Kuva: Fotolia

Miksi miehet tykkäävät haistella hikisiä kiveksiään? Vastaus yllättää

20.10.2017 16:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Kivesten haistelu voi kohottaa mielialaa samalla tavalla kuin itseään peilistä katsominen.

Monet miehet voivat samastua tiettyyn salaiseen paheeseen. Tämä on kivesten – yleensä vieläpä hikisten sellaisten – rapsuttelu ja tämän jälkeen sormien haistelu. Mistä tämä sitten johtuu?

MEL Magazine lähti selvittämään asiaa. Kävi ilmi, että syy ei piile uteliaisuudessa eikä hygieniassa. Asiasta kysyttiin biopsykologi Nigel Barberilta, joka on erikoistunut seksuaalikäyttäytymisen pohtimiseen evoluutionäkökulmasta. Hänen mukaansa miehet haistelevat hikisiä kiveksiään, jotta he tuntevat olevansa elossa.

- En usko, että omien hajujemme ja feromoniemme tuoksuttelu liittyy hygieniaan. Ehkä tämä on esimerkki samankaltaisesta itseen viittaavasta käytöksestä kuin itseään peilistä katsominen. Molemmissa tapauksissa oman itsensä havainnointi voi kohottaa mielialaa ja buustata itsetuntoa, Barber kertoo.

Hänen mukaansa kivesten haistelu vahvistaa tunnetta siitä, että haistelija on ainutkertainen ihminen, jolla on oma ominaistuoksunsa. Hän uskoo, että ihmisen kiinnostus omiin hajuihinsa on yksi osoitus egoismista, eli oman itsensä asettamisesta muiden edelle.

Lue myös: Miltä penis maistuu? Naiset kertovat yllättävät tarinat

Lähde: MEL Magazine

Kilpailut

Uusimmat