Kuva: Shutterstock

Mies kärsii erikoisesta pelosta - ei uskalla katsoa peiliin

22.03.2019 12:15 - Milena Raappana

Stephen Gillatt ei ole kuukausiin nähnyt kuvajaistaan.

Käärmeet, hämähäkit ja korkeat paikat ovat monille puistatusta ja pelkoa aiheuttavia asioita, mutta harvoin peilit kuuluvat tähän listaan. Kuitenkin englantilainen Stephen Gillatt, 40, elää peilifobian kanssa. Hän kertoo kokemuksistaa Metro UK -julkaisussa.

Gillattin fobia peiliä, tai tarkemmin sanottuna omaa kuvajaistaan kohtaan, alkoi neljä vuotta sitten, kun hän sai hermoromahduksen. Hän ei ole kuukausiin katsonut itseään peilistä.

Aamuisin, kun hän valmistautuu työpäivään, hän vain laittaa vaatteet päälleen ja kysyy vaimoltaan tai vanhimmalta tyttäreltään, miltä hän näyttää. Parturissa käydessään hän pitää silmänsä visusti kiinni koko hiustenleikkuun ajan, ja isot näyteikkunat saavat hänet ahdistumaan, koska ne heijastavat hänen kuvansa.

- Jos katson peiliin, näen vain epäonnistumiseni poikana, isänä, aviomiehenä ja ystävänä. Näen, miten olen satuttanut ihmisiä ja tuottanut heille pettymyksen. Ja miten paljon vihaan itseäni näiden asioiden takia, Gillatt kertoo.

Hänen oma kuvajaisensa muistuttaa häntä myös kuolevaisuudesta ja siitä, että häntä ei joku päivä ole olemassa.

- Peiliin katsominen aiheuttaa monia päällekäyviä ajatuksia, joita en pysty kontrolloimaan.

Gillattilla on myös monia muita ongelmia, kuten itsetuhoisuutta, addiktioita ja uniongelmia. Hän kävi terapiassa muutaman vuoden ajan, mutta tällä hetkellä hän ei saa pelkoonsa mitään hoitoa.

- Vuosien saatossa olen muodostanut nämä mielikuvat itsestäni, joten voi mennä todella pitkä aika ennen kuin pystyn korvaamaan ne. Totta puhuen ilman peilejä eläminen ei ole niin kamalaa, kun siihen tottuu, Gillatt sanoo.

Lue myös: Yllättävät fyysiset reaktiot, jotka pelon tunne aiheuttaa kehossa – tiesitkö?

Lue myös: Kärsitkö lentopelosta? Lentäjä opastaa 3 tehokasta keinoa hallita jännistystä lennon aikana

Lähde: Metro UK

Kilpailut

Uusimmat