Suomessa kaduilla palelee satoja kodittomia: "Kukaan ei jää vapaaehtoisesti ulos"

04.01.2017 16:30 - Senni Loikala

Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola arvioi, että pääkaupunkiseudun kaduilla on joitakin satoja asunnottomia.

Kovat pakkaset iskivät vastikään koko Suomeen, ja lämpötilat vaihtelevat Etelä-Suomen noin -17 asteesta Pohjois-Suomen paukkupakkasiin, jopa alle -30 asteeseen.

Radio Novan Aki Linnanahde ja Minna Kuukka soittivat Vailla vakinaista asuantoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivolalle ja kysyivät, kuinka paljon asunnottomia on arvioiden mukaan vaarallisen kylmillä kaduilla.

- Virallisen tilaston mukaan asunnottomia Suomessa on noin 7000 henkeä; heitä voi toki olla enemmänkin. Kaduilla ihmisiä on joitakin satoja pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa paljon vähemmän, Tiivola kertoo.

Tiivola painottaa, että monet asunnottomat hakevat väliaikaisia ratkaisuja tilanteeseensa.

- Kukaan ei vapaaehtoisesti jää ulos. Ihminen hakeutuu aina suojaan, olipa se mikä tahansa. Monet pääsevät tuttaviensa luokse tai he hakeutuvat kunnan järjestämiin hätämajoituskeskuksiin. Myös kirkot ovat tulleet vastaan avaamalla hätämajoituksia, joissa pystyy nukkumaan.

Seurakuntien hätämajoitusten suosio näkyy jopa Vailla vakinaista asuntoa ry:ssä. 

- Ne ovat helpottaneet todella paljon. Ihmiset, jotka oikeasti tarvitsevat unta ja ovat huonossa kunnossa, pääsevät nukkumaan, Tiivola sanoo.

Lisää aitoja kontakteja kodittomiin

Entä millaisen viestin Tiivola lähettäisi maamme päättäjille asunnottomien tilanteesta?

- Asunnottomiin tarvitaan oikeita kontakteja, jotta he suostuvat autettaviksi. Ihmisillä voi olla jo sellaisia ongelmia, ettei riitä, että tarjoamme asunnon, vaan oheen tarvitaan monenlaisia tukipalveluita. Mitä pidempään ihminen on asunnottomana, sitä varmemmin elämänhallinta katoaa.

Tahdotko auttaa?

Jos tahdot auttaa asunnottomia lahjoittamalla esimerkiksi lämpimiä vaatteita ja asusteita, kannattaa sinun selvittää, mihin niitä voi oman kuntasi alueella lahjoittaa. Tiivola uskoo, että monet seurakunnat ottavat mielellään lämmintä vaatetta vastaan.

- Seurakunnissa pipot, lapaset ja hanskat ovat varmasti kuumaa tavaraa tällä hetkellä.

Lisäksi voit myös tehdä rahalahjoituksen Vailla vakinaista asuntoa ry:n nettisivujen kautta. Pääset lahjoituslinkkiin tästä.

Pystyt kuuntelemaan Tiivolan haastattelun klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Kuuntele Radio Novan Aamua arkisin kello 6-10. Seuraa Aki Linnanahdetta ja Minna Kuukkaa Radio Novan Aamun Facebook-sivulla, johon pääset tästä.

Lue myös: Seinäjokelainen mies uhrasi yli viikon elämästään kodittomalle Kaukolle - seuraus liikuttaa

Lue myös: Vaikuttava kuvasarja paljastaa katuelämän kauneuden ja karuuden - katso liikuttavat otokset

Lue myös: Tiedätkö, mitä puunrunkoon sidottu kaulahuivi tarkoittaa? Taustalla liikuttava syy

Kilpailut

Uusimmat