Kuva: Fotolia

"Tiesittekö, että Suomessa kotiläksyt on kielletty?" - yhdysvaltalaisäidin hittiteksti kummastuttaa

28.04.2017 18:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Yhdysvaltalainen äiti huolestui tyttärensä jaksamisesta ja päätti kieltää tältä kotiläksyjen tekemisen kokonaan. Äiti perustelee päätöstään muun muassa suomalaisten koulunkäyntitavoilla.

Yhdysvaltalainen ja Kanadassa asuva kolmen lapsen äiti Bunmi Laditan on tehnyt 10-vuotiaan tyttärensä koulunkäyntiin liittyen jämäkän päätöksen. Nainen on huolissaan tyttärensä jaksamisesta koulukiireiden keskellä ja on päättänyt, että tämä ei enää tee lainkaan koulussa annettavia läksyjä. Laditan on kirjoittanut aiheesta Facebook-päivityksen, joka on lähtenyt leviämään hurjaa vauhtia.

Tekstin yhteyteen Laditan on liittänyt kuvakaappauksen sähköpostista, jolla hän on ilmoittanut tyttärensä opettajille, että tytär aikoo ”huomattavasti vähentää” kotiläksyjen tekemistä tänä kouluvuonna. Todellisuudessa Laditan on päättänyt, että tytär ei tee kotiläksyjä enää ollenkaan.

”Neljän vuoden aikana olen huomannut tyttäreni tulevan aina vain stressaantuneemmaksi koulun suhteen. Ja stressaantuneella tarkoitan rintakipuja, aikaisin heräämistä ja yleistä koulun kammoksumista. Hän on koulussa vartin yli kahdeksasta neljään joka päivä, joten voisiko joku selittää, miksi hänen pitäisi tehdä 2-3 tuntia kotiläksyjä joka ilta?” Laditan kirjoittaa.

Laditanin mielestä lapsen tulisi antaa olla lapsi ja läksyihin menevä aika olisi järkevämpi käyttää rentoon perheen keskeiseen yhdessäoloon.

Kummallinen viittaus Suomeen

Äidin tekstissä on mukana myös erikoinen viittaus Suomeen. Laditan perustelee läksyjen kieltämistä muun muassa sillä, että Suomessa oppimistulokset ovat huippuluokkaa, vaikka lapset eivät tee lainkaan läksyjä.

”Tiesittekö, että Suomessa kotiläksyt on kielletty? Ja siellä on eniten korkeakoulutukseen jatkavia opiskelijoita koko Euroopassa? Lasten ei tarvitse käyttää tunteja kotiläksyjen tekemiseen, mutta silti käyttäydymme aivan kuin keittiön pöydän ääressä istuminen täyden koulupäivän jälkeen kävisi jotenkin järkeen. Ei se käy”, Laditan kirjoittaa.

Laditan luultavasti viittaa Suomi-maininnoissaan Neonam Studios -markkinointifirman artikkeliin vuodelta 2013. Artikkelin otsikko on ytimekkäästi ”Suomessa ei ole kotiläksyjä”. Läksyttömyyden lisäksi artikkelissa väitetään, että suomalaiskouluissa on yksi opettaja 12:a oppilasta kohden.

Virheellinen informaatio on levinnyt artikkelin kautta monelle, sillä artikkelia on jaettu noin 6000 kertaa. Artikkelin kommenteissa jotkut suomalaisina esittäytyvät ovat yrittäneet korjata virheellistä myyttiä kertomalla, että suomalaisetkin kyllä tekevät läksyjä. Neonam Studiosin infografiikka suomalaiskouluista on jaettu myös suositulla 9Gag-sivustolla.

Bunmi Laditan arvelee, että jos hänen tyttärensä koulu ei hyväksy hänen läksyttömyyslinjaustaan, hänen on alettava antaa tyttärelleen kotiopetusta.

”Tästä eteenpäin tämä on kotiläksytön kotitalous, enkä välitä, ketkä kaikki saavat tietää siitä. Lapseni on saatava olla lapsi.”

Moni on saanut tietää tästä linjauksesta, sillä äidin Facebook-päivitystä on jaettu jo yli 15 000 kertaa.

Lue myös: Opettajan uusi läksykäytäntö ihastuttaa: "Tehkää asioita, joilla on vaikutusta koulumenestykseen"

Lähteet: Bored Panda, Neonam Studios

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat