Vaimo ei huoli Arton 10-vuotiasta lasta uusperheen lomamatkoille: "Eksän homma järjestää reissuja"

10.01.2019 10:15 - Senni Loikala

Uusperheessä lomamatkalle lähteminen voi joskus aiheuttaa päänvaivaa.

Uusperheen arki voi rullata hienosti, mutta joskus eteen tulee erityisiä haasteita. Radio Novan juontajat Anssi Honkanen ja Niina Backman käsittelevät lähetyksessään kuuntelijoille arkoja asioita, ja uusperheessä elävä Arto tahtoi kuulla juontajien näkemyksen ongelmaan perheessään.

Arto elää sujuvaa lapsiperhearkea nykyisen vaimonsa ja parin kahden biologisen tyttären kanssa. Joka toinen viikko heidän luonaan asuu Arton kymmenvuotias poika, joka on hänen aiemmasta liitostaan.

Tummat pilvet nousevat perheen ylle, kun lomakausi häämöttää. ”Asia, joka ihmetyttää on, että lomamatkoille lähtiessä vaimoni ei ikinä halua poikaani mukaan reissuun, vaan reissu tehdään biologisten lastemme kanssa.

Arto tahtoisi poikansa mukaan lomamatkoille. Vaimo pysyy hanakasti kannassaan. ”Vaimoni vetoaa siihen, että on kallista ottaa reissuun mukaan kolmas lapsi ja on eksäni homma järjestää reissuja pojalleni, kun heillä ei ole muita lapsia.

Ei ole helppoa keksiä selitystä lapselleen, miksi tämä jätetään ulkopuolelle, Arto painottaa. ”Poikani kysyi eilen, miksei pääse meidän maaliskuiselle Kanarian reissulle mukaan.

Rahasta vai tahdonpuutteesta kiinni?

Myös Niina Backman elää uusperheessä. Backmanilla on nykyisen miehensä kanssa kaksi yhteistä lasta, ja esikoistyttö edellisestä liitosta.

- Meillä on sellainen tilanne, että kaikki kolme lasta lähtevät aina lomamatkalle mukaan. Ei ole sellaista tilannetta, ettei esikoiseni tulisi pelkästään sen takia, että aviomieheni ei ole hänen biologinen isänsä.

Backman muistuttaa, että on totta, että lomamatkan hinta riippuu vanhempien lasten kohdalla matkustajamäärästä. Budjetin venyttäminen voi tuntua haastavalta, jos rahasta on tiukkaa.

Anssi Honkanen ei usko, että pelkästään taloudelliset syyt selittäisivät, miksi yksi lapsista ei pääse mukaan lomamatkalle. Honkanen uskoo, että tahdonvoimalla ja matkojen vähentämisellä koko perhe voisi lomailla yhdessä.

- Voisiko reissuja tehdä vähemmän ja kasvattaa matkabudjettia niin, että kaikki pääsevät mukaan? En usko sekuntiakaan, että Arton vaimolla on niin paljon tahtotilaa, että se olisi pelkästään rahasta kiinni.

Backman ja Honkanen painottavat, että myös Artolla on vastuuta perheen matkajärjestelyistä.

- Miehen pitää pystyä sanomaan, että mennään koko porukalla tai sitten ei mennä ollenkaan, Honkanen toteaa.

Keskustelu käy kiivaana

Anssi Honkaselle ja Niina Backmanille sateli viestejä kuuntelijoilta. 

"Jos olisin Arton tilanteessa, saisi vaimo lähteä. Lapsi menee aina etusijalle", kuvaili nimimerkki Hämmentynyt

"Mitä jos puolet lapsen matkakustannuksista jaettaisiin biologisen äidin kanssa?", ehdotti nimimerkki Ansku.

"Ilman muuta kaikki lähtevät mukaan tai sitten ei lähde kukaan lapsista. Toinen vaihtoehto on, että joka toiselle reissulle lähtevät naisen lapset, seuraavalla miehen poika", kirjoittaa Anonyymi.

"Mielestäni kyse räikeän eriarvoistavasta kohtelusta. Viestitetään lapselle, että hän on jollain tavalla ulkopuolinen eikä kuulu perheeseen", pohtii nimimerkki Suvi Lapista.

"Hyvällä omallatunnolla olisi kivempi lähteä reissuun, eli kaikki yhdessä", summasi Anonyymi.

Kuuntele Anssi Honkasen ja Niina Backmanin keskustelu Arton tapauksesta klikkaamalla artikkelin pääkuvaa.

Kuuntele Radio Novan Iltapäivää arkisin kello 14-18. Seuraa Radio Novan Iltapäivää myös Facebookissa.

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

EDIT. 10.1.2019. Jutussa puhuttiin virheellisesti Artusta, vaikka oikea nimi on Arto. Nimi korjattu juttuun.

Kilpailut

Uusimmat