Kuva: Shutterstock/AOP

Jaakko Estola, 101, koki sodassa monta lähellä piti -tilannetta: "Puu kaatui, jumala tuli apuun"

09.12.2019 17:15 - Henna Koste

Sotaveteraani Jaakko Estola muistaa monet sodan tapahtumat hyvin tarkasti.

101-vuotias sotaveteraani Jaakko Estola nauttii tänäkin jouluna elämästään ja rakkaasta perheestään. Estola muistaa myös joulut, jotka hän vietti rintamalla. Jouluna muisteltiin omassa sakissa, mutta rintamaoloissa ei tahtonut päästä oikeaan tunnelmaan. Mies kertoi kokemuksistaan Radio Novan Sunnuntaibrunssi-ohjelmassa Esko Eerikäisen vieraana.

Estola kertoo kokeneensa sodan aikana monia läheltä piti -tilanteita. 

- Niitä oli toistakymmentä, Estola kertoo.

Kerran Estola luuli olevansa turvassa hirsien takana järven rannalla.

- Yhtäkkiä luoti tuli edessä olevaan hirteen. Ihme ja kumma, kun siellä oli kolme miestä hartiat yhdessä, että mistä välistä se siitä sitten meni, Estola sanoo.

Toinen tapahtuma sijoittuu Kannakselle. 

- Tuli venäläisiä hävittäjiä meidän päälle pitkin rajajoen. Siellä oli sitä hiekkadyyniä. Tulenjohtoryhmällä oli sotasaaliina saatu pikakivääri. Sain kaksi miestä avuksi ja mietin, että nyt mennään ampumaan, mutta kun hävittäjä tuli sieltä - pa pa pa pam - hiekka pöllysi, niin ei ollut rohkeutta. Ei muuta kuin kivääri maahan ja menimme siihen hiekkaan makaamaan. Se pudotti pommin ensin 20 metrin päähän. Pitkän aikaa olimme ihan hiekkapilvessä, mutta sitten hupsahti. Se oli aikamoinen hupsahdus. 

Jälleen hiekkapölly kesti pitkään. Sitten tapahtui jotain odottamatonta. 

- Tässä yhteydessä, kun räjähtää ja pommi menee syvälle maahan, se nostaa hiekkapilven. Koko ilmanpaine menee ylös ja siihen tulee sellainen tyhjiö. Sivulta kymmenen metrin päästä lensi iso männyn oksa suoraan meidän päälle. Me olimme siellä hiekkakuopassa, jalat olivat siellä pommikuopan reunalla ja miehet olivat hiekassa kurkkua myöten. Meidät oli suojattu sillä - jumala oli tullut apuun ja lähettänyt tällaisen suojan, Estola kuvailee.

Hän muistaa tarkasti koko tilanteen. Pian lentokone humisi miesten yläpuolella.

- Lentokone tuli ylväänä ja venäläinen katseli sieltä koneesta tuhonsa jälkiä. Kuoppa on, mutta ei näy miehiä. Se palasi tukikohtaansa ja kertoi, että ainakin kolme miestä siellä tuhosi, mutta eipä tuhonnutkaan, Estola muistelee.

Kuuntele koko jakso alta.

Lue myös: Kuva suomalaissotilaista vuodelta 1944 muutettiin värilliseksi - lopputulos pysäyttää  

Uusimmat