Monet meidän asiakkaista on nuoria aikuisia, joilla on itsellä lapsia. He haluavat lähteä illanviettoon ja he ovat saaneet lapsenvahdin tai sukulaisen katsomaan lapsia. Illanvieton tarkoitus on rentoutua ilman lapsia. Haluamme taata heille mahdollisuuden siihen, ettei siinä ole muidenkaan lapsia häiriötä tekemässä.

"Tuntemattomat kättelevät kaduilla"

Yhtätoista ravintolaa pyörittävä Lappalainen kertoo saaneensa asian tiimoilta enemmän positiivista kuin tyrmäävää palautetta.

- En tiedä, onko some räjähtänyt tämän takia, koska en ole Facebookissa, mutta olen saanut älyttömästi tästä hyvää palautetta. Kun kävelen kaupungilla, tuntemattomat ihmiset tulevat kättelemään, kaverit laittavat viestiä ja soittelevat ja kiittelevät. Ihmiset sanovat, että mahtavaa, että joku tuo enemmistön mielipiteen, jota ei ole uskallettu sanoa.

Mies ei kuitenkaan sulje silmiään negatiiviseltakaan palautteelta.

- Tässä asiassa ovat tietyllä lailla padot murtuneet. Ihmiset sanovat, ettei kyse ole pelkästään ravintoloista, vaan myös teatteriesitykset ja konsertit ovat myös nousseet esiin. Mietitään, että minne saa viedä lapsia ja missä kohtaa käyttäytymiskysymykset nousevat. Emme ole lapsivihamielisiä, lapset pääsevät meidän ravintoloihin. Tässä jotkut ovat tehneet ehkä vähän kärpäsestä härkäsen. Medialukutaito voi olla ihmisillä hieman hukassa.

"Huomioikaa toisenne, vähemmän itsekkyyttä"

Ravintoloitsija lähettää ystävälliseen sävyyn terveisiä suuttuneille terveisiä.

- Toivoisin ihmisiltä enemmän toisten ihmisten huomioonottamista, ja kunnioittamista ja vähemmän sitä omaan napaan tuijottamista ja itsekkyyttä. Onko kaikki tilanteet oikeasti sellaisia, että se vaatii sitä lapsen siellä oloa? Kun sanotaan, että miten lapset sitten oppivat käyttäytymään, niin miten se yhden vanha siellä pubissa oikein oppii vaunuissa pubikäyttäytymistä... mitä tuohon pitäisi nyt sanoa? Ehkä se oppii sitä sitten myöhemmin.

Iskelmän Aamuklubi on äänessä joka aamu klo 6-10. Käy liittymässä Aamuklubin Facebook-ryhmään tästä.

Lue myös: Ravintola keksi nerokkaan menun kiukutteleville lapsille - jokainen löytää varmasti jotain

Kilpailut

Uusimmat