Kuva: Sita Salminen, YouTube

Suosikkitubettaja liikkui päivän pyörätuolilla Helsingissä - haasteita ja pelottavia kokemuksia

21.05.2019 17:45 - Milena Raappana

Video osoittaa, miten hankalaa Helsingin keskustassa on liikkua pyörätuolilla.

Oletko joutunut soittamaan ovikelloa useampaan otteeseen, jotta joku tulisi tuomaan rampin, jota pitkin pääsisit apteekkiin? Tuskinpa. Suosittu tubettaja Sita Salminen kokeili päivän ajan asioida Helsingin keskustassa pyörätuolia käyttäen eikä apteekissa käyminen ollut ainoa hankaluus, jonka hän kohtasi.

Sitan kokeilu oli tehty yhdessä pyörätuolia päivittäin käyttävän Annan kanssa, joka kirjoittaa Lusikoita kiitos -blogia. Kaksikon päivään kuului muun muassa kahvilassa käymistä, metrolla liikkumista ja paljon hissillä ravaamista.

Tärkeäksi taidoksi osoittautui pyörätuolilla keuliminen, jotta matka ei tyssää kynnykseen. Kaksikon kokeillessa metrolla kulkemista, Sita pääsi keulimisen kanssa tulikokeeseen. Ensimmäinen yritys ei tuottanut tulosta, mutta muutaman yrityksen jälkeen hän pääsi rullaamaan tuolin metroon sisälle.

Videolta näkee, miten esimerkiksi kaupassa käynti ei ole kovinkaan helppoa pyörätuolissa istuvalle. Ylimmältä hyllyltä on melkeinpä mahdotonta saada otettua tavaraa. Onneksi Anna kuitenkin tietää konstit ja osasi neuvoa tilanteessa nostamaan itsensä istumaan tuolin reunalle.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Apteekkikäynti oli kuitenkin videon ongelmallisin kohtaus. Kaksikko soitti useampaan otteeseen ovikelloa ja odotti henkilökuntaa tuomaan ramppia.

- Me ollaan nyt soitettu kahdesti, mutta ei ole vielä tullut ketään, Sita sanoo.

- Tämä ei ole mikään sellainen ratkaisu, mikä olisi hirveän outoa Suomessa. Näihin juttuihin törmää, että pitää painaa jostain nappulaa ja sitten pääset tavarahissillä jonnekin. Nämä pitää tietää, jotta pääsee mestoihin sisälle, Anna jatkaa.

Lopulta huojuva ja hutera ramppi tuodaan, jota pitkin Anna pääsee avustuksella rullaamaan ylös. Sitan pyörätuolissa ei ole kuitenkaan takana tukea, joka estäisi kaatumisen eikä hän uskalla mennä ramppiin.

Sita ja Anna kuvasivat myös toisen videon, jossa Anna vastaa seuraajien lähettämiin kysymyksiin. Videolta saa vastauksen esimerkiksi siihen, mitä ei ainakaan kannata pyörätuolilla liikkuvalle sanoa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Suomalainen tubettaja avoimena itseinhostaan: nerokas ajatus auttoi yli turhista murheista

Lue myös: Tavoitteena tietoisuuden lisääminen - pyörätuolissa istuvat naiset ikuistettiin upeisiin valokuviin

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat