Kuva: Fotolia

Nuorten mielestä naisten pitäisi olla kotiäitejä! Uusi tutkimus huolestuttaa

03.04.2017 19:30 - Erica Alaluusua

Yhdysvalloissa tehty kysely vahvistaa, että osa nuorison mielipiteistä on lähtenyt seksistisempään suuntaan.

Pidämme nyky-yhteiskuntaa ja ajatusmaailmaamme tasa-arvoisempana kuin aikaisemmin, mutta tuoreen tutkimuksen valossa näin ei ehkä olekaan.

Sosiologit Joanna Pepin sekä David Cotter tekivät Yhdysvalloissa tutkimuksen, jossa he selvittivät lukiolaisten ajatuksia naisen ja miehen asemasta työelämässä ja kotona. He myös tutkivat kokevatko opiskelijat, että naisen työskentely vahingoittaisi lasten hyvinvointia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 40:n vuoden ajalta täytettyjä kyselylomakkeilta, joista ilmeni, että 1990-luvun jälkeen osa kehityksestä onkin lähtenyt vastakkaiseen suuntaan. 

Kyselylomakkeeseen pyydettiin kyllä/ei-vastauksia erilaisiin väittämiin koskien naisen ja miehen asemaa. Kun vuonna 1994 kysyttiin, olisiko parempi, että mies menestyy kodin ulkopuolella ja nainen pitää huolen kodista ja perheestä, vastasi 58 prosenttia olevansa eri mieltä. Kun saman kysymyksen vastauksia tarkasteltiin vuoden 2014 lukiolaisilta, vain 42 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väittämän kanssa. 

Toinen monia huolestuttanut ajatussuunta ilmeni kysyttäessä, tulisiko miehen tehdä perheessä tärkeimmät päätökset. Vuonna 1994 reilu 70 prosenttia oli vielä väittämän kanssa täysin eri mieltä, kun lähestyttäessä vuotta 2015 opiskelijoiden mielipide oli eri vain 63 prosentin edestä. 

Monia on ilahduttanut kuitenkin se, että ajatukset äidin työskentelystä olivat kuitenkin positiivisia. Vuonna 2014 opiskelijoista 76 prosenttia oli vahvasti sitä mieltä, että äidin suhde lapseensa on yhtä vahva, oli hän työelämässä tai ei. Tämä on merkittävä määrä, sillä vuonna 1974 vain 49 prosenttia oli samaa mieltä. 

Mitä tästä pitäisi päätellä? Pepin ja Cotter epäilevät, että naisten aseman parantumisen näkyminen julkisuudessa on voinut herättää vastareaktion kotitalouksissa. Koska naiset ja miehet ovat saavuttamassa tasa-arvon työelämässä, saattavat stereotyyppiset roolit heidän mukaansa putkahtaa esiin nuorisossa.

Lue myös: Miesten ja naisten tasa-arvo vaikuttaa jopa urheilumenestykseen

Lue myös: Tom of Finland -tähti Pekka Strang: "Olemme ehkä puolivälissä tasa-arvon suhteen"

Lähde: Council on Contemporary Families

Kilpailut

Uusimmat