Kuva: Shutterstock, Instagra: maacastanho

"Planeettamme keuhkot ovat tulessa" - Amazonin metsäpalot saivat julkkikset liikkeelle somessa

23.08.2019 11:15 - Milena Raappana

Aluksi vähällä mediahuomiolla ollut luonnonkatastrofi sai sekä julkkikset että tavalliset ihmiset tarttumaan asiaan somen kautta.

Jokaisessa sosiaalisen median kanavassa on viime päivinä nähty päivityksiä Amazonin sademetsien palosta, jotka ovat kestäneet peräti kolmatta viikkoa. 

Suomessa aiheesta on kirjoitettu nyt laajalti, mutta aluksi somepäivityksissä syytettiin mediaa laiskasta uutisoinnista. Sosiaalinen media alkoikin täyttyä pikku hiljaa julkisuuden henkilöiden ja tavallisten ihmisten päivityksistä, joissa ollaan tuohtuneita, miksi media ja ihmiset eivät anna luonnonkatastrofille yhtä paljon huomiota kuin Pariisissa huhtikuussa palaneelle Notre Damen kirkolle. 

Pian somefeedit täyttyivät Pray For Amazon eli Rukoile Amazonin puolesta -aihetunnisteella varustetuilla kuvilla. Moni kuitenkin koki tämän laiskaksi kannanotoksi, minkä takia aikaisemman hashtagin tilalle alkoi ilmestyä Act For Amazon eli Toimi Amazonin hyväksi -slogan. Näiden lisäksi monen Instagram Storyssa on saattanut vilahtaa @ekoanju-käyttäjän tekemä päivitys, jossa lukee "Rukoileminen Amazonin puolesta ei riitä" sekä eri taiteilijoiden versioita palavista keuhkoista, sillä kuten somepäivityksissäkin kerrotaan "planeettamme keuhkot ovat tulessa."

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Kun Notre Dame paloi, maailman mediat uutisoivat jokaisen hetken ja miljonäärit kiirehtivät korjaamaan sitä. Tällä hetkellä Amazonin sademetsä, planeettamme keuhkot, palaa. Se on palanut nyt kolmen viikon ajan. Ei mediahuomiota. Ei miljonäärejä. #PrayforAmazonia."

Julkisuuden henkilöistä esimerkiksi aktiivinen ilmastoasioiden puolestapuhuja näyttelijä Leonardo DiCaprio teki aiheesta useita Instagram-päivityksiä ja ilmastoaktivisti Greta Thunberg twiittasi aiheesta, vaikka onkin tällä hetkellä seilaamassa Atlantin yli. Lisäksi muun muassa Kim Kardashian, Kendall Jenner, Hailey Bieber ja Emily Ratajkowski päivittivät aiheesta monien muiden tavoin Instagram Storyja. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Vaikka olen täällä keskellä Atlantin valtamerta, kuulen ennätysmäisen paljon musertavia uutisia metsäpaloista Amazonissa. Ajatukseni ovat teidän kanssanne, joihin tämä on vaikuttanut. Sotamme luontoa vastaan täytyy loppua."

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tietysti myös eri luonnonsuojelujärjestöt ovat päivittäneet aiheesta aktiivisesti sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi Greenpeace Suomi jakoi twitterissä videon, miltä tuhoisa palo näyttää avaruudesta käsin. 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Meillä on niin paljon menetettävää #Amazonin paloissa. Ja siltikään ei tehdä tarpeeksi ratkaisuja tämän tuhon pysäyttämiseksi. On elintärkeää, että kiireellisesti hyväksymme #UusiDiiliLuonnolle ja ihmisille, jotta tällaiset hetket eivät jää huomioimatta ja vastaamatta."

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vaikka metsän poltto maanviljelyn takia on Brasiliassa normaalia tähän aikaan vuodesta Ylen uutisen mukaan maastopalot maassa ovat kasvaneet tänä vuonna jopa 85 prosenttia. Brasialin presidentti Jair Bolsonaroa tämä ei kuitenkaan huolestuta ja hän on jopa kehottanut maanviljelijöitä ja metsureita raivaamaan metsää lisää. Hän myös kutsuu kohua "ympäristöpsykoosiksi", jonka tarkoituksena on vahingoittaa maan taloutta. 

Sademetsän palo on ollut niin laaja, että se on pimentänyt kokonaisia kaupunkeja kuten Brasilian suurimman kaupungin São Paulon. Kuten yllä olevasta WWF:n Twitter-päivityksestäkin käy ilmi Amazonin sademetsästä tulee 20 prosenttia koko maapallon hapesta ja siellä elää 10 prosenttia maailman luonnon monimuotoisuudetsa. 

Lue myös: Luonto on upea ihme - uusi Netflix-sarja haluaa muistuttaa planeettamme kauneudesta

Kilpailut

Uusimmat