Kuva: Shutterstock

Kolmen lapsen isä Jani istuu tuomiota murhasta: "Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen"

17.01.2019 19:15 - Reija Saarinen

Jani toivoo, ettei tulevaisuudessa enää palaisi vankilan seinien sisäpuolelle.

Selli-sarjassa tutustutaan tällä kertaa Janiin, joka istuu tällä hetkellä murhatuomiota Sörnäisten vankilassa Helsingissä. Tuomiota on takana nyt 11 vuotta.

Janilla on kolme lasta. Vanhin heistä on 20-vuotias, nuorin 13. Nuorimmaisen elämästä Jani onkin ollut telkien takana 11 vuotta. Koko vankilassa oloajan hän on kuitenkin pitänyt tiiviisti yhteyttä lapsiinsa.

- Koko tuomion aikana on ollut säännölliset tapaamiset perheen kanssa. Ja on mahtavaa, ett lapset on todella aktiivisesti käyneet kaikissa tapaamisissa. Lapset ovat minulle todella tärkeitä, ei ole muuta, hän kertoo Selli-sarjan toimittajalle, Janica Saxelinille.

Ensimmäisen tuomionsa Jani sai törkeästä petoksesta. Sen jälkeen oli muun muassa ampuma-aserikos, kunnes lopulta tuomio tuli murhasta. Tapahtumaketju sai alkunsa kotipihalla sattuneesta välikohtauksesta.

- Meidän naapuri meni lyömään meidän 2,5-vuotiasta poikaa. Lähdin sitten selvittämään tilannetta ja lopulta tämä ihminen sitten menehtyi. Se ei ollut tietenkään tarkoitus, Jani kertoo.

- Se tilanne vain ajautui siihen. En ollut suunnitellut mitään. Olin lääkkeideiden vaikutuksen alaisena.

"Olen hyvilläni tuomiosta"

Ennen elinkautista tuomiota Jani oli aina kauhulla ajatellut, ettei hänestä olisi elinkautisen suorittajaksi. Hän myös uskoi, ettei hänellä tule olemaan niin huonoa onnea, että moinen tuomio rapsahtaisi. Toisin kuitenkin kävi

- Jotenkin ajattelin, että ei mulle käy niin huono säkä, että elinkautinen tulee. Alkuvuodet olivat todella vaikeita. Vapaus on aina ollut minulle todella tärkeää, joten rauhoittuminen oli todella vaikeaa. Meni vuosia ennen kuin rauhotuin.

- Aluksi tietenkin ajattelin, ettei tuomio ei olle reilu  tai oikeundenmukainen. Nyt olen kuitenkin hyvilläni tästä tuomiosta. Eräs kaveri sanoi vain hiukan ennen tätä tapahtumaa, että on vain ajan kysymys, että minä tapat jonkun tai joku tappaa minut. Aika on onneksi muuttanut omia ajatuksia. Nyt haluaa mennä sitä parempaa puolta.

Janin mukaan hän on aina halunnut olla lapsille rehellinen ja vastaileekin mielellään heidän kysymyksiinsä.

- Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen. Olen antanut vapauden kysyä ja voimme puhua asioista. Tämä siksi, ettei tule patoutumia tai muita.

Janille on myös yksi suuri toive, se että lapset elävät elämänsä toisin kuin isänsä.

- En halua, että lapset lähtevät tälle tielle. Kaikkeni teen, että poikakin menisi eri suuntaan. Haluan antaa sen tuen ja opastuksen. En todellakaan kannusta rikolliseen elämään,hän toteaa. 

Millaisena Jani näkee elämänsä sen jälkeen, kun hän vapautuu? Se selviää, kun kuuntelet koko haastattelun alta.

Lue myös: Pude aloitti huumeidenkäytön 14-vuotiaana: "Yliannostus herättää hetkeksi"

Lue myös: Janne istuu elinkautista murhasta: "En tule koskaan vaatimaan uhrien omaisilta anteeksiantoa"

Kilpailut

Uusimmat