Kuva: Yle TV1

Laura ja Mika järjestivät kuolemansairaalle tytölleen syntymäpäiväjuhlat: "Aamulla tuli romahdus"

21.01.2019 17:15 - Senni Loikala

Dokumentti kertoo erään suomalaisperheen pysäyttävän tarinan.

Liperiläisten Lauran ja Mikan maailma romahti, kun lääkäri kertoi seitsenhenkisen suurperheen vanhemmille huonoja uutisia. Parin vauvaikäinen Liinu-tyttö sai vakavan diagnoosin. Liinu sairasti Alexanderin tautia, joka johtaisi kuolemaan lähitulevaisuudessa. Tarkkaa elinajanodotetta ei annettu, mutta puhuttiin kuukausista. Perheen tarina on kuvattu Docstop: Meidän Liinu -dokumentissa.

Alexanderin tauti on etenevä aineenvaihdunnan ja hermoston sairaus. Vaikka Laura ja Liinu viettivät paljon aikaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, perhe pääsi myöhemmin jatkamaan arkeaan omakotitaloonsa.

Liinun vointi saattoi romahtaa äkisti. Perhe eli jatkuvassa hälytystilassa. Mika maalasi kotipihan roskakatokseen kotitalon numeron, jotta tarvittaessa ambulanssi löytäisi nopeammin perille.

Dokumentissa tulee esille vanhempien tuska ja koko tunneskaala, kun oma lapsi sairastuu parantumattomasti. Esimerkiksi kohtaus, jossa Laura itkee pieni tyttönsä sylissään, saattaa tuoda kyyneleet myös katsojien silmiin.

Tilanteen kanssa täytyi kuitenkin elää. Kun Liinu lähestyi vuoden ikää, päättivät Laura ja Mika järjestää syntymäpäiväjuhlat. He olivat yllättyneitä, että Liinu oli saanut elää edes siihen asti. Näin Laura kuvailee dokumentissa tuntojaan tyttönsä syntymäpäivien aikoihin:

- Tähän on täytynyt sopeutua ja tottua, mitään ei ole tehtävissä. Tänä aamuna tuli romahdus, että ketä varten me näitäkin laitettiin. Mutta tiesin, että jos en järjestäisi Liinulle synttäreitä, katuisin varmasti.

Kun Liinu oli yli kaksivuotias, Laura ja Mika joutuivat saattelemaan lapsensa rajan toiselle puolen. 

(kuva: Yle TV1)

Miten perheen muut lapset suhtautuivat Liinun sairauteen? Millaista taistelua Laura ja Mika joutuivat käymään byrokratiaa vastaan? Mitä perheelle kuuluu vuosia Liinun kuoleman jälkeen? Dokumentti on katsottavissa Yle areenassa sekä Yle TV1:llä tiistaina 22. tammikuuta kello 20. 

Lue myös: Kolmen lapsen isä Jani istuu tuomiota murhasta: "Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen"

Muokattu 21. tammikuuta kello 19.24 jutun otsikkoa; Liinun isä kertoi tyttärensä eläneen yli kaksivuotiaaksi. 

Kilpailut

Uusimmat